Victor Costache a prezentat lanțul de nereguli care au dus la demiterea profesorului Beuran

Ministrul a precizat că este posibil ca un caz similar cu cel al femeii care a suferit arsuri pe masa de operație să se fi petrecut tot la spitalul Floreasca.

 

Ministrul Victor Costache a organizat, în această dimineață, o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat, pe larg, neregulile constatate la spitalul Floreasca, cu ocazia verificărilor efectuate de Inspecția Sanitară de Stat și Corpul de Control al ministerului. Verificările au fost dispuse în urma unui incident petrecut într-o sala de operație a spitalului, pe data de 22 decembrie, soldat cu decesul unei paciente, la câteva zile după ce fusese cuprinsă de flăcări în timpul unei intervenții chirurgicale.

După ce, ieri, anunțase că spitalul a fost amendat cu 20.000 de lei, iar întreaga echipă operatorie (cele două asistente ale blocului operator, medicul rezident de anul V și medicul specialist – cu excepția unei rezidente de anul I care doar viziona) cu 10.000 de lei, dar și faptul că medicul Mircea Beuran a fost demis de conducerea unității medicale din funcția de  șef al Secţiei Clinice de Chirurgie III, ministrul Victor Costache a prezentat, astăzi, motivele acestor măsuri. Acesta a reamintit că medicul Mircea Beuran a încălcat nu mai puțin de 10 din cele 33 de obligații pe care le avea în calitate de șef al secției în care s-a produs incidentul.

Astfel, deși inițial a fost prezentată ipoteza că pacienta era alergică la iod, motivându-se astfel folosirea unui biocid cu o concentrație mare de etanol, destinat doar dezinfecției mâinilor chirurgilor, Victor Costache a declarat astăzi că nu există niciun element care să indice faptul că pacienta ar fi avut o astfel de alergie.

 

Victor Costache

Chirurg de profesie, ministrul spune că fie s-a subdiagnosticat sau s-a diagnosticat greșit această alergie și chiar dacă ea ar fi existat, procedurile prevăd cu totul alte substanțe care trebuie să fie folosite pentru dezinfectarea pacienților. În plus, deși a fost folosit biocidul care conținea o concentrație mare de etanol, care presupunea un risc major de combustie, echipa chirurgicală a utilizat și un bisturiu electric, care a generat aprinderea materialului dezinfectant. „Biocidul este avizat şi este conceput să fie folosit numai pentru dezinfecţia chirurgicală a mâinilor echipei operatorii şi nu pentru dezinfecţia pacienţilor. S-a ignorat o procedură care este adoptată la scară largă la nivel naţional, procedura de dezinfecţie a tegumentelor, în care se foloseşte în primă instanţă betadina şi în cazul pacienţilor alergici la iod se foloseşte gluconatul de clorhexidină. S-a subdiagnosticat sau s-a diagnosticat greşit această alergie la iod, nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei şi, practic, în ambele intervenţii chirurgicale a fost folosită această substanţă pe bază de etanol, cu un risc combustional major. În acest context de risc combustional major şi de biocid utilizat greşit se foloseşte bisturiu electric şi astfel ajungem la acest eveniment deosebit de grav”, a explicat ministrul. Mai mult, prin utilizarea acestui biocid a fost încălcată procedura operațională a spitalului pentru „pregătirea preoperatorie și accesul în sala de operație a pacientului”, care stipulează că, substanțele permise a se utiliza la dezinfecție sunt: betadina, alcool sau clorhexidină gluconat, a subliniat oficialul. Echipa de control a mai constatat că, în Protocolul Operator nu se face diferența între medicii operatori și timpii operatori, iar protocoalele operatorii au fost semnate și asumate în neconformitate cu realitatea.

 

În plus, în urma verificărilor s-a constatat că niciunul din medicii care au făcut parte din echipa chirurgicală nu era în serviciul de gardă în ziua respectivă. O altă neregulă majoră constatată este aceea că, în primă fază, a fost lăsat să intervină un medic rezident, după care a fost chemat de acasă un medic specialist, în condițiile în care în spital erau de gardă medici primari care ar fi putut efectua intervenția. Așadar, se menționează în raportul de control, nu s-a respectat nici procedura care prevede că medicii rezidenți trebuie să fie supravegheați în timpul operațiilor de specialiștii îndrumători, și în nici un caz nu pot fi lăsați să opereze singuri. Doar că profesorul Beuran, coordonatorul rezidentului, şi-ar fi dat acordul pentru asta, iar din această cauză nu mai este de acum şeful secţiei. Măsură a stârnit însă reacţii neaşteptate. În semn de solidaritate cu profesorul Beuran, cel care a semnat protocolul din blocul operator că şef al echipei medicale, deşi spune că nu era în sala când pacienta a fost arsă, 25 de medici de la Spitalul Floreasca şi mai multe asistente au semnat o scrisoare prin care ameninţa că vor intra în grevă.

Niciunul dintre medicii aflaţi în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă. Deci, avem o pacientă care a sângerat şi care s-a deteriorat pe parcursul nopţii, s-a intervenit la 9 dimineaţa, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident şi apoi cu un medic specialist venit de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari care erau de gardă în spital. În plus, medicii rezidenți trebuie să fie supravegheați în timpul operațiilor, lucru care, de data aceasta, nu s-a întâmplat”, a mai declarat ministrul, în cadrul conferinței din această dimineață. Mai mult, oficialul a spus că l-a „șocat întregul eveniment și faptul că s-a pierdut un pacient din cauza acestei erori, care pleacă de la abecedarul chirurgical”.

 

Grav este și faptul că, așa cum s-a aflat pe parcursul anchetei, este posibil ca un incident similar să mai fi avut loc la același spital, tot din cauza folosirii neadecvate a biocidului cu un conținut ridicat de etanol.

Ministrul spune că există unele informații în acest sens, motiv pentru care vor continua controalele, precizând totodată că viața a zeci sau chiar sute de pacienți a fost pusă în pericol, întrucât chirurgul Mircea Beuran prefera să folosească acest biocid pentru dezinfecția pacienților, chiar dacă acesta avea o altă destinație. Deși cantitatea recomandată pentru dezinfecția mâinilor chirurgilor este de 50 de mililitri, Victor Costache spune că în timpul operațiilor erau folosite cantități mult mai mari.

Acesta a menționat că dr. Mircea Beuran a fost demis ieri, din funcția de șef al secției Chirurgie a spitalului Floreasca, de către managerul spitalului, „iar noi l-am demis din funcţia de preşedinte al Comisiei Ministerului Sănătăţii de chirurgie generală. Ancheta nu este încă finalizată și nu sunt excluse și alte măsuri administrative, a conchis ministrul Sănătății. „Continuăm să investigăm și rugăm toți pacienții care au suferit astfel de măsuri să ne semnaleze. Transmitem tuturor colegilor să nu mai folosească off lable biocide. Orice utilizare off lable a unui biocid, a unui instrument chirurgical poate da naștere la tragedii”, a explicat Costache.

Între timp, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) efectuează un audit la Spitalul Floreasca, pentru a verifica modul în care sunt implementate noile proceduri și protocoale, iar Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, în acest caz.

 

Deocamdată, Ministerul Sănătății anunță că au fost aplicate șase sancțiuni contravemționale pentru neregulile constatate cu ocazia controlului, conform HG nr. 857/2011, în valoare totală de 29.600 lei, astfel:

a) Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, persoană juridică, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. „k”, în valoare de 20.000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.

b) Medicului șef secție, persoană fizică, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. „k”, în valoare de 2000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.

c) Medicului specialist, persoană fizică, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. „k”, în valoare de 2000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.

d) Medicului rezident chirurgie generală, persoană fizică, conform HG.nr.857/2011, art.16, lit. „g”, în valoare de 1.600 lei, pentru nerespectarea instrucţiunilor producătorului privind indicaţiile de utilizare a produsului biocid Skinman Soft Protect.

e) Asistentului medical bloc operator departament (sala1), conform HG. nr. 857/2011, art.32, lit. „k”, în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.

f) Asistentului medical bloc operator departament (sala1), conform HG.nr. 857/2011, art.32, lit. „k”, în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.

 

Totodată, până la 10 ianuarie se va actualiza Procedura operațională privind pregătirea preoperatorie și accesul în sala de operație a pacientului, iar managerul spitalului este direct rspunzător de îndeplinirea acestei măsuri.

De asemenea, s-a dispus ca de acum încolo să fie respectate reglementările Directivei 2001/83/CE privind medicamentele de uz uman, conform Ghidului ECHA pentru Regulamentul produselor biocide nr. 528 din 2012, volumul II, partea B+C, versiunea 3.0 și vor fi utilizate numai produse medicamentoase pentru dezinfecția preoperatorie a pielii înainte de operație si dezinfecția înainte de injecție, pentru dezinfecția pielii deteriorate sau a pielii nedeteriorate. Managerul unității medicale va fi responsabil de aplicarea acestor măsuri.

Reactualizarea Procedurii operaționale nr. 08090312 denumită Înregistrarea, centralizarea și prelucrarea incidentelor și accidentelor intra și perioperatorii este o altă măsură care va trebui însuțită de personalul medical al spitalului. Termenul de conformare este 10 ianuarie 2020, iar managerul unității medicale răspunde de felul în care această măsură va fi aplicată.

Reinstruirea întregului personal medical și auxiliar, după caz, cu privire la modul de utilizare a produselor dezinfectante și medicamentoase, se va face până la data de 20 ianuarie, iar managerul unității sanitare va răspunde de îndeplinirea acestei măsuri.

Verificarea neconformităților care au condus la suspendarea acreditării unității sanitare se va face până în martie 2020, iar Inspecția Sanitară de Stat/Direcția Control și Integritate are responsabilitatea de a duce măsura la îndeplinire.

 


Adaugati un comentariu


 

*