Trei pacienți au primit o nouă șansă la viață, de Ziua Națională

2 decembrie 2019 | 0 comentarii |

La Spitalul Județean de Urgență din Oradea a avut loc, ieri, o nouă prelevare de organe, urmată de trei transplanturi efectuate la Cluj și București.

 

Intervenția de prelevare de la SJU Oradea

Ieri, într-o zi simbolică pentru România, medicii și familia unei paciente intrată în moarte cerebrală au redat șansa la o viață normală unor pacienți cu afecțiuni renale și hepatice, a căror salvare depindea de un transplant de organe.

Donatoarea a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean de Urgență din Oradea, însă în ciude eforturilor medicilor, nu a mai putut fi salvată, intrând la scurt timp în moarte cerebrală. S-a stabilit că aceasta era compatibilă pentru donarea de organe, astfel că medicii coordonatori din echipa de transplant a spitalului au stat de vorbă cu familia pacientei, având misiunea dificilă de a le da vestea tristă. Medicii le-au vorbit aparținătorilor și despre posibilitatea salvării altor vieți  de către pacienta pentru care nu se mai putea face nimic,  iar oamenii au găsit puterea de a trece peste acest moment dificil, dându-și acordul pentru prelevarea de organe.

Echipa ATI a continuat să mențină pacienta în condițiile fiziologice necesare pentru  ca organele să se păstreze în bune condiții până la sosirea echipelor de prelevare, de la Cluj și București.

 

Transplant renal, ICUTR Cluj

S-a stabilit că puteau fi prelevați ambii rinichi, ficatul și corneea, astfel că la spitalul din Oradea au fost trimise echipe de specialiști de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj  și de la Institutul Clinic Fundeni. Prelevarea de organe a avut loc ieri dimineață, rinichii fiind prelevați de echipa de specialiști de la Cluj, în timp ce echipele de la Fundeni au prelevat ficatul și corneea.

Concomitent cu operațiile de prelevare, au fost făcute testele de compatibilitate pentru a se identifica pacienții care puteau primi organele provenite de la donatoarea  din Oradea. Din fericire, s-au găsit pacienți compatibili pe listele din România, iar transplanturile de rinichi și ficat au avut loc în cursul aceleiași zile. Rinichii au fost transplantați la Cluj, unor pacienți cu afecțiuni renale grave, în timp ce ficatul a fost transplantat la Fundeni, medicii salvând astfel viața unui pacient cu afecțiuni hepatice severe.

 

Transplant ficat, IC Fundeni

Agenția Națională de Transplant a transmis cu această ocazie un mesaj familiei donatorului, dar tuturor celor care au făcut un gest similar și celor care înțeleg că  donarea de organe este similară cu salvarea unor vieți. „Se demonstrează încă o dată că românii sunt solidari, mai ales atunci când e vorba să dăruiască viață. Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă în faţa familiei donatoarei pentru decizia grea pe care a fost nevoită să o ia, dar care a adus foarte multă speranţă la o viaţă mai bună pentru atât de multe alte familii. Mulţumim românilor care înţeleg că donarea de organe este un gest suprem de generozitate!” se arată în mesajul transmis de reprezentanții agenției.

Nu au fost uitați nici medicii care luptă continuu pentru salvarea de vieți, așa cum au făcut-o și ieri, de Ziua Națională. „Mâine, ca și azi, pentru fiecare dintre noi, alţi oameni se află acolo. Oameni care au muncit zeci de ani, au sacrificat timp, fericire, mici bucurii și poate mari speranțe. Ei, medicii, împreună cu echipa din jurul lor, nu uită niciodată că viața este un dar pe care Dumnezeu îl așează în mâna lor. Ne impresionează cu nemăsurata lor putere de a crede în viață. Recunoștință si respect!” – este mesajul postat câteva ore mai târziu pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Transplant, când specialiștii de la Cluj și de la Fundeni se aflau în sala de operații.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*