Pacienții oncologici preferă să se trateze la privat, chiar dacă asta presupune coplată

27 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Un sondaj recent efectuat în rândul acestora relevă faptul că serviciile medicale oferite în spitalele de stat sunt deficitare.

 

La cea de-a 13-a ediție a Conferinței Naționale a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care s-a desfășurat la Poiana Brașov, cu participare directă, după un an de pauză impusă de pandemie, au participat peste 100 de pacienți, aparținători și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. Criteriul obligatoriu impus de organizatori a fost prezentarea certificatului de vaccinare cu schema completă, dar participanții au fost și testați cu teste rapide înainte de înregistrarea la conferință, ca măsură suplimentară de siguranță.

Tema principală a conferinței a fost legată de noutățile terapeutice în tratarea cancerului în România, subiect dezbătut pe parcursul a patru zile. Totodată, au fost puse pe tapet principalele probleme legate de asigurarea tratamentului pentru pacienții cu cancer din România, probleme care existau și înainte de 2020, dar s-au acutizat în perioada pandemiei.

 

Cezar Irimia, președintele FABC a precizat că Programul Național de Oncologie este în continuare subfinanțat și nu se face decontarea integrală a investigațiilor medicale pe toate palierele, care conduc la un tratament personalizat sau ţintit.

O altă problemă adusă în discuție a fost nedecontarea intervențiilor de chirurgie oncologică efectuate în clinicile private, așa cum sunt decontate, parțial, procedurile de chimioterapie și radioterapie.

Nu în ultimul rând, lipsa specialiștilor în radioterapie și chimioterapie precum și a chirurgilor oncologi a fost o altă problemă dezbătură la Poiana Brașov.

Printre invitați s-au aflat dr. Daian Păun – consilier prezidențial pe probleme de sănătate, senatorul Nicoleta Pauliuc – iniţiatoarea unor proiecte legislative în domeniul oncologiei, dr. Adela Cojan – preşedinte CNAS, dr. Daniel Coriu – preşedinte Colegiului Medicilor România și dr. Viorel Robert Ancuceanu – preşedinte ANMDM.

 

Lucrările conferinței au putut fi urmărite și live pe pagina de Facebook a FABC și pe platforma Pacientul în Direct, iar în timpul acestor transmisii, pacienții au putut completa și un chestionar prin televoting. Pe baza răspunsurilor primite, Cezar Irimia a prezentat, la finalul conferinței, concluziile sondajului.

A reieșit astfel că, în pandemie, pacienţii au avut acces limitat la monitorizare și la tratamentele curative și nu şi-au găsit medicamentele indicate în tratamentul de zi cu zi, în timp ce monitorizarea a lăsat mult de dorit. Toți participanţii au votat pentru obligativitatea vaccinării tuturor pacienţilor / cetăţenilor acestei ţări împotriva SARS-CoV-2, pentru ca şi România să intre într-o minimă normalitate şi în rândul ţărilor responsabile din UE.

Tot în unanimitate, participanții la televoting au solicitat implementarea Planului Naţional de Cancer, care ar face ordine în oncologie şi ar bugeta corect necesarul României, privind acoperirea costurilor tuturor segmentelor medicale, începând cu screening, depistare precoce, control şi tratament al cancerului, îngrijiri paliative, dar şi un Registru Naţional al Cancerului, care ar monitoriza toate cele amintite mai sus (banii alocaţi programului, pacienţi, incidenta etc.

 

Peste 80% dintre respondenţi au declarat ca au fost nevoiţi să îşi cumpere medicamentele necesare din schemele de tratament oncologice, chiar dacă acestea ar trebui să fie gratuite, asigurate prin Programul Naţional de Cancer. De asemenea, pacienții au semnalat că au existat întârzieri foarte mari de la momentul primelor suspiciuni de cancer și până la cel al diagnosticării certe, care permite includerea lor în programul național de tratament. Sin cauza acestpr întârzieri au existat cazuri în care pacienții au decedat înainte de diagnosticare și de înceaperea tratamentului.

Majoritatea pacienților care au completat chestionarul au precizat că apelează cu predilecție la serviciile private, chiar dacă este nevoie uneori să achite coplată, în condițiile în care serviciile medicale oferite în spitalele de stat sunt deficitare. Pacienţii au reclamat și lipsa din spitalele de stat a consilierii psihologice şi de nutriţie oncologică – servicii de suport care ar conferi o aderenţă şi o complianţă ridicată la tratament.

Peste 70% din pacienţi au menționat și lipsa implicării medicului de familie în diagnosticarea bolii.

 

Cezar Irimia

Prin implementarea Planului National de Cancer, pacienţii spera într-o calitate a vieții crescută, iar lupta lor ar fi doar cu boala, nu și cu sistemul de sănătate.  Conf. univ. dr. av. Dan Cimpoeru a menționat necesitatea reglementarii prescripțiilor Off-label în România astfel încât și țara noastră să se alăture celorlalte state UE care deja au făcut-o. Regimul off-label presupune ca un medicament este prescris pentru alte indicații decât cele din prospect. În multe situații, pentru pacienţii bolnavi de cancer este ultima alternativă terapeutică. De altfel, instanțele de judecată au confirmat aceasta poziție și au dat câștig de cauză pacienților în peste 85 de dosare, pe calea ordonanței președințiale.

Pandemia a demonstrat necesitatea implementării sistemului de Home Delivery (transportul tratamentului la domiciliu), care ar oferi o șansa pacienților cronici nedeplasabili, în general, dar și pacienților oncologici, în particular. Implementarea acestui sistem în UK a adus economii la bugetul sănătății de 5,5 miliarde lire sterline într-un an. Printr-un studiu comparativ cu UK, în perioada de urgență din anul 2020, au decedat cu 6000 de pacienți oncologici, față de media zilnică de 150 de pacienți, conform Globocan. În acest context, pacienţii cer „de urgenţă depolitizarea sistemului de sănătate dar şi o stabilitate la conducerea Ministerului Sănătate şi a celorlalte instituţii din sistemul sanitar, altfel vom cere în instanţă respectarea drepturilor pacienţilor, încălcate în mod flagrant de factorul politic, dar şi în Parlamentul UE”, a subliniat președintele FABC, la finalul conferinței.

 


Adaugati un comentariu


 

*