Trei transplanturi realizate la Institutul Fundeni, de la același donator

Gestul altruist al unei familii îndoliate a ajutat astfel la salvarea vieții unor pacienți a căror singură speranță era legată de o astfel de intervenție chirurgicală.

 

În acest week-end, trei pacienți au primit o nouă șansa la viață, datorită eforturilor făcute de echipele medicale, dar mai ales gestului generos făcut de familia unui pacient intrat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj. Din păcate, medicii clujeni nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața, însă au identificat oportunitatea de a salva alte vieți, ale unor pacienți aflați în așteptarea unui transplant de organe. După ce au transmis vestea tristă familiei, specialiștii însărcinați cu activitatea de transplant din cadrul spitalului au solicitat acordul pentru prelevarea de organe, iar rudele îndoliate au reușit să treacă peste durerea pricinuită de primirea acestei vești și au înțeles că pot contribui la salvarea altor vieți.

Odată obținut acordul familiei, echipa ATI Neurochirurgie a spitalului – dr. Monica Scutariu – kdp şi as. Susana Stănescu -coordonator transplant, a menținut pacientul în parametri optimi până la sosirea echipelor de prelevare de la București și Cluj, făcând posibil ca alte vieţi, a căror unică şansă era transplantul, să fie salvate.

 

În cursul zilei de sâmbătă, ficatul a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, formată din dr. Genady Vatachki, dr. Alexandru Onofrei și as. Rodica Dinu, în timp ce rinichii au fost prelevați de medicii Dan Pop şi Dan Burghelea de la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant din Cluj. Totodată, a fost prelevată și corneea, care a ajuns la Spitalul Militar Central din Capitală, pentru a fi transplantată unor pacienți cu probleme de vedere.

Ficatul și rinichii au fost transportați la București cu o aeronavă SMURD, la Institutul Clinic Fundeni, unde s-au realizat transplanturile. Dacă până acum, pe perioada stării de urgență, toate transplanturile renale fuseseră efectuate la spitalul I.C. Parhon din Iași, de această dată, ambii rinichi au fost transplantați la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal  de la Fundeni. Echipa chirurgicală formată din  dr. Costin Gângu, dr. Cătălin Baston, dr. Margaritis Guler Silviu, dr. Ioan Manea, cu suportul ATI asigurat de dr. Iulia Mitroi, alături de asistenții medicali și infirmierele din Blocul Operator au reușit .

În același timp, ficatul a fost transplantat în cadrul Centrului de Transplant Hepatic de la același institut, de o echipă coordonat de  conf. dr. Vlad Brașoveanu, alături de echipa ATI, coordonată de dr. Daniela Ungureanu.

 

Într-un comunicat al Agenției Naționale de Transplant este subliniat și efortul depus în această perioadă de personalul din laboratorul de imunologie al Institutului clinic Fundeni, condus de prof. dr. Ileana Constantinescu.

Ei, medicii, împreună cu echipele din jurul lor, reuşesc să redea bucuria cu fiecare victorie asupra morţii. Sunt oameni care ne impresionează cu nemăsurata lor putere de a crede în viaţă şi care au investit ani de muncă, pasiune şi migală istovitoare pentru a ne demonstra că după moarte există viaţă. Mulţumim tuturor echipelor medicale pentru munca deosebită pe care o depun în această activitate atât de complexă, precum şi conducerilor unităţilor sanitare pentru implicarea şi susţinerea Programului Naţional de Transplant. De asemenea, mulţumim Serviciilor de Ambulanţă şi SMURD pentru suportul acordat întotdeauna în realizarea acestor misiuni salvatoare de vieţi. De asemenea, mulţumim şi ne înclinăm cu profund respect în faţa familiei unui pacient, diagnosticat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca, pentru decizia dificilă pe care a fost nevoită să o ia, dar care a adus bucuria vieţii în alte familii” – se mai arată în comunicatul agenției.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*