Primul program de masterat în podiatrie, în curs de acreditare
Anunțul a fost făcut de prof. univ. dr. Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Cluj, în deschiderea celui de-al treilea Congres Național de Podatrie, care are loc zilele acestea la București.
Cel de-al treilea Congres Național de Podiatrie, cea mai importantă manifestare științifică pe care o desfășoară Asociația de Podiatrie, înființată în aprilie 2015, având ca principal scop promovarea acestei specializări în sistemul medical românesc, are loc în perioada 13-15 iunie. Medici, asistenți medicali și fiziokinetoterapeuți din țară și din străinătate s-au reunit la București, pentru a sublinia importanța echipei multidisciplinare în abordarea patologiilor de la nivelul piciorului, în special a piciorului diabetic.
Evenimentul, care se bucură de participare internațională, a debutat cu o dezbatere pe tema provocărilor şi perspectivelor implementării profesiei de podiatru în România, care a adus în prim-plan exemple de bune practici în dezvoltarea de programe educaționale în domeniul podiatriei de la nivel european, din partea partenerilor internaționali și perspectivele de dezvoltare a podiatriei în relație cu sistemul de îngrijiri medicale.
Printre invitații speciali se numără președintele D Foot Internațional, dr. Jose Luis Lazaro Martinez, dr. Carolina Anne Teugels, director executiv sl Federației Internaționale a Podiatrilor, prof. dr. Alfred Gatt, președintele Rețelei Europene de Învățământ Superior în Podiatrie, prof. dr. Frank Bowling, chirurg podiatru la Universitatea din Manchester.
Organizatorii se folosesc de acest prilej pentru a readuce în atenția autorităților necesitatea implementării specializării de podiatru în sistemul de sănătate din România. „Podiatria este acea profesie a ştiinţelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării şi tratamentului deformărilor, patologiei şi leziunilor piciorului şi structurilor aferente, iar podiatrii previn şi gestionează afecţiunile piciorului, oferă soluţii pentru calmarea durerii, tratează infecţiile şi gestionează deformaţiile piciorului”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
În document se mai precizează că principalii beneficiari ai serviciilor oferite de acești specialiști sunt pacienții cu picior diabetic – o complicație a diabetului, care poate duce la amputarea membrului afectat.
Nevoia recunoașterii acestei noi profesii în România rezultă și din rezultatele unui studiu prezentat cu ocazia deschiderii congresului, conform căruia, la nivel național au loc în medie 5.000 de amputații anual la nivelul membrelor inferioare, în cazul persoanelor cu diabet, dintre care 30% sunt amputații majore.
Participanții la dezbaterea care a avut loc ieri au fost unanim de acord că este necesară introducerea unor programe de masterat în podiatrie – care să poată fi accesate de către medici, asistenți medicali licențiați, balneofiziokinetoterapeuți – iar ulterior a unui program de licență în podiatrie (prin înființarea unei Facultăți de Podiatrie), care să poată fi accesat de absolvenții de liceu. Potrivit Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP), podiatrii sunt cadre medicale înalt specializate, instruite în mod specific pentru a diagnostica, trata, reabilita și preveni bolile și complicațiile care afectează picioarele, gleznele și membrele inferioare în general. Podiatrii previn și gestionează afecțiunile piciorului, oferă soluții pentru calmarea durerii, tratează infecțiile și gestionează deformațiile piciorului.
În acest context, dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie, a precizat că introducerea acestor programe de studiu trebuie să constituie o prioritate pentru instituțiile de învățământ medical.
„Integrarea podiatrilor în centrul activităţilor de asistenţă medicală pentru persoanele cu afecţiuni ale piciorului conduce, printre altele, la minimizarea impactului şi consecinţelor bolilor de durată, prevenirea şi întârzierea deteriorării produse de afecţiunile cronice, menţinerea pacienţilor în stare activă şi în câmpul muncii, reducerea nevoii de intervenţie secundară, chirurgicală sau farmacologică, reducerea internărilor şi a trimiterilor pentru spitalizare ne-necesare şi, foarte important, contribuie la reducerea sarcinii pentru medicii generalişti şi echipele de asistenţă medicală primară”, a declarat acesta.
Dr. Alfred Gatt, președintele European Network of Podiatry in Higher Education (ENPODHE), a insistat asupra importanței campaniilor de promovare și de explicare a profesiei de podiatru. El a oferit ca exemplu cazul țării sale natale, Malta, unde în urmă cu 35 de ani, când profesia abia fusese introdusă, podiatrii consultau aproximativ o mie de pacienți pe an, iar în prezent, media este de aproximativ 60.000. „Iar cel mai bun avocat pentru podiatrie este chiar pacientul care se afla în pericol de a avea un picior amputat și care a fost salvat”, consideră dr. Pauline Elizabeth Wilson, medic specialist la Spitalul St. James din Dublin.
În condițiile în care diabetul este principalul factor de risc pentru amputațiile non-traumatice, Federația Internațională de Diabet atrage atenția că includerea unui profesionist podiatru în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet ar putea reduce cu până la 85% rata amputațiilor survenite din cauza diabetului.
Studii de master în Podiatrie ar putea fi disponibile, începând de anul viitor, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, așa cum a anunțat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie. „O să facem pasul cât mai devreme. Universitatea din Cluj ne-a promis că de anul viitor începe Masteratul în Podiatrie. Am început să facem demersurile pentru Licență în Podiatrie”, a spus acesta la Congresul Național de Podiatrie de la București.
Decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu, a precizat că la facultatea pe care o conduce „am structurat deja un Masterat de Podiatrie, cu durata de doi ani, pe care dorim să îl începem cât mai repede. Acum suntem în faza de acreditare”.
Necesitate unui astfel de program a fost subliniată și de prof.dr. Gabriela Radulian, de la UMF Carol Davila, care a declarat că „având o pregătire de bază, de licenţă, deci învăţământ superior de scurtă durată şi continuând cu doi ani de master, mi se pare o opţiune extrem de importantă în ceea ce priveşte pregătirea profesioniştilor în domeniul podiatriei. Totodată, se pot iniţia şi cursuri post-universitare”.
La rândul său, dr. Florian Bodog, senator și fost ministru al Sănătății, a apreciat că masteratul, nu numai la Cluj, ci și în restul țării, ar fi o soluție bună, dar va trebui rezolvată problema cadrelor didactice și problemele „de tehnică pe care va trebui să le acoperim cu specialiști din străinătate care au deja experiență în acest domeniu, pentru primii doi ani, pentru prima promoție”.