Știi și câștigi sănătate: Fructe și legume de sezon, surse sănătoase de hidratare

21 iulie 2021 | 0 comentarii |

Canicula și disconfortul termic ne afectează în această perioadă mai mult decât ne imaginăm. Luna lui cuptor se dovedește greu de suportat, iar pentru a preveni îmbolnăvirile este nevoie să ne hidratăm mai mult decât în restul anului. Medicii ne atrag atenția că, pe timpul verii, când temperaturile sunt extrem de ridicate, cu cât timp petrecem mai mult sub razele soarelui, cu atât mai grave pot fi efectele asupra organismului nostru. De aceea ne recomandă ca timpul petrecut în aer liber să fie limitat, în special la orele prânzului, când soarele este foarte puternic. În plus, hidratarea și o alimentație bogată în vitamine și minerale, sunt esențiale.

Vara oferă o varietate de alimente benefice pentru nevoile organismului, pentru a-l ajuta să facă față zilelor însorite. Când un produs există din abundență, și costul acestuia tinde să scadă, astfel că alimentele de sezon au un preț mult mai accesibil. Eat Seasonably a realizat o cercetare care a arătat că un coș cu fructe și legume cumpărat în timpul verii poate fi cu o treime mai ieftin decât același coș cumpărat în afara sezonului.

 

Dr Corina Zugravu

Dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentației și nutriție, conf. univ. în cadrul UMF „Carol Davila” ne atenţionează cu privire la obiceiurile alimentare, alegerile pe care oamenii le fac fără a fi informaţi cu privire la importanţa mâncării şi latura socială sau afectiv-educaţională a comportamentului alimentar și subliniază rolul foarte important al hidratării, mai ales în perioada verii. Reamintindu-ne că organismul uman conţine foarte multă apă, medicul nutriționist ne spune că hidratarea are numeroase roluri, printre care și pe acela de a curăţa deşeurile metabolice, de a menţine o circulaţie optimă, de a asigura fiecărei celule apa de care are nevoie pentru a funcţiona corespunzător, de a ne ajuta să ne menţinem temperatura constantă, iar fără hidratare, nu avem cum să trăim sănătos. Pentru a ne putea bucura din plin de nutrienții alimentelor pe care le consumăm, dr Corina Zugravu ne atrage atenția că „este indicat să alegem produse proaspete, de sezon. Cu cât alimentele pe care le alegem sunt cultivate mai aproape de locul în care trăim, cu atât mai puțin timp îl vor petrece pe o barcă, într-un avion sau camion, ceea ce înseamnă o șansă în plus ca alimentele să nu își piardă proprietățile nutritive. Acest lucru este valabil mai ales în cazul vitaminei C, care se pierde rapid după ce produsul a fost cules. Alimentația reprezintă combustibilul pentru organismul nostru, așadar este important să ne construim o dietă bazată pe produse ce aparțin tuturor categoriilor de nutrienți, fibre, proteine, vitamine, minerale, dar și glucide și lipide consumate cu moderație. Pe de altă parte, hidratarea este extrem de importantă, în special vara”.

 

Tot medicul Corina Zugravu recomandă masa în familie, menționând că numeroase studii au confirmat că acestea au o influenţă pozitivă atât din punct de vedere social și afectiv-educaţional al comportamentului alimentar, cât și al compoziţiei mesei. „Oamenii mănâncă mai sănătos când familia este împreună şi astfel se dezvoltă cu uşurinţă obiceiuri sănătoase în ceea ce priveşte alimentaţia pentru toţi membrii familiei”, iar „farfuria alimentară” uşurează încercările fiecăruia dintre noi, chiar dacă nu avem pregătire nutriţională, de a mânca grupele alimentare potrivite. Roșiile, castraveții, ardeiul gras sau capia, fructele de pădure și deliciosul pepene verde sunt preferatele verii și este bine să profităm din plin de ele, pentru a ne proteja de efectele caniculei și a ne ajuta organismul să acumuleze suficiente rezerve de vitamine și minerale atât de necesare pentru întărirea imunității.

Pepenele verde/roșu este cu siguranță vedeta sezonului cald. „Este o gustare de vară dulce și răcoritoare, are un conținut scăzut de calorii și oferă hidratare și nutrienți esențiali, inclusiv vitamine, minerale și antioxidanți. În plus, conține aproximativ 90% apă, ceea ce ajută organismul să rămână hidratat și oferă, de asemenea, electroliți, cum ar fi potasiul. Astfel, pepenele poate fi o alegere sănătoasă de gustare în lunile fierbinți de vară”, spune nutriționistul.

 

Roșiile cu gust constituie de asemenea o sursă importantă de nutrienți. Pe lângă savoarea inconfundabilă a roșiei românești, acest fruct conține peste 94% apă. Conținutul său nutrițional susține pielea sănătoasă, pierderea în greutate, iar prin aportul mare de resveratrol menține sănătatea inimii și au rol antioxidant, fiind de mare ajutor în prevenția cancerului. În plus, roșiile nu conțin colesterol și sunt bogate în potasiu, vitamina C și calciu.

Castravetele are gust răcoritor și un conținut ridicat de apă, contribuind la hidratarea organismului, în special în anotimpul cald. Castraveții furnizează organismului calciu, magneziu și potasiu, fiind totodată, săraci în calorii, grăsimi, colesterol și sodiu.

Și pentru că vara ne place tuturor să ieșim la o terasă, cu familia sau cu prietenii, medicul ne spune că, pe lângă apă sau ceaiuri neîndulcite, berea fără alcool poate fi o opțiune de socializare, de destindre dar și de hidratare, fiind compusă din ingrediente 100% naturale.  „În plus, un pahar cu bere fără alcool de 250 ml conține doar 50 kcal, iar datorită ingredientelor 100% naturale din care este fabricată, această băutură poate fi și o sursă importantă de antioxidanți, în special în varianta fără alcool. Berea poate oferi organismului un aport de vitamine de tip B, minerale și fibre. De altfel, toate băuturile bogate în fibre pot avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales dacă sunt integrate într-un stil de viață sănătos”, concluzionează medicul Corina Zugravu, care este și președinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

 


Adaugati un comentariu


 

*