Premieră chirurgicală în domeniul medicinei veterinare

27 septembrie 2021 | 0 comentarii |

La Spitalul de Urgență al Facultății de Medicină Veterinară de la Cluj a avut loc o intervenție pentru corectarea unei anomalii cardiace extrem de rare, iar pacientul a fost o pisică de 7 luni.

 

Prof. Dr. Gilles Dupré

Ne-am obișnuit, în ultimii ani, ca premierele chirurgicale la nivel național să fie din domeniul medicinei umane, însă există și situații în care medicii veterinari fac intervenții care nu au mai avut loc până acum în România. O astfel de intervenție a avut loc zilele trecute la Clinica de Chirurgie a Spitalului de Urgență al Facultății de Medicină Veterinară de la Cluj Napoca, unde o echipă de specialiști ai universității clujene, coordonată de un profesor universitar din Viena s mobilizat pentru a salva viața unei feline de 7 luni, care avea o malformație congenitală gravă.

Profesor doctor Gilles Dupré, de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, se afla la Cluj pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), iar cu această ocazie a coordonat intervenția realizată în premieră pentru România. A fost o intervenţie cardiovasculară pentru corectarea unei anomalii congenitale extrem de rară, diagnosticată la o pisică din rasa Scottish Fold.

 

Premiera chirurgicala – USAM Cluj

Diagnosticul fusese stabilit anterior, de prof. dr. Iuliu Scurtu, pe baza examenului cardiologic și ecogragfic, care a precizat că este vorba de o afecțiune asimptomatică, descoperită de cele mai multe ori în urma unor investigații de rutină. În termeni de specialitate, afecțiunea este denumită  Patent Ductus Arteriosus (PDA), iar medicii veterinari clujeni spun că, în rândul populației feline are o prevalență de doar 0,2%. Anomalia constă în neînchiderea completă a ductului arterial – un vas ce permite devierea circulației pulmonare în timpul vieții intrauterine. După naștere, acest vas devine inutil și se închide în mod natural, dar în cazul pacienților cu PDA acest lucru nu se întâmplă, fapt ce dă naștere unor serioase probleme circulatorii.

Prof. dr. Florin Beteg, unul dinte chirurgii care au participat la efectuarea intervenției, spune că „manifestările clinice ale PDA depind de volumul de sânge care trece din circulaţia sistemică în circulaţia pulmonară, care la rândul ei depinde de mărimea sau diametrul ductului arterial remanent şi de diferenţele presionale între circulaţia sistemică şi pulmonară”. Acesta mai spune că șansele de supraviețuire fără tratament sunt minime, iar intervenția chirurgicală pentru închiderea ductului arterial este singura soluție terapeutică eficientă.

 

Din echipa coordonată de medicul austriac au mai făcut parte dr. Cosmina Dejescu, împreună cu specialiştii în anestezie dr. Cosmin Peştean şi dr. Iulia Melega.

Dr. Florin Beteg a mai explicat că intervenția chirurgicală a fost una extrem de riscantă, întrucât exista pericolul „deșirării” ductului arterial sau al celorlalte vase mari de sânge – artera aortă și artera pulmonară. „Intervenţia a fost extrem de dificilă şi de provocatoare, iar în final ocluzarea chirurgicală a ductului arterial persistent s-a realizat la acest pacient felin, în premieră pentru România, prin aplicarea unui clips hemostatic Hem-o-lok” – a mai precizat medicul veterinar.

Ca și în cazul pacienților umani, a fost nevoie ca felina de 7 luni să fie monitorizată timp de câteva zile, perioadă în care evoluția sa a fost una favorabilă. Având în vedere toate acestea, medicii Spitalului de Urgență din cadrul Facultății de Medicină Veterinară de la Cluj i-au semnat, astăzi, actele de externare.

 

Sursă foto: USAMV Cluj Napoca


Adaugati un comentariu


 

*