Activitatea de transplant s-a revigorat în primul semestru din 2019

Agenția Națională de Transplant precizează că, cel puțin ultimele trei luni, au reprezentat un adevarat reviriment în această privință.

 

După cum Sanatateabuzoiana.ro a anunțat ieri, în cusul acestei săptămâni a avut loc prima întrunire în noua formulă a consiliului științific al Agenției Naționale de Transplant (ANT), după apariția în Monitorul Oficial a ordinului ministerial care stabilește că din componența acestuia fac parte 16 profesioniști din domeniul transplantului, cărora li se adaugă directorul agenției.

Printre problemele dezbătute s-a aflat și bilanțul activității de transplant și prelevare de organe, de la începutul anului până în prezent, ANT transmițând ulterior și un comunicat pe această temă, în care se precizează că perspectivele sunt promițătoare, înregistrându-se o creștere importantă față de anii anteriori.

Reamintim că, în perioada 2013-2014, România a înregistrat cea mai rapidă creștere a numărului de donatori din întreaga Europă, activitatea de transplant fiind la acel moment singurul domeniu în care sistemul medical din România deținea supremația la nivel european. Pe cât de rapid a fost acest progres, pe atât de brusc a fost și declinul, numărul prelevărilor și, în consecință, al vieților salvate datorită transplanturilor, scăzând dramatic în perioada de a urmat, fapt ce a coborât România către cealaltă extremitate a clasamentului european. Situația s-a datorat în mod special scăderii încrederii populației, pe fondul scandalurilor iscate în spațiul public în ceea ce privește activitatea de prelevare și transplant, astfel că tot mai puține au fost cazurile în care familiile și-au dat acordul pentru prelevarea organelor rudelor care nu mai puteau fi salvate de medici, dar puteau salva alte veți, ca donatori.

 

Dr. Radu Zamfir

Pe acest fond a avut loc și schimbarea conducerii ANT, care a făcut parte dintr-un proces de reorganizare a agenției, împreună cu modificarea structurii consiliului științific, la începutul lunii martie, medicul Radu Zamfir fiind numit director executiv al agenției. Coincidență sau nu, bilanțul prezentat de ANT indică faptul că în cele trei luni scurse de atunci, s-a înregistrat un adevărat reviriment, după cum se arată în comunicatul agenției, fiind înregistrat un număr de 29 de donatori, în timp ce de la începutul anului au avut loc 33 de intervenții pentru prelevare multiorgan.

Tot de la 1 ianaurie, până în prezent, au fost declarate 81 de cazuri de moarte cerebrală, iar în 19 din aceste situații familiile au refuzat să-și dea acordul pentru prelevarea de organe. În alte 29 de cazuri, prelevarea de organe nu a fost posibilă din cauza unor probleme medicale.

În ceea ce privește situația transplanturilor, s-au efectuat 22 de transplanturi de ficat de la donatori decedaţi şi patru intervenţii de la donatori în viaţă, 55 de transplanturi renale dintre care 26 de la pacienţi în viaţă, două transplanturi de cord și alte două transplanturi pulmonare. Totodată, au fost trimise în rețeaua Eurotransplant două grefe cardiace și cinci grefe pulmonare, pentru care nu existau pacienți compatibili în România.

Ultima prelevare a avut loc chiar în noaptea de miercuri spre joi, la Iași, donator fiind un pacient internat în secția ATI a spitalului Sfântul Spiridon, care a intrat în moarte cerebrală. Ficatul a fost deja transplantat unui pacient din Suceava, iar penturu luni sunt programate intervenții pentru transplantul de cornee.

 

Medici și pacienti – Ziua Transpantului

Având în vedere numărul mare de donatori din ultimele trei luni, reprezentanții ANT consideră că s-a mai estompat criza de încredere „indusă prin campanii şi informaţii nereale şi iresponsabile”, în rândul populației. Medicul Radu Zamfir apreciază că „dacă mergem în ritmul acesta, s-ar putea să ajungem și poate chiar să depăşim rata de donare din anii în care acest lucru a fost apreciat de întreaga Europă ca fiind cea mai rapidă creştere a numărului de donatori, când au fost undeva pe la 160 de donatori pe an. Donarea de organe este un gest uman. Mulţumim celor care au puterea să dăruiască viaţă dincolo de durerea lor. Sperăm în continuare ca populaţia să aibă încredere în sistemul de transplant din România. Preocuparea noastră de zi cu zi este ca pacienţii de pe listele de aşteptare să aibă acces la această formă de vârf a practicii medicale într-un mod unitar şi echitabil. Există un drum lung de la momentul declarării morţii cerebrale până la momentul finalizării prelevării multiorgan. Procedurile sunt absolut transparente”.

Cu prilejul Zilei Naționale a Transplantului s-a subliniat că, dacă toți medicii coordonatori de transplant s-ar implica, ar putea crește numărul donatorilor.  Dr. Camen Pantiș, coordonatorul echipei de transplant de la Spitalul Județean Oradea, a arătat că doar în cinci din cele 40 de centre acreditate pentru prelevare de organe se constată implicare (București, Cluj, Târgu Mureș, Iași și Oradea), în timp ce medicii din celelalte județe se mulțumesc cu cel mult o prelevare pe an.

 

În comunicatul ANT se fac și precizări cu privire la modul de atribuire a codului de înregistrare în Registrul Naţional de Transplant (CUIANT), ca urmare a unor afirmații apărute în spațiul public ce au determinat-o pe Sorina Pintea să propună consiliului științific al agenției ca administrarea serverelor și a soft-ului Registrului Național de Transplant să treacă în sarcina STS„Codul CUIANT este un cod unic, care se atribuie unui pacient în momentul în care este înscris pe lista de aşteptare. Atribuirea codului CUIANT se face conform prevederilor OMS 477/2009. Codul CUIANT se poate acorda şi în ziua intervenţiei, acest aspect nu este incorect sau ilegal, fiind o consecinţă a cursivităţii actului medical. Ordinea înscrierii pe listă este doar unul dintre criterii, însă cel mai important este criteriul urgenţei. De exemplu, dacă vine un pacient cu insuficienţă hepatică din cauza unei intoxicaţii cu ciuperci, acest pacient moare, dacă în cel mai scurt timp nu primeşte un ficat nou. El poate fi inclus pe listă în ziua respectivă, primeşte codul CUIANT şi în aceeaşi zi poate să beneficieze de un transplant de ficat – dacă există un donator compatibil. Exemplele pot continua şi în cazul transplantului de cord sau de rinichi” explică reprezentanții ANT.

 


Adaugati un comentariu


 

*