Ioana Mihăilă spune că vin banii de la BEI pentru spitalele regionale

15 iulie 2021 | 0 comentarii |

Ministrul Ioana Mihăilă, s-a întâlnit astăzi, la sediul Ministerului Sănătății, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI) Christian Kettel Thomsen. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre investițiile BEI în proiectele de infrastructură de sănătate aflate în derulare, dar și despre viitoarele investiții în spitalele din România. La întrevedere a participat și secretarul de stat Andra Migiu, coordonator al proiectelor cu finanțare europeană derulate de către Ministerul Sănătății, precum și experți finaciari și consultanți tehnici ai BEI.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții BEI au reiterat disponibilitatea și sprijinul pentru creșterea investițiilor în proiectele de infrastructură aflate în derulare în sistemul sanitar din România, dar și pentru viitoarele investiții în spitalele din țara noastră”, transmite Biroul de presă al MS, menționând că s-a discutat, de asemenea, despre stadiul investițiilor BEI în derularea proiectelor de construcție a spitalelor regionale.

Oficialii BEI au anunțat Ministerul Sănătății că estimează pentru finalul acestei luni aprobarea de către board-ul băncii a finanțării pentru construcția Spitalului Regional din Cluj-Napoca, având ca obiectiv semnarea contractului până la finalul anului.

 

Luna trecută, Ioana Mihăilă a avut o întrevedere la Luxemburg, cu același vicepreședinte BEI, cu care a discutat despre contractul de finanțare pentru spitalul regional din Iași sprijinul BEI pentru investiții în spitalele regionale Cluj și Craiova, precum și despre creșterea sprijinului financiar și tehnic pentru viitoare investiții în sistemul de sănătate din țara noastră, inclusiv pentru crearea Agenţiei Naţionale de Investiţii în Infrastructura de Sănătate, promisă predecesorului său, Vlad Voiculescu, demis de premierul Cîțu. 

Reamintim că finanțarea aferentă spitalului regional din Iași a fost deja semnată, iar pentru spitalul din Craiova se estimează a fi aprobată până la sfârșitul anului”, mai precizează MS.  Referitor la Spitalul Regional din Iași, Ioana Mihăilă a declarat la întoarcerea de la Luxemburg că „sprijinul Băncii Europene de Investiții în valoare de 250 milioane euro la construirea unui nou spital regional în Iași, al doilea cel mai mare oraș al țării”, care înseamnă un credit rambursabil în 27 ani, reprezintă „cel mai mare sprijin acordat vreodată de BEI pentru sistemul medical din România”.

Deocamdată, totul e pe hârtie, dar românii vor să vadă că grămada de bani pentru care a fost „amanetată” generația viitoare este folosită într-adevăr în investițiile promise și nu se consumă pe noi studii de fezabilitate, pentru care și PSD s-a împrumutat tot la BEI și tot cu sume impresionante.

 


Adaugati un comentariu


 

*