Semnal de alarmă al pacienților cronici din zonele plasate în carantină

1 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Coaliția Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) solicită înființarea unei linii telefonice speciale la care aceștia să poată apela, iar Federatia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer atrage atenția autorităților că pacienții oncologici au acum un triplu risc de deces.

 

SJU Scuceava

Situația gravă de la Suceava și plasarea sub carantină a municipiului reședință de județ, împreună cu opt comune limitrofe, i-a pus în mare dificultate pe pacienții cu boli cronice din această regiune, care se văd puși în imposibilitatea de a-și urma tratamentele de care au nevoie. Aceasta, fie din cauză că spitalul județean la care apelau până acum pentru tratamente s-a închis, apoi a fost transformat în unitate medicală dedicată exclusiv pacienților cu noul coronavirus, fie pentru că medicii care îi îngrijeau sunt infectați la rândul lor sau sunt nevoiți să stea în izolare. De asemenea, odată cu instituirea carantinei, pacienții care locuiesc în zonele respective nu se mai pot deplasa la Suceava pentru a-și procura medicamentele sau a urma tratamentele de care depinde viața lor.

Un semnal de alarmă în privința acestor pacienți a fost tras de COPAC, organizație care solicită autorităților să găsească niște soluții care să vină în ajutorul lor. În situația cea mai delicată sunt pacienții ale căror boli impun tratament perfuzabil efectuat cu regularitate, pe care aceștia îl făceau până acum la spital, sub supraveghere medicală.

 

Este dat exemplul pacienților cu boala Fary, care au nevoie de o perfuzie cu substituţie enzimatică la fiecare 14 zile, perfuzie a cărei administrare durează până la 5 ore, în funcţie de starea pacientului. În România, acest tratament se efectuează doar în spitalele acreditate pentru această procedură, așa cum este cazul spitalului din Suceava, iar în lipsa tratamentului, un pacient cu această boală poate  ajunge la accident vascular cerebral, infarct sau dializă.

Prin urmare, COPAC solicită autorităţilor permiterea unei excepţii de la regulă şi administrarea tratamentului la domiciliu pentru ca pacienţii cu boli rare sau cronice să aibă continuitate în schema terapeutică, fără a fi expuşi riscului de infectare cu noul coronavirus.

De asemenea, pentru pacienții aflați în localitățile plasate în carantină, reprezentanții asociației solicită înființarea unei linii speciale de tip telverde la care aceștia să poată apela oricând, pentru că au nevoie de ajutor în această perioadă.

Trebuie găsite urgent soluţii pentru spitalele de unde pacienţii cronici îşi luau tratamentul şi acum unităţile medicale sunt în izolare sau carantină. Solicităm autorităţilor să ia cât mai urgent aceste măsuri, ele fiind vitale pentru pacienţii cronici din zonele de carantină şi menţinerea lor în afara pericolului”, a declarat în acest sens Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

 

Măsurile impuse de autorități odată cu decretarea stării de urgență i-au afectat în mod direct și pe pacienții cu afecțiuni oncologice și alte boli cronice, care s-au văzut trecuți brusc într-un plan secundar, fiind nevoiți să se externeze din spitale, să își amâne anumite intervenții chirurgicale și să-și întrerupă tratamentul vital. Astfel, aproximativ 400.000 de pacienți din România, cu diferite forme de cancer, trec zilele acestea printr-o nouă dramă, văzându-se brusc expuși unui risc triplu de deces, deși până la izbucnirea pandemiei aveau șanse să iasă învingători din lupta cu boala.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat un apel către autorități, prin care le solicită să nu uite de pacienții oncologici și cei cronici. Cezar Irimia, președintele organizației, spune că pacienții cu cancer sunt disperați pentru că simt că li se răpește șansa la supraviețuire, una foarte mare pentru mulți dintre ei, cu condiția de să-și poată urma terapia specifică. Acesta a prezentat și câteva soluții pe care le propune autorităților, pentru ca problema pacienților oncologici, prin care solicită ca spitalele să asigure un parcurs distinct pentru pacienții oncologici şi alţi pacienţi cronici și să implementeze un sistem de programare online. În acest mod se va putea evalua corect situaţia fiecărui pacient în parte, punând în balanţă riscurile asociate expunerii la infecţia cu coronavirus şi riscurile aferente amânării tratamentului şi de progresie rapidă a tumorii.

 

Bolnavilor li se promite tratament novator

Totodată, Cezar Irimia spune că este necesară crearea unui circuit separat pentru pacientul cu cancer infectat cu coronavirus, deoarece acesta poate deveni uşor un focar de infecţie pentru ceilalţi pacienţi aflaţi la terapie sau pentru personalul medical. În cazul în care pacienţii oncologici trebuie să rămână la domiciliu, FABC solicită implementarea unui sistem de consultaţii la distanţă şi monitorizarea efectelor adverse, dar și implementarea unor soluţii tehnice pentru ca pacienții oncologici să poată începe sau continua tratamentul salvator în cel mai scurt timp.

Este nevoie și de reglementări care să permită ridicarea tratamentului de către o altă persoană în numele bolnavului, indiferent de tipul de farmacie prin care tratamentul este eliberat, dar și de livrarea tratamentului în condiţii de siguranţă, administrarea tratamentului, inclusiv perfuzabile, şi la domiciliul pacientului, precum şi recoltarea de analize la domiciliul pacientului oncologic, sub supravegherea personalului medical. Pentru a-i proteja şi a le administra în continuare tratamentul, solicităm reglementări care să permită achiziţionarea tratamentului compensat prescris şi din judeţul de reşedință al pacientului, pentru a evita deplasarea acestuia. Aşa cum arată legislaţia în vigoare, birocraţia îi condamnă la moarte sigură. Cu sau fără ameninţarea COVID-19, birocraţia pune în continuare semnul egal între cancer şi moarte”, a mai declarat Cezar Irimia.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*