COPAC și Ambasada Franței îndeamnă pacienții să pledeze pentru drepturile lor

6 decembrie 2017 | 0 comentarii |

În acest sens, a fost lansat un nou proiect în cadrul căruia liderii unor asociații de pacienți își vor face publică povestea.

 

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a anunțat că a demarat un nou proiect, în perteneriat cu Ambasada Franței, în cadrul căruia se vor desfășura mai multe activități distincte. Acestea sunt menite, în primul rând, să îi ajute pe bolnavi să conștientizeze faptul că asociațiile de pacienți îi pot susține de câte ori au nevoie, mai ales în condițiile în care starea sistemului de Sănătate din România este așa cum este.

Proiectul a fost denumit „Pledeaza pentru drepturile tale ca pacient!” și se va derula pe durata a trei luni, avându-i ca principali promotori pe șase dintre liderii unor asociații care apără drepturile pacienților. Aceștia se vor implica într-o campanie de informare, care constituie una dintre acțiunile desfășurate în cadrul proiectului, ocazie cu care îşi vor face publică povestea de pacient şi ce motivaţie au avut să se implice în mişcarea pacienţilor.

Este vorba de Dorica Dan – președinte al Asociației Prader Willi din România și al Alianței Naționale pentru Boli Rare, Dan Andrei – preşedintele Asociației Române de Hemofilie, Radu Gănescu – președintele COPAC, Dragoș Zaharia –  președintele asociației SM Speromax Alba și de  Ștefan Răduț, fost pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă, vicepreședinte al Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă.

Totodată, pacienții sunt îndemnați să își spună propriile povești de viață, pentru a fi prezentate în cadrul campaniei de informare.

 

Aceștia și-au făcut publice poveștile de viață pe care le vor prezenta în cadrul campaniei de informare, povești pe care Sanatateabuzoiana.ro le va publica pe rând, în perioada următoare, pentru a servi ca model pentru alți pacienți și pentru a-i motiva și pe aceștia să militeze pentru drepturile ce li se cuvin sau să facă publice problemele cu care se confruntă, cum ar fi, spre exemplu, lipsa medicamentelor.

Pe lângă această campanie, care îi va avea în prim plan pe cei șase lideri ai organizațiilor de pacienți, va fi elaborat un raport despre „Starea națiunii – principalele probleme ale sistemului de sănătate – perspectiva pacienților”, prin intermediul căruia se va atrage încă odată atenția autorităților că este necesar să se facă mult mai mult pentru bolnavii din România și pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate a populației.

Totodată, pe parcursul celor trei luni va fi realizată și o cercetare asupra principalelor probleme cu care se confruntă pacienții cronici. În acest sens, toți pacienții care doresc să participe și să comunice problemele cu care s-au confruntat să pot completa un chestionar care poate fi accesat AICI.

 

Ștefan Răduț

Proiectul include și un training adresat jurnaliștilor, precum și trei întâlniri zonale ale reprezentanților asociațiilor de pacienți, care voravea loc la Cluj, Iași și Craiova.

Inițiatorii precizează că doresc să afle, cu această ocazie, și în ce măsură pacienții cronici doresc să se implice în mișcarea pacienților, o serie de întrebări pe această temă fiind incluse în chestionarul menționat mai sus.

Un prim mesaj adresat pacienților a venit din partea lui Ștefan Răduț, fost pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă, căruia cei doi ani de tratament i-au afectat și auzul. El a suferit și o operație la plămâni, însă toate acestea nu l-au împiedicat să se implice pentru a sprijini alți pacienți, din calitatea de vicepreședinte al  Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă.

„Pentru mine, asociația a reprezentat și reprezintă rostul meu în viață. Când am descoperit asociația am descoperit și menirea mea pe pământ. Cred că implicarea într-o asociație de pacienți îi poate ajuta în primul rând să-și rezolve niște probleme pe care le au și apoi vor avea prilejul să ajute alți oameni, iar asta e minunat. Așa că, pacienți din toate colțurile tarii, uniți-vă!”, a declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*