Noul ministru al Sănătăți a început „curățenia” în sistem
Prima decizie importantă a lui Victor Costache în noua sa funcție a fost sesizarea instanței în cazul șefului Comisiei de Nefrologie din minister.
În prima ședință de guvern, noul premier, Ludovic Orban, a anunțat că printre primele măsuri dispuse de noii miniștri se numără unele care țin de „curățenia” în sistem, în sensul demiterii funcționarilor care fac parte din clientela PSD și a celor care ocupă funcții fără a întruni condițiile necesare.
La câteva ore după anunțul făcut de premier, Ministerul Sănătății, condus acum de medicul Victor Costache, a remis un comunicat referitor la o primă decizie în acest sens, care îl vizează pe medicul Alexandru Checheriță, cel care a condus până nu de mult Comisia de Nefrologie din Ministerul Sănătății.
În spațiul public apăruseră, anterior, o serie de informații conform cărora medicul de la spitalul Sfântul Ioan din Capitală și-ar fi obținut gradul de medic primar fără respectarea prevederilor legale, cu trei ani și jumătate înainte de termenul la care ar fi avut dreptul să dea examenul. Pentru aceasta, ar fi avut nevoie de o derogare din partea ministrului Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, însă nu a primit-o, fapt pentru care fișa personală ar fi fost falsificată în baza de date a spitalului în care acesta lucra, astfel încât Alexandru Checheriță să devină medic primar cu mult înainte de termen. În baza gradului de medic primar obținut în 2014, acesta a devenit, câteva luni mai târziu, conferențiar, ulterior profesor universitar la UMF Carol Davila și șeful Clinicii de nefrologie și dializă al Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan” din Capitală.
Între timp, dr. Checheriță a devenit și șef al Comisiilor de Nefrologie de la Ministerul Sănătății și a Colegiului Medicilor și membru în Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului. În baza informațiilor apărute în spațiul public despre posibila sa ascensiune profesională pe căi nu tocmai ortodoxe, Corpul de Control al MS a demarat o anchetă. Sorina Pintea a admis atunci că „au existat plângeri din spital, colegi de-ai dumnealui ne-au sesizat că este posibil să fie ceva în neregulă cu situaţia lui profesională”, dar l-a schimbat doar din funcția de șef al comisiei, dar nu și calitatea de membru, pe motiv că încă nu avea „concluziile celor de la control şi integritate”, deși concluziile raportului de control datează din 23 octombrie.
Inspectorii Corpului de Control au constatat, în urma unei documentări la spitalul Sfântul Ioan și a verificării documentelor medicului, deținute de Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică, că datele din fișa medicului au fost modificate ilegal, iar susținerea examenului de primariat s-a făcut fără respectarea etapelor necesare, se arată în comunicatul remis presei, de Ministerul Sănătății.
Raportul inspectorilor Corpului de Control al MS s-a numărat printre primele documente consultate de noul ministru. După studierea dosarului, Victor Costache a dispus, ieri, trimiterea raportului către organele de cercetare penală, considerând că faptele consemnate constituie grave încălcări ale legii. Pentru susținerea acestui examen este nevoie de o vechime de cinci ani în postul de medic specialist, iar o derogare în acest sens se poate da doar pentru cel mult șase luni. S-a constatat că Alexandru Checheriță era medic specialist de doar un an și jumătate în momentul în care a susținut examenul de primariat.
Totodată, ministrul Sănătății a anunțat că se va adresa și instanței cu solicitarea de anulare a concursului de medic primar susținut de dr. Alexandru Checheriță în 2014, atunci când avea doar 31 de ani. Nu în ultimul rând, acesta a fost exclus și din comisia de specialitate a ministerului.
Noua șefă a comisiei este prof dr. Liliana Tuță, care a obținut gradul de medic primar în 2006, fără derogare, și ocupă în prezent și funcția de prorector pe relații internaționale la Universitatea Ovidius din Constanța.
Schimbările la nivelul ministerului vor continua în cursul acestei săptămâni, secretarul de stat Rodica Nassar anunțându-și demisia din funcție, considerând că acesta este un gest de „corectitudine politică”.
Mandatul acesteia a încetat începând cu data de ieri, iar anunțul a fost făcut sub forma unei postări pe Facebok. „Cu bune, cu rele, cu reuşite, dar şi cu neîmpliniri, cu momente de bucurie, dar şi cu foarte mult stres, astăzi am încheiat un alt capitol din viaţa mea. Un gest de corectitudine politică însoţit de mulţumiri faţă de toţi colegii mei care au avut încredere în mine şi m-au susţinut în ocuparea unei funcţii de mare responsabilitate publică, înseamnă demisia mea începând cu data de 6 noiembrie 2019”, a scris fostul secretar de stat, adresând totodată și felicitări tuturor colegilor care au făcut parte din fostul guvern.