MINTE, JOCURI ȘI GESTIONAREA STRESULUI

27 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Crezi că jocurile video sunt doar divertisment fără noimă? Nu este tocmai așa. Există multe avantaje în jocurile video, inclusiv faptul că îți poți îmbunătăți abilitatea de luare a deciziilor sau îți lărgesc viziunea pe care o ai asupra lumii. Și, e posibil să-ți fi dat seama deja că jocul tău preferat poate să te scape de stres.

Majoritatea oamenilor se confruntă cu stresul la un nivel sau altul, indiferent dacă este vorba de presiuni la locul de muncă sau de problemele de zi cu zi din plan personal. Trucul este să nu lași stresul să te învăluie, deoarece poate avea un impact major asupra corpului și minții tale. Poți ajunge să izbucnești în crize de furie, care duc la dureri de cap și chiar la oboseală cronică.

 

Acele jocuri care necesită gândire strategică ar putea fi asul din mânecă atunci când vrei să scapi de stres și nu știi cum. Chiar dacă la prima vedere s-ar putea părea că ajungi într-un punct și mai complicat decât acela în care ești stresat, vei realiza în curând că o minte concentrată cu adevărat pe o anumită activitate nu este echivalentă cu una care este încurcată în tot felul de gânduri. Să iei parte la o activitate împreună cu alți jucători, să te simți ca un adevărat concurent care are propria sa victorie ca obiectiv final și să-ți provoci mintea să sară peste obstacole și să nu încerce să le elimine, aceasta este o strategie bună pentru ameliorarea stresului.

 

După cum au demonstrat mai multe studii, dacă apelăm la meditație din când în când, ne putem îmbunătăți concentrarea, flexibilitatea cognitivă și reducem stresul. Este un proces conceput pentru a-i ajuta pe cei care îl practică să se concentreze asupra prezentului, mai degrabă decât să se gândească la trecut sau să se îngrijoreze de viitor. Această stare de atenție, numită și flux, este una prin care mulți jucători trec fără efort și neintenționat și e ca o scufundare totală într-o activitate. Deoarece jocurile bine concepute includ de obicei o serie de responsabilități care pot fi duse la îndeplinire, sunt ideale pentru atingerea acestei stări de flux.

Jocurile oferă o satisfacție instantanee, care poate fi extrem de benefică pentru cei care duc o viață solicitantă. Într-o perioadă în care am avut parte de eșecuri, un meci bun ne oferă obiective mici, realizabile, care ajută la crearea unui sentiment de satisfacție.

 

Cu toții suntem animale sociale și una dintre cele mai fundamentale nevoi ale noastre este să ne simțim conectați cu ceilalți. Jocurile creează un mediu social care încurajează interacțiunea (pentru strategie în joc, concurență sau expresie creativă). Anonimatul oferit de jocul online poate face posibilă interacțiunea socială pentru introvertiți și pentru persoanele care au dificultăți în a-i întâlni pe ceilalți față în față. Pentru mulți, aceasta este o piatră de temelie către prietenii create pentru tot restul vieții. La un moment dat, rapperul și actorul Ice T a scris pe Twitter un mesaj prin care jelea un prieten pe care nu l-a cunoscut niciodată în persoană: „Din păcate, am pierdut un prieten azi … O persoană pe care nu am întâlnit-o niciodată față în față … Dar cineva cu care am jucat jocuri video ani de zile.”

Practic, a-ți rezerva un pic de timp din programul tău pentru jocuri, te-ar putea ajuta să scapi de stres. Nu intri într-o stare totală de mindfulness, dar ești pe calea cea bună, dacă te simți bine.

 


Categorii: Actual, IT & C, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*