Tratamentul pacienților cu hepatita C nou diagnosticați, blocat de trei luni

27 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Pauza s-a datorat  expirării contractului precedent cost-volum-rezultat, dar aceasta persistă, deși negocierile pentru noul contract s-au încheiat.

 

Pacienții diagnosticați în ultimele trei luni cu hepatită cu virus C așteaptă cu sufletul la gură momentul în care vor putea începe tratamentul fără interferon care le garantează șanse maxime de vindecare. Ca în orice altă afecțiune, este indicat ca tratamentul să fie început cât mai devreme, înainte ca boala să ajungă în stadii avansate, iar în aceste condiții este de înțeles îngrijorarea pacienților nou diagnosticați. Nu este pentru prima dată când apar discontinuități în furnizarea tratamentului pentru hepatita C, din cauza expirării vechiului contract cost-volum-rezultat, urmată de negocierea noului contract și toate celelalte etape care trebuie parcurse pentru intrarea acestuia în vigoare. Ideal ar fi ca negocierile să înceapă cu mult timp înainte de expirarea vechiului contract astfel încât la data la care acesta își încetează valabilitatea, toate detaliile să fie puse la punct, iar noul contract să intre în vigoare, din ziua următoare. Din păcate, nu se întâmplă așa, iar aceste pauze au ca efect întreruperea furnizării tratamentului pentru pacienții care sunt diagnosticați după expirarea vechiului contract.

În prezent, au trecut aproape trei luni de când pacienții așteaptă ca noul contract să intre în vigoare, deși negocierile s-au încheiat. În această situație, Alianța Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-Ro) și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) au trimis o scrisoare deschisă premierului Florin Cîțu, prin care îi solicită să urgenteze adoptarea reglementărilor necesare, pentru ca prevederile noului contract să fie puse în aplicare.

 

Apelul vine după o perioadă în care reprezentanții celor două asociații au urmărit hotărârile de guvern adoptate în ultima vreme, în speranța că printre ele se va găsi și cea referitoare la reluarea tratamentului pentru pacienții cu hepatita C nou diagnosticați. „De aproximativ trei luni, niciunul dintre pacienții nou depistați nu poate beneficia de terapia antivirală, din cauza pauzei generate de negocierea unui nou contract cost-volum-rezultat. Negocierile s-au încheiat, dar pacienții încă nu au acces la medicamente. Am așteptat depășirea tuturor pașilor birocratici pentru ca lista cu medicamentele compensate, pe care se află și moleculele necesare tratamentului pentru pacienții cu hepatită virală C, să primească acordul dumneavoastră. Fiecare lună în care pacienții cu hepatită C nu au acces la terapia antivirală, având în vedere și contextul pandemic actual și faptul că, oricum, accesul spre medicul curant, mai ales dacă acesta este medicul de boli infecțioase, este limitat, înseamnă agravarea bolii hepatice” – se arată într-o scrisoare deschisă pe care cele doua asociații au adresat-o premierului.

 

Marinela Debu

În același document, Marinela Debu, președintele APAH-Ro spune că, în țară se desfășoară campanii ample de testare, finanțate bani europeni, pentru depistarea hepatitelor virale, care trebuie susținute de accesul imediat, fără discriminare, la tratamentul necesar. Aceasta reamintește că, odată cu apariția noilor terapii fără interferon, hepatita C a devenit o boală cu șanse mult mai mari de vindecare, însă pentru un grad maxim de eficiență este nevoie să existe continuitate în asigurarea tratamentului. Pacienții care au fost deja incluși în tratament nu întâmpină niciun fel de probleme, însă cei diagnosticați recent nu pot începe tratamentul până când nu sunt îndeplinite toate formalitățile legale.

De cealaltă parte, din partea autorităților au fost date asigurări că pacienții vor acea acces la tratament cel târziu în luna octombrie, însă reprezentanții celor două asociații se tem că se va repeta scenariul precedent, când ultima pauză dintre contractele cost-volum-rezultat s-a întins pe durata șase luni. „În plin val patru al pandemiei, nu credem că este posibil să ne permitem să continuăm să lăsăm pacienții depistați cu hepatită C, inclusiv cei depistați prin programele din fonduri europene, să aștepte și doar să spere de la o lună la alta că își vor primi tratamentul. Ne dorim ca prin acest apel public să înțelegeți că avem nevoie să vă implicați și să oferiți o șansă pacienților nou depistați cu hepatită C. Unii dintre ei așteaptă de câteva luni și ne sună permanent, întrebându-ne când vor primi tratamentul. Oferind accesul imediat la terapia antivirală, veți susține eforturile medicilor de familie, gastroenterologi și infecționiști din întreaga țară, implicați în amplele campanii de testare, care nu vor mai fi nevoiți să le spună pacienților că trebuie să aștepte” – se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului.

 


Adaugati un comentariu


 

*