Un nou pas către recunoașterea ocupației de podiatru în România

8 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Podiatria este o specializare medicală axată pe îngrijirea piciorului, fiind extrem de utilă în special pentru pacienții cu diabet, pentru a-i ajuta să evite riscul unor amputații ale membrelor inferioare, datorate complicațiilor date de boală.

 

Astăzi este Ziua Internațională a Podiatriei, prilej cu care specialiști din acest domeniu din întreaga lume trag un semnal de alarmă asupra importanței îngrijirii corecte a picioarelor, făcută de profesioniști. Profesioniștii în acest domeniu se numesc podiatri, iar podiatria este o specializare medicală orientata pe îngrijirea corectă a picioarelor, dat fiind faptul că anumite afecțiuni cauzează probleme la nivelul membrelor inferioare, probleme ce pot crea complicații grave dacă nu sunt tratate de specialiști. În multe țări, ocupația de podiatru este recunoscută oficial, iar în România se fac demersuri de mai bine de trei ani în acest sens, care au început să se concretizeze în aprilie 2015, odată cu înființarea Asociației de Podiatrie.

Cu ocazia evenimentului marcat azi, reprezentanții asociației au anunțat că în vară a fost făcut un nou pas important în vederea recunoașterii oficiale în România a ocupației de podiatru, constând în depunerea documentației necesare la Ministerul Muncii, pentru includerea în nomenclatorul de meserii a acestei ocupații și, implicit, recunoașterea acesteia.

Totodată, Asociația de Podiatrie se alătură campaniei globale de informare demarate de Federaţia Internaţională a Podiatrilor cu ocazia acestei zile.

 

Astfel, președintele asociației, dr. Ioan Andrei Vereșiu reamintește că îngrijirea picioarelor și acordarea de maximă atenție primelor semne de alarmă ce vin de la acest nivel este la fel de importantă ca și celelalte măsuri de prevenție. Recomandarea se adresează în special pacienților cu diabet, știut fiind faptul că piciorul diabetic este o complicație care apare în cazul acestei afecțiuni, iar netratată corespunzător, poate duce la amputație.

„Îngrijirea picioarelor este esenţială cu atât mai mult pentru persoanele cu diabet, pentru descoperirea din timp şi tratamentul adecvat al neuropatiei diabetice, reducerea riscului de apariţie a ulceraţiilor şi reducerea numărului de amputaţii”, a declarat cu această ocazie dr. Ioan Andrei Vereșiu.

 

Acesta a prezentat și o serie de date incluse în studiul epidemiologic PREDATORR din care reiese că în România sunt efectuate în fiecare zi, în medie, 14 amputaţii survenite în urma complicaţiilor cauzate de diabet. Astfel, în fiecare an, în ţara noastră se efectuează peste 5.000 de amputaţii la nivelul picioarelor din cauza diabetului zaharat, în condițiile în care aproape două milioane de români cu vârsta între 20 şi 79 de ani suferă de diabet.

„Sănătatea picioarelor este deosebit de importantă pentru persoanele care suferă de diabet. Această afecţiune poate reduce fluxul de sânge către picioare şi poate afecta nervii de la nivelul picioarelor. Acest lucru poate însemna că accidentările survenite la nivelul picioarelor sunt nerecunoscute, se vindecă foarte încet, iar ulceraţiile apărute la picioare pot trece neobservate. Persoanele cu diabet trebuie să meargă la un control de sănătate a piciorului cel puţin o dată pe an”, a declarat , la rândul său și dr. Norina Gâvan, președintele de onoare al asociației, și reprezentant al României în Grupul Internaţional de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federaţiei Internaţionale de Diabet.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*