Spitalul de la Suceava a rămas fără conducere, în plină criză epidemică

Noul manager Florin Filip nu a rezistat în funcție nici măcar o săptămână, aseară și-a dat demisia, împreună cu directorul medical Doina Ganea Motan, în timp ce directorul de îngrijiri medicale Mihaela Hreceniuc se află în izolare la domiciliu.

 

Ca și cum situația de la Spitalul Județean de Urgență Suceava nu era una suficient de gravă, din cauza faptului că 200 de cadre medicale de aici au fost contaminate cu noul coronavirus, iar peste 30 de pacienți infectați au decedat ca urmare ale unor grave abateri care fac obiectul unui dosar penal, unitatea medicală a rămas de aseară și fără conducere. Noul director Florin Filip și directorul medical Doina Ganea Motan și-au dat demisia, în condițiile în care directorul de îngrijiri medicale Mihaela Hreceniuc se află în izolare la domiciliu.

Medicul Florin Filip fusese numit la conducerea unității medicale în urmă cu mai puțin de o săptămână, după ce predecesorul său, Vasile Rîmbu, fusese suspendat din funcție, pe data de 26 martie.

Între timp, municipiul Suceava și opt comune limitrofe au fost plasate în carantină, ca urmare a numărului mare dec îmbolnăviri și de decese, iar la două zile, noul manager și directorul medical și-au prezentat demisia, fără a ține cont că lasă spitalul fără echipă de conducere.

 

Prefectul județului a aflat aseară despre demisia celor doi, fiind informat de medicii spitalului, care i-au cerut să ia măsuri urgente pentru a se evita apariția unei noi crize la nivelul unității medicale.

Situația i-a fost adusă la cunoștință și ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care a anunțat în urmă cu puțin timp că se va deplasa acolo în cursul zilei de azi, împreună cu noul secretar de stat, generalul medic Ionel Paul Oprea. Acesta din urmă va rămâne la Suceava pentru a coordona atât activitatea unității medicale cât și întreaga situație din cel mai mare focar epidemic din țară.

În apelul adresat ieri prefectului de Suceava, medicii de la spital spuneau că sunt îngrijorați pentru că stocurile de echipamente de protecție de pe secții sunt pe terminate și, deși există rezerve în depozitele spitalului, acestea nu pot fi distribuite în lipsa unei echipe manageriale care să organizeze activitatea.

Totodată, aceștia spun că abia mai fac față numărului mare de pacienți, în condițiile în care 200 de colegi sunt infectați, iar alții se află în izolare, solicitând suplimentarea personalului medical la nivelul spitalului.

 

Ultimul bilanț oficial indică faptul că, la nivelul unităților medicale din întreaga țară, 357 de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus, dintre care 200 de cazuri sunt consemnate la Spitalul Județean de Urgență Suceava.

Pe locul al doilea se află municipiul București, cu 60 de cadre medicale infectate, apoi Aradul, cu 24. Astfel de cazuri au fost consemnate în 14 județe și municipiul București, din fericire, Buzăul neaflându-se pe această listă.

Din totalul de 357 de cadre medicale infectate, 127 sunt asistenți medicali, 99 medici, 85 de cazuri sunt în rândul personalului auxiliar, fiind infectate și 11 îngrijitoare. În ceea ce privește spitalul de la Suceava, aici au fost infectați 45 de medici, 77 de asistenți, 24 de infirmiere, 10 îngrijitoare și 44 de angajați care fac parte din personalul auxiliar.

În această dimineață, managerul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, a anunțat că doi medici, o asistentă medicală, o biochimistă şi o infirmieră din cadrul unității au fost confirmați pozitiv la testarea pentru noul coronavirus, dintre aceștia doar un medic fiind simptomatic. Un caz a fost semnalat și la spitalul Alexandru Obregia din Capitală, acestora adăugându-li-se și cazurile consemnate la Spitalul Militar Central, Spitalul Universitar de Urgență și spitalul de boli infecțioase Victor Babeș.

 


Adaugati un comentariu


 

*