Radu Gănescu, reales vicepreședinte al Forumului European al Pacienților

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) este primul român care a fost desemnat să facă parte din boardul organizației europene.

 

La patru ani după ce a devenit primul român ales în echipa de conducere a Forumului European al Pacienților, președintele COPAC, Radu Gănescu, a fost reconfirmat, astăzi, în funcția de vicepreședinte al acestui for, funcție în care a fost ales pentru prima dată în vara anului trecut, după ce anterior deținuse două mandate succesive de trezorier.

Anunțul reconfirmării lui Radu Gănescu pentru încă un mandat a fost făcut în cursul zilei de azi, pe pagina de Facebook a COPAC, postarea conținând și mesajul transmis de acesta la încheierea votului.

Pentru asociațiile de pacienți din România este o onoare și o bucurie să fie reprezentate în cadrul Forumului European al Pacienților la acest nivel. Sper din tot sufletul ca implicarea mea să aducă un sprijin european pacienților din România prin gândirea unor politici de sănătate favorabile lor”, a declarat Radu Gănescu.

 

COPAC a devenit, în urmă cu 10 ani, membru al organizației europene, fiind prima organizație de pacienți din România care s-a alăturat acestui for. În 2015, Radu Gănescu devine primul român desemnat să facă parte din echipa de conducere a forumului, fiind ales pentru funcție de trezorier. Doi ani mai târziu, este reconfirmat în această funcție, iar anul trecut a fost ales vicepreședinte, în urma votului de azi acordându-i-se credit pentru încă un mandat.

În prezent, președintele Forumului European al Pacienților este Marco Greco (Federația Europeană pentru Boala Chron și Colită Ulcerativă), iar trezorier Elisabeth Kasilingam (Platforma Europeană de Scleroză Multiplă). Din boardul orgnizației mai fac parte Hilkka Karkkainen (Alianța Globală de Boli Mintale), Cor Oosterwijk (EURORDIS – Boli Rare), Michal Rataj (Asociația Poloneză de Boli Neuromusculare), Marzena Nelken (Asociația Poloneză ARS Vivendi), Gabriela Tanasan (Rețeaua Europeană a Supraviețuitorilor din Psihiatrie) și Dimitris Athanasiou (Asociația Internațională Duchene și Boli Rare).

 

Forumul European al Pacienților este o organizație-umbrelă la nivel european, care susține drepturile pacienților din întreaga Europă și numără 72 de membri, reprezentând organizații pe boli cronice la nivel național și european. Boardul organizației este constituit din nouă membri, iar la interval de doi ani au loc alegeri pentru desemnarea a jumătate dintre aceștia.

Radu Gănescu, vicepreședintele forumului european, suferă de o formă de talasemie severă cu care a fost diagnosticat încă de la vârsta de câteva luni. Din acel moment viața sa a depins de transfuziile de sânge pe care le făcea la o perioadă de 4-6 săptămâni, însă din cauza acestor proceduri, organismul său s-a supraîncărcat cu fier, fapt ce a dus la afectarea mai multor organe.

Deși medicii au fost rezervați în privința șanselor sale, Radu Gănescu a reușit să-și domine boala, dorința de a avea o viață normală, de a fi o persoană activă și de a se implica pentru a veni în sprijinul altor pacienți cu afecțiuni cronice având o influență semnificativă în această „luptă”.

Povestea sa de viață a fost prezentată, anul trecut, de Sanatateabuzoiana.ro, în cadrul unei campanii derulate de COPAC.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*