Procurorii au extins urmărirea penală în cazul valului de îmbolnăviri și decese de la Suceava

Anchetatorii suspectează că o parte dintre decesele în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus s-ar datora și unor activități ilicite derulate de funcționari publici din sistemul medical.

 

Județul Suceava este zona cea mai afectată de pandemia cu noul coronavirus, acesta fiind și motivul pentru care municipiul și opt comune limitrofe au fost plasate în carantină începând de ieri. Pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri și decese, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a deschis și un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu. Procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare, privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

Ancheta demarată cu această ocazie a scos la iveală o serie de nereguli, stabilindu-se că decesul unuia dintre pacienți s-a datorat și mai multor infracțiuni comise cu intenție, fapt pentru care dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, instituție care are competență de a soluționa astfel de cazuri.

 

Odată cu preluarea dosarului, procurorii  Parchetului județean au încadrat faptele într-o  formă agravată a infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, extinzând cercetările cu privire la cele petrecute la Spitalul Județean de Urgență și anterior datei la care fusese deschis dosarul penal. S-au descoperit astfel noi indicii, care arată că multe dintre decesele pacienților infectați cu noul coronavirus au legătură directă și cu o serie de activități ilicite puse în seama funcționarilor publici din sistemul medical, respectiv a personalului din cadrul spitalului, precum și al funcționarilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava. Despre aceștia, procurorii spun că nu au respectat măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor infectării cu noul coronavirus, în perioada ianuarie-martie, iar din această cauză, mai mulți pacienți infectați care au ajuns la spitalul din Suceava au decedat.

Totodată, au fost extinse cercetările și sub aspectul comiterii infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual.

Aceste fapte au legătură cu modul în care au fost efectuate testările pentru depistarea persoanelor infectate, procurorii constatând că au fost testate mai multe persoane în cazul cărora nu era neapărat necesar acest lucru, în condițiile în care numărul de teste avut la dispoziție era unul limitat.

 

Mai mult de atât, probele recoltate unor angajaţi ai spitalului judeţean din Suceava nu au fost trimise către laboratoare specializate, în vederea analizării, iar această situație a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, fiind astfel zădărnicite activităţile de prevenire şi combatere a infecţiei cu noul coronavirus.

În dosarul instrumentat de procurorii suceveni se mai arată că „în perioada februarie – martie, funcţionari din cadrul spitalului judeţean şi al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au încălcat reglementările legale privind izolarea, carantinarea şi internarea în unităţi medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecţia COVID-19, în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgență Suceava”.

Deși își doresc că clarifice situația cât mai repede cu putință, procurorii spun că țin cont de starea de urgență și mai ales de situația critică în care se află județul Suceava, iar don această cauză consideră că este mai important ca toate cadrele medicale să-și îndeplinească obligațiile de serviciu cu prioritate, fără a fi supuse unor presiuni suplimentare, astfel că ancheta își va urma cursul pe măsură ce situația generată de pandemie se va mai îmbunătăți.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*