COPAC a dat startul unei noi editii a Saptamanii Pacientilor

Cel mai important moment il va constitui organizarea Forumului National al Asociatiilor de Pacienti, la care vor fi reprezentate peste 150 de organizatii din tara.

 

Saptamana-Pacientilor-©-www-OPD-ro-23A devenit o traditie ca in fiecare an, in luna aprilie, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania sa organizeze o serie de actiuni reunite in cadrul unui eveniment national denumit Saptamana Pacientilor. Traditia este continuata si in acest an, la inceputul saptamanii fiind dat startul oficial al unei noi editii, care va cuprinde o serie de dezbateri organizate in diverse orase din tara, precum si cea mai importanta manifestare anuala ce reuneste majoritatea asociatiilor reprezentative ale pacientilor.

Primele actiuni din aceasta serie s-au desfasurat ieri, la Alba Iulia si Zalau, unde au avut loc doua dezbateri in cadrul carora reprezentanti au autoritatilor, specialisti in domeniul medical si pacienti au discutat despre problemele cu care se confrunta pacientii din Romania diagnosticati cu diferite afectiuni.

Dezbaterile vor continua maine la Targu Jiu si duminica la Iasi, urmand ca in perioada 27-28 aprilie sa aiba loc Forumul National al Asociatiilor de Pacienti care va reuni reprezentanti ai peste 150 de organizatii de pacienti din toata tara.

 

Radu Ganescu

Radu Ganescu

Forumul a ajuns anul acesta la cea de-a saptea editie, constituind cel mai mare si cel mai important eveniment care reuneste organizatii ce preprezinta interesele pacientilor.

Initial, Saptamana Pacientilor a fost gandita de organizatrori ca un eveniment in cadrul caruia sa fie popularizate doar povesti de succes, ale unor pacienti care au reusit sa isi invinga boala si sa transforme problemele de sanatate de care sufera in initiative care sa ii ajute si pe alti pacienti aflati in aceeasi situatie. Din pacate, insa, problemele cu care se confrunta pacientii din Romania au determinat organizatorii sa regandeasca putin conceptul,  evenimentul organizat anual constituind si o noua ocazie de a repune pe tapet aceste probleme si a solicita autoritatilor solutii urgente pentru rezolvarea lor. „Ne-am fi dorit sa popularizam doar povesti de succes, cum sunt ale colegilor mei Dragos Zaharia, Dorica Dan sau Daniel Andrei, oameni, care au transformat o problema serioasa de sanatate in initiative care ajuta multi pacienti. Din pacate, insa, nu putem face doar acest lucru. Din pacate, trebuie sa vorbim despre accesul la sanatate, care continua sa fie o problema in Romania”, a declarat in acest sens Radu Ganescu, presedintele COPAC.

 

Dorica Dan

Dorica Dan

Dragos Zaharia, unul dintre cei enumerati de Radu Ganescu intre pacientii care au o poveste de succes, este presedintele asociatiei Speromax Alba, fiind diagnosticat cu scleroza multipla. Acesta a participat la dezbaterea care a avut ieri la Alba Iulia, in prima zi a campaniei, ocazie cu care a declarat ca este „implicat in miscarea pacientilor din Romania deoarece cred ca noi, pacientii, trebuie sa fim implicati in rezolvarea problemelor noastre. Si cea mai mare problema a noastra este accesul la sanatate. Consider ca aceasta este o bariera cu care ne confruntam. Doresc sa fim si noi o tara unde sanatatea sa fie o prioritate in societate. Pacientul trebuie sa fie in centrul sistemului de sanatate si astfel sa gasim cele mai bune solutii care duc la rezolvarea problemelor din sanatate”.

Totodata, activitatea Doricai Dan in sprijinul pacientilor cu boli rare este unul din motivele pentru care cea de-a doua dezbatere a zilei de ieri a avut loc la Zalau, aici fiind „cartierul general” al Aliantei Nationale pentru boli Rare, pe care aceasta o prezideaza. Organizatia lupta pentru drepturile a aproximativ 6.200 de pacienti diagnosticati cu boli rare, Dorica Dan precizand ca numarul real al celor care sufera de astfel de afectiuni este mult mai mare, multi dintre ei nefiind inca diagnosticati sau avand un diagnostic gresit tocmai din cauza specificului acestor boli, care nu au o incidenta foarte mare si sunt astfel mai putin cunoscute.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*