Șansă la o viață mai bună pentru 9 pacienți care așteptau un transplant

Salvarea a venit în aceeași zi pentru toți cei 9 pacienți, din partea unor familii din Capitală care au fost de acord cu prelevarea de organe în cazul a două rude intrate în moarte cerebrală.

 

Un maraton pentru viață a avut loc ieri în mai multe spitale din Capitală unde au fost efectuate intervenții de prelevare de organe și țesuturi, urmate apoi de operații de transplant în cazul unor pacienți a căror șansă depindea de primirea unui organ sănătos de la un donator. Nouă pacienți au primit astfel o nouă șansă, iar acest lucru nu s-ar fi întâmplat fără gestul altruist făcut de două familii din Capitală, care au fost de acord cu prelevarea de organe și țesuturi în cazul a două rude pentru care medici nu mai puteau face nimic, întrucât pacienții intraseră în moarte cerebrală.

Startul maratonului pentru viață s-a dat la primele ore ale dimineții, la spitalul Floreasca, unde medicii au obținut acordul uneia din cele două familii, pentru prelevarea de organe și țesuturi în cazul unei rude pentru care nu se mai putea face nimic. Au fost prelevați rinichii și ficatul, împreună cu corneea și țesuturi osteoligamentare, intervențiile fiind efectuate de echipele de specialiști de la Institutul Fundeni, Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice și cei ai Băncii de Țesuturi de la spitalul Colentina. Totodată, un merit deosebit revine și echipei ATI a spitalului Floreasca, împreună cu echipa de coordonare a activității de transplant.

 

Aproape în același timp,  la spitalul Sf. Pantelimon, o altă familia primea vestea că o rudă apropiată nu mai putea fi salvată după ce intrase în moarte cerebrală, găsind puterea de a trece peste această pierdere și dându-și acceptul pentru prelevarea de organe. A fost prima intervenție de acest gen  realizată anul acesta la spitalul Sf. Pantelimon rinichii fiind prelevați de o altă echipă a Institutului Fundeni, iar corneea, de specialiști de la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice.

În aceeași zi, ulterior intervențiilor de prelevare, au fost realizate cinci operații de transplant, patru pacienți primind rinichii de la cei doi donatori, iar un al cincilea primind ficatul prelevat la spitalul Floreasca. Totodată, alți patru pacienți vor beneficia de transplant de cornee, tot datorită generozități celor două familii îndoliate.

 

Ca de fiecare dată, Agenția Națională de Transplant a transmis un mesaj adresat cadrelor medicale și familiilor care au făcut posibile aceste intervenții, transmițând mulțumiri de ambele părți.

Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte tuturor echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă şi care aleg să-şi facă datoria cu responsabilitate şi profesionalism în aceste zile complicate. Ca întotdeauna, gândurile noastre de mulţumire şi recunoştinţă se îndreaptă către donatori şi familiile acestora. Gestul de a ajuta alţi oameni necunoscuţi,  oferindu-le o şansă la viaţă, este unul nepreţuit. Mulţumim tuturor celor care au înţeles că transplantul este o chirurgie de înaltă performanţă, care salvează vieţi!” se arată în mesajul transmis cu această ocazie.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*