„Nu uitați de noi!” – apelul pacienților cronici către autorități

23 martie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia reprezintă categoria cea mai vulnerabilă în fața infecție cu noul coronavirus și solicită o securizare a accesului la medicamente, pentru a nu mai fi nevoiți să umble prin farmacii.

 

Cezar Irimia

În ultimele săptămâni, infecțiile provocate de noul coronavirus au devenit principala problemă de sănătate publică atât în România, dar și în întreaga lume, iar în acest context, nevoile pacienților cu alte afecțiuni – majoritatea dintre ele mult mai grave decât infecția cu coronavirus – au fost trecute în plan secundar. Pacienții cu boli cronice și cei cu afecțiuni oncologice resimt din plin această situație și au transmis un mesaj autorităților pentru a le reaminti de existența lor și de faptul că reprezintă una din cele mai vulnerabile categorii în fața noului coronavirus, din cauza imunității scăzute generate de bolile de care suferă.

Astfel, într-un comunicat al Alianței Pacienților Cronici (APC) se arată că în România există peste 3 milioane de persoane cu astfel de afecțiuni și alți peste 200.000 de pacienți cu cancer, cărora le este aproape imposibil să respecte recomandările privind autoizolarea la domiciliu, deși aceastea li se adresează în special lor.

Pacientul cronic are nevoie să ajungă regulat la medic, de multe ori în alte judeţe decât cel în care locuieşte, pentru evaluare şi prescrierea reţetei. Pentru ridicarea reţetei, trebuie să meargă la o farmacie sau chiar la mai multe, în cazul în care medicamentul său se găseşte mai greu sau, mai grav, nu se mi găseşte deloc, pentru că a fost exportat sau nu se mai importă. Toate aceste drumuri îl expun pe pacientul cronic pericolului de a fi infectat sau de a transmite infecţia celorlalţi bolnavi sau personalului medical. Facem un apel la autorităţi că în această perioadă dificilă să nu uite şi de cei peste 3 milioane de pacienţi cronici care trăiesc în România şi de cei peste 200.000 de pacienţi cu cancer şi să aibă în vedere măsuri concrete de limitare a expunerii acestora unor riscuri suplimentare”, a declarat Cezar Irimia, președintele APC.

 

Totodată, acesta salută măsura suspendării exporturilor de medicamente pe o perioadă de șase luni, reamintind că exportul paralel a fost şi este un pericol din perspectiva pacientului cronic din România, care de multe ori s-a aflat în situaţia de a nu-şi găsi medicamentele recomandate de medicul curant, deoarece acestea au fost exportate în alte ţări europene, pentru un profit mai mare pentru comercianţi.

În perioada de criză pe care o traversează România, acest ordin care securizează medicamentele atât de necesare pentru supravieţuirea pacienţilor cronici, dar mai ales a celor cu cancer, este o gură de oxigen pe moment şi o speranţă că politica medicamentului este înţeleasă şi va fi schimbată şi pe termen lung. Măsura de limitare temporară a exportului paralel, trebuie urmată şi de alţi paşi concreţi care să securizeze accesul la medicamentele atât de necesare pacientului cronic”, a mai declarat Cezar Irimia.

 

Acesta a salutat și prelungirea termenului de valabilitate a preţurilor medicamentelor din Catalogul Naţional al Preţurilor Medicamentelor până la 1 iulie 2020, atrăgând în același timp atenția că această perioadă trebuie utilizată pentru elaborarea unei noi metodologii de preţ.

Prin prelungirea termenului de valabilitate a preţurilor pana la data de 1 iulie, pacienţii cu cancer primesc o gură de oxigen, dar problema lor rămâne: politica de preţ provoacă dispariţia medicamentelor din România şi avem nevoie ca următoarele 3 luni să fie utilizate pentru elaborarea unei noi metodologii de preţ, în beneficiul pacientului. Vrem să ne asigurăm că Ministerul Sănătăţii, responsabil cu asigurarea continuităţii tratamentului pentru pacienţii cu cancer, fără întreruperi, are în vedere acest lucru şi că nu se va mai repeta criza de la finalul anului 2019. În acelaşi timp deşi bugetele de stat alocate sănătăţii sunt limitate, nu trebuie să uităm ca investiţia în sănătate generează profit. Experienţa noastră ca reprezentanţi ai pacienţilor ne-a arătat că, în fapt, politica actuală de preţ este păguboasă pentru stat, deşi credem că facem economii. Dacă pacienţii nu îşi mai găsesc medicamentele, boala progresează, dezvoltă complicaţii şi atunci costurile sunt mult mai mari. Economia de moment creează un prejudiciu pe termen lung, şi asta dacă vorbim doar in termeni pur economici”, mai explicat Cezar Irimia.

 


Adaugati un comentariu


 

*