Știi și câștigi sănătate: Ce spun picioarele despre tine

16 iulie 2021 | 0 comentarii |

Ascunse majoritatea timpului în ciorapi şi pantofi, membrele inferioare sunt adesea ignorate, dacă totul pare să funcţioneze normal. Ele pot da însă indicii importante despre starea generală de sănătate a omului.

Comune la prima vedere, durerile de picioare nu sunt simptome de trecut cu vederea. Desigur, ele pot apărea ca urmare a oboselii cauzată de plimbările lungi sau statul în picioare, dar în același timp, ele pot fi simptome ale unor afecțiuni mai grave, precum bolile vasculare, diabetul sau cancerul.

Se poate spune că picioarele reprezintă, de fapt, o lupă a sănătăţii întregului corp. Picioarele noastre au 26 de oase, 33 de articulaţii şi peste 100 de tendoane şi muşchi, precum şi mai mulţi nervi, vase sanguine care fac legătura cu inima, creierul şi vertebrele. Orice schimbare subtilă apărută pe picioarele noastre poate reflecta boli potenţiale.

Iată câteva simptome frecvente la nivelul picioarelor şi semnificaţia lor pentru sănătate.

 

Picioare reci. Pentru unii oameni, a avea picioarele reci nu este decât un fel de a vorbi. Deşi senzaţia de frig se poate manifesta fără a exista cauze medicale, a avea în mod constant degetele de la picioare reci poate fi un semn de circulaţie proastă. Fumatul şi bolile aferente, precum bronhopneumopatia obstructivă cronică, pot reduce capacitatea plămânilor de a absorbi oxigenul bine, ceea ce contribuie la reducerea nivelului de oxigen în sânge.

În plus, boala arterială periferică a membrelor inferioare şi alte forme de boli vasculare pot provoca o îngustare a arterelor şi împiedica circulaţia sângelui. Extremităţile corpului, cum sunt mâinile şi picioarele, sunt deosebit de sensibile la circulaţia proastă a sângelui, care se poate manifesta prin senzaţii de frig.

Răceala permanentă la picioare ar putea fi cauzată de hipotiroidie. Tiroxina joacă un rol important în reglarea metabolismului. Insuficienţa de tiroxină va pricinui tulburări ale metabolismului şi termoreglării. Apoi, capacitatea corpului de a genera căldură va fi afectată, ducând la răceala mâinilor şi picioarelor. Când picioarele sunt aproape tot timpul reci sau insensibile, trebuie consultat medicul, pentru a depisata eventuale probleme medicale care cauzează acest lucru.

 

Picioare umflate. Majoritatea oamenilor au picioarele umflate la un moment dat în viaţa lor. Adesea, cauza acestei umflări este pur şi simplu statul prea mult în picioare, purtarea unor pantofi prea strâmţi, un zbor lung cu avionul sau o luxaţie a gleznei. Totuşi, dacă picioarele continuă să fie umflate mai mult de două sau trei zile, poate fi vorba de un simptom al unei boli mai grave. Fluide precum sângele se pot acumula în picioare şi provoca umflarea, caz în care este rezultatul unei insuficienţe cardiace, al unei boli de rinichi sau chiar un efect secundar al unor medicamente pentru diabet zaharat şi hipertensiune arterială. Umflarea picioarelor poate fi şi rezultatul unei inflamaţii cauzate de poliartrita reumatoidă sau osteoartrita. În cazul în care umflarea picioarelor este însoţită de durere în piept, dificultăţi în respiraţie sau ameţeli, aceste simptome indică formarea unui cheag de sânge sau o boală vasculară gravă.

Dureri. Problemele cardiovasculare și dabetul se numără printre cauzele durerilor de picioare. Una dintre cele mai des întâlnite astfel de probleme este hipertensiunea arterială. Dacă apar umflături la nivelul tălpilor, acestea pot indica, alături de durere, aceeași problemă. Durerile se manifestă în special în timpul nopții, uneori persoanele afectate simțind și arsuri/gâdilaturi în vârfurile degetelor atât la membrele inferioare cât și cele superioare. Acestea sunt primele simptome. Netratate, problemele vasculare se pot agrava și, în timp pot da complicații foarte grave. Atunci când apar dureri musculare însotite de slăbiciune musculară, este indicat un consult reumatologic. Fenomenul Raynaud- albirea, înroșirea sau învinețirea extremităților la frig este asociat afecțiunilor reumatologice .

 

Mâncărimi. Deşi sunt foarte neplăcute, mâncărimile la picioare nu sunt un simptom al unei boli grave. Infecţiile fungice, precum micoza, cunoscută şi sub numele de „piciorul de atlet”, sunt cele care provoacă mâncărimile şi pot explica şi cojirea pielii de pe picioare. Aceste infecţii se dezvoltă în medii umede; în general, ele apar între degete şi afectează mai ales persoanele cărora le transpiră picioarele foarte mult, în special în încălţăminte strâmtă. Deşi micoza piciorului este extrem de contagioasă, ea poate fi tratată cu succes cu medicamente antifungice, care se eliberează şi fără prescripţie medicală. În unele cazuri, pruritul este cauzat de o reacţie alergică la anumite creme sau boli autoimune, cum ar fi psoriazisul. În timp ce pruritul ocazional nu trebuie să ducă la îngrijorare, dacă nu apare ameliorarea sau intensitatea mâncărimii este extrem de crescută, trebuie consultat medicul, pentru a primi tratamentul adecvat.

Decolorarea pielii. O erupţie cutanată sau o infecţie fungică, cum este „piciorul de atlet”, determină adesea cojirea pielii care mai târziu devine roşie. Dar decolorarea pielii poate fi provocată de multe alte boli. De exemplu, persoanele cu boala Raynaud au o piele care îşi schimbă culoarea foarte repede, ca reacţie la frig sau stres. Zona afectată devine albă când arterele încep să se îngusteze şi fluxul de sânge este redus. Uneori poate căpăta şi o nuanţă de albastru şi poate deveni rece şi amorţită când fluxul sanguin este limitat. Când fluxul de sânge revine la normal, pielea se poate înroşi înainte de a reveni la culoarea normală. În general, boala Raynaud nu ascunde alte boli. Cu toate acestea, în unele cazuri, ea poate fi un indicator precoce al unei maladii mai gave, precum artrita reumatoidă sau lupusul.

 

Senzaţie de arsură. Senzaţia de picioare care ard poate fi atât uşoară (amorţeală şi furnicături), cât şi gravă (durere atât de puternică încât împiedică somnul). Pe termen scurt, o senzaţie de arsură sau înţepături poate să apară pur şi simplu pentru că picioarele sunt obosite sau din cauza unei micoze. În cazuri mai grave, această senzaţie de arsură poate fi simptomul unei leziuni a nervilor sau al unei boli vasculare cunoscute sub numele de arteriopatie obliterantă. Dacă senzaţia de arsură durează mai multe săptămâni, dacă simptomele devin mai intense şi mai dureroase sau dacă nu vă mai simţiţi degetele sau piciorul, trebuie consultat medicul, este posibil să aveți diabet zaharat. În cazul acestei afecțiuni, zahărul se va acumula în sânge, afectând în timp venele de la nivelul picioarelor, provocând în cele din urmă dureri. Diabetul zaharat este o afecțiune cronică ce poate duce la neuropatie diabetică. Aceasta, la rândul ei, poate da senzații anormale la nivelul picioarelor, inclusiv mâncărime, amorțeală și furnicături.

Durere în degetul mare. O durere generalizată a piciorului este un lucru, dar o durere de un anumit tip semnifică o boală anume. O durere la extremitatea şi în colţul unghiei degetului mare poate indica dezvoltarea unei unghii încarnate. Dureri bruşte şi severe localizate în articulaţia degetului mare pot fi rezultatul unei forme complexe de artrită (gută). Aceasta se manifestă printr-o durere articulară intensă, urmată de o un disconfort persistent şi apare cel mai adesea în timpul nopţii, fără niciun semn prevenitor. Artrita reumatoidă poate explica şi ea aceste dureri, pentru că simptomele precoce ale bolii au tendinţa de a afecta mai întâi degetele, înainte de a se extinde la mâini şi picioare.

 

Unghii îngălbenite. La fel ca multe părţi ale corpului, decolorarea unghiilor poate însemna că ceva este în neregulă. O infecţie fungică a unghiei începe de obicei cu o pată galbenă sub extremitatea unghiei. Din păcate, fungii se dezvoltă în medii întunecate, calde şi umede, ceea ce face din zona de sub unghia de la degetul mare un refugiu ideal. Dacă nu este remarcată sau dacă nu este tratată, această decolorare poate cuprinde întreaga unghie şi chiar se poate întinde la alte unghii. În afară de o durere uşoară şi un inconvenient de ordin estetic, infecţiile unghiilor în mod normal nu prezintă nici un risc major pentru sănătate. Totuşi, dacă aveţi diabet zaharat, o infecţie fungică netratată poate împiedica sângele să coboare până la picioare şi poate provoca complicaţii mai grave. Pe lângă acestea, şi bolile aparatului respirator, limfedemul şi artrita rematoidă pot pricinui îngălbenirea unghiilor la picioare.

Pete albe pe unghii. Dacă unghiile devin albe, aceasta nu înseamnă neapărat că există o problemă de sănătate. Leuconychia este un termen medical pentru a descrie petele albe care apar la baza unghiei şi se extind pe măsură ce ea creşte. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, aceste pete nu sunt semnul unei deficienţe de vitamine şi adesea sunt considerate inofensive. O pată albă la extremitatea unghiei ar putea semnifica totuşi afecţiuni mai grave. Ea poate apărea în urma desprinderii unghiei de patul unghial ca urmare a unei răni. Sau poate fi cauzată de infecţii fungice care se manifestă mai întâi în acest fel. Dacă sunt lăsate netratate, şi aceste infecţii se pot răspândi la restul unghiei, determinând o decolorare şi o posibilă desprindere de patul unghiei.

 

Hipocratismul digital: deformarea degetelor. Hipocratismul digital determină modificări ale zonei care înconjoară şi susţin unghiile degetelor de la mâini sau de la picioare. Printre simptomele frecvente ale hipocratismului sunt înmuierea patului unghial, umflarea vârfurilor degetelor de la picioare, curbarea unghiilor (aşa numitele unghii concave sau în formă de lingură – koilonychias). Marea majoritate a cazurilor de hipocratism digital sunt derivate ale unor boli vasculare sau pulmonare care reduc nivelul de oxigen din sânge. Prin urmare, trebuie să se acorde atenţie modificărilor unghiilor de la picioare sau mâini, pentru că acestea ar putea fi simptomul unei maladii grave, precum cancerul pulmonar, boli vasculare sau boala Crohn.

Durerea la călcâi ne avertizează de fasciita plantară şi hipertensiunea de calcaneu. Ne chinuie durerea severă în partea de jos a călcâiului când ne ridicăm din pat sau de pe scaun, dar se uşurează puţin după câţiva paşi şi se agravează iarăşi puţin mai târziu, atunci trebuie mers la medic!

Umflarea gleznei poate indica o afecțiune renală. Rinichii funcţionează şi pentru cernerea nutrienţilor. Dacă acestea funcţionează anormal, umoarea corpului va fi greu să fie excretată, ducând astfel la edem, în special edem evident la picioare.

 


Adaugati un comentariu


 

*