Ghidul Supraviețuitorului de Cancer, disponibil și în limba română

18 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Documentul este pus la dispoziție gratuit de Federația Asociațiiilor Bolnavilor de Cancer, Institutul Oncologic București și MSD România.

 

Dr. Lidia Kajanto

Ziua Supraviețuitorului de Cancer a fost marcată prin lansarea versiunii în limba română a Ghidului Supraviețuitorului de Cancer, un document realizat de Societatea Europeană de Oncologie Medicală și Coaliţia Europeană a Pacienţilor cu Cancer, în colaborare cu Societatea Internațională a Psiho-oncologilor.

Ghidul este un instrument foarte util pentru pacienți care au reușit să iasă învingători din lupta cu cancerul, însă o parte dintre pacienții din România nu îl puteau accesa din caza barierei lingvistice, documentul original fiind elaborat în limba engleză.

Pentru a facilita accesul tuturor pacienților români la acest ghid, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Institutul Oncologic București și MSD România, au luat decizia traducerii documentului în limba română. Documentul tradus integral a fost lansat zilele trecute cu ocazia Zilei Supraviețuitorului de Cancer și poate fi accesat gratuit on-line.

În contextul lansări variantei în limba română a ghidului, dr. Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic București a declarat că „ratele de supraviețuire în cancer au crescut semnificativ în ultimele decenii, datorită progresului medicinei, depistării precoce și a îmbunătățirii managementului acestei afecțiuni. În același timp, a crescut și atenția acordată diferitelor aspecte ale supraviețuirii – bunăstare fizică, mentală, emoțională, socială, financiară și economică, iar ghidul oferă suport și informații chiar în această zonă”.

 

Primul capitol al ghidului oferă informații detaliate despre sprijinul pe care îl pot primi supraviețuitorii pentru a fac e față noii realități după lupta cu boala. Acest sprijin trebuie să vină în special din partea familiei, dar și a medicului oncolog și a medicului de familie, documentul menționând rolul important pe care îl au profesioniștii  din Sănătate în acest sens. De asemenea, sunt menționate și grupurile de sprijin și suport psihologic, atât pentru pacienți, cât și pentru familiile lor.

Un alt capitol este alocat prevenției, supraviețuitorului explicându-i-se care sunt principalele schimbări pe care trebuie să le facă în stilul de viață pentru a se bucura de o bună sănătate fizică și emoțională. Nicolas Renard, managerul MSD România, a declarat cu ocazia lansării ghidului în limba română că „educația pentru sănătate reprezintă factorul cheie în luarea deciziilor importante privind un stil de viață sănătos sau sănătatea preventivă. Un nivel ridicat al cunoștințelor privind sănătatea va contribui în mod direct la creșterea capacității unei persoane de a naviga în sistemul de sănătate sau de a înțelege planul de îngrijire și tratament în perioada de supraviețuire, de a-și gestiona boala cronică. Lansarea Ghidului Supraviețuitorului de Cancer în limba română contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu cancer, a supraviețuitorilor în număr din ce în ce mai mare”.

 

Cezar Irimia

Capitolul final al lucrării le oferă pacienților metode de îngrijiri ulterioare tratamentului oncologic, precum și metode si sfaturi  în vederea depistării timpurii a unor noi tumori. Ghidul mai informează că îngrijirea din perioada de supraviețuire include gestionarea problemelor legate de controalele medicale, gestionarea efectelor secundare tardive apărute în urma tratamentului, îmbunătățirea calității vieții, a sănătății psihologice și emoționale. De asemenea, îngrijirea în perioada de supraviețuire poate include și tratamentul oncologic viitor, dacă este cazul.

În același context al lansării variantei în limba română a Ghidului Supraviețuitorului de Cancer, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a precizat că acesta „răspunde nevoilor psiho-sociale pe care pacienții le întâmpină, nevoi neacoperite în prezent de sistemul de sănătate și cărora, noi, asociațiile de pacienți, încercăm să le găsim rezolvări. Acest instrument va fi utilizat de grupurile de suport și va completa campaniile educaționale menite să schimbe perspectiva asupra cancerului, să  încurajeze discuția despre supraviețuirea în cancer și despre ce înseamnă să fii o persoană cu cancer în România”.

Anul trecut, la nivel național s-au peste 83.000 de cazuri noi de cancer, iar 50.902 de persoane au decedat din cauza afecțiunilor oncologice.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*