Intervenție în premieră națională, pentru salvarea unui pacient de 12 ani

8 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Operația a avut loc în cadrul Centrelor de Excelență ARES, iar medicii au fost nevoiți să apeleze la „o improvizație” salvatoare, întrucât singura soluție aplicabilă pentru cazuri similare nu era posibilă în situația pacientului.

 

Specialiștii din cadrul Centrelor de Excelență ARES au bifat o nouă premieră națională în chirurgia cardiovasculară pediatrică. Ei au reușint să salveze viața unui pacient de 12 ani printr-o soluție mai puțin convențională, folosind un dispozitiv destinat tratării unei alte afecțiuni decât cea de care copilul suferea.

Medicul Dan Deleanu, coordonatorul secţiei de Cardiologie Intervenţională de la Centrele de Excelenţă ARES nu s-a sfiit să folosească termenul de „improvizație” referindu-se la soluția la care a apelat echipa de medici pe care a coordonat-o, subliniind însă că a fost vorba de o soluție la care s-a ajuns după o analiză amănunțită a cazului și o serie de calcule, pentru găsirea celei mai bune variante pentru cazul de față.

Pacientul a fost un copil de 12 ani, diagnosticat la naștere cu o malformaţie cardiacă congenitală gravă și care, deși operat încă din primele zile de viață, reoperat la vârsta de un an și apoi la cinci ani, starea sa era din ce în ce mai gravă, iar din cauză că nu mai putea face efort, a fost nevoit să renunțe și la marea lui pasiune, dansul. Diagnosticul de la naștere a fost „ventricul stâng cu dublă cale de intrare, defect septal atrial nerestrictiv, defect septal ventricular nerestrictiv, vase mari transpuse, atrezie de valvă pulmonară”, medicii de la ARES explicând că băiatul se născuse cu un singur ventricul funcțional.

 

Din această cauză, chirurgii care l-au operat anterior au apelat la procedura Fontan, care implică „devierea” sângelui care, în mod normal ar circula prin ventriculul drept, din vena cavă spre artera pulmonară, printr-un conduct extracardiac. „În mod obişnuit, în acest conduct se face o fenestrare – un mic orificiu care funcţionează ca o supapă atunci când sângele exercită o presiune prea mare în plămâni. Cu timpul însă, acest orificiu trebuie astupat”, spun specialiștii ARES.

Deși împlinise 12 ani, băiatul avea în continuare această fenestrare, iar starea lui se înrăutățea: avea buzele și zona din jurul nasului vineții (cianoză), nu putea respira, era dependent de oxigen și obosea foarte ușor, mai spun doctorii. Medicii au explicat că, la nivel mondial, în astfel de situații, tratamentul standard este închiderea orificiului prin intermediul cardiologiei intervenționale, cu un dispozitiv de tip cocoon. În cazul lui Remus Grigorescu, însă, poziția și diametrul orificiului făceau intervenția imposibilă”În acest context, echipa formată din profesorul grec Basil Thanopoulos, dr. Dan Deleanu și dr. Silvia Iancovici a găsit o soluție diferită, folosită pentru prima dată la noi în țară pentru un astfel de caz. „În urma unor calcule amănunțite și a unei analize detaliate a cazului, echipa medicală a reușit închiderea acelui orificiu cu ajutorul unui dispozitiv ADO II, folosit în mod uzual pentru tratamentul unei alte malformații congenitale – canal arterial persistent”, menționează specialiștii.

 

În urma unor calcule amănunțite şi a unei analize detaliate a cazului, echipa medicală de la Centrele de Excelență ARES a reuşit închiderea acelui orificiu cu ajutorul unui dispozitiv ADO II, folosit în mod uzual pentru tratamentul unei alte malformaţii congenitale – canal arterial persistent. „Ceea ce am imaginat în echipă, împreună cu profesorul Thanopoulus şi doctor Silvia Iancovici a fost o improvizaţie foarte bine calculată: ce tip de dispozitiv este cel mai bun pentru această anomalie? Am reuşit din a doua tentativă de închidere pentru că nu este niciodată uşor să găseşti soluţia optimă din prima încercare. Această procedură reprezintă pentru noi o satisfacţie deosebită pentru faptul că am găsit soluţia optimă pentru un caz mai special”, a declarat dr. Dan Deleanu, după operație.

Intervenția a fost una minim invazivă, și a durat aproximativ o oră, pacientul rămânând apoi în spital doar 24 de ore. După operație, nivelul oxigenului din sânge a revenit la normal, iar pacientul se recuperează şi se poate reveni la vechea sa pasiune. Susținerea financiară pentru această intervenție a venit din partea fundației Mereu Aproape, prin campania medicală „Vreau să Ajut”.

*Centrele de Excelenţă ARES au fost fondate în 2011, cu misiunea de a aduce în România standarde de excelenţă în cardiologie intervenţională şi de a oferi servicii complementare celor asigurate de spitalele de stat. De-a lungul timpului, aici au fost efectuate mii de intervenţii, dintre care nouă în premieră naţională absolută şi una în premieră europeană, peste 10.000 de pacienți fiind tratați cu succes în toți acești ani.

(Sursă foto: Centrele ARES)


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*