Antibiotice Iasi creste valoarea dividendelor la 90% din profit

16 martie 2017 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii, care controleaza 53% din companie, nu a acceptat propunerea intiala a companiei, de alocare a 52% din profit spre dividende, astfel ca acestea au urcat de la  0,0234 lei, la 0,0383 lei.

 

antibiotice iasiAntibiotice Iasi, unul dintre cei mai mari producatori de produse farmaceutice de baza de pe piata romaneasca, la care statul roman detine controlul, prin 53% din actiuni in urma AGA din aprilie 2016, a anuntat marirea dividendului brut/actiune, de la 0,0234 lei pana la 0,0383 lei.

Initial, compania a propus, in data de 6 martie, alocarea a 52% din profit spre dividende, dar Ministerul Sanatatii, actionarul majoritar, care a avut ultimul cuvant, a decis crestrea valorii dividendelor la 90% din profit. Statul, prin Ministerul Santatii, putea sa aprobe repartizarea profitului asa cum propusese compania, sau sa solicite 90%, cat a impus guvernul Grindeanu prin memorandumul de la sfarsitul lunii ianuarie, pentru companiile de stat. Unul dintre motive ar fi ca, din cauza numarului mare de companii listate la bursa, un prag de repartizare a profitului mai mic ar putea duce la volatilitate pe piata de capital. O alta motivatie poate fi, insa, aceea ca prin repartizarea unei cote mai mari din profit, chiar daca se diminueaza posibilitatea de investitii, creste contributia la bugetul de stat, atat din dividende, cat si din taxele platite de actionari pe sumele incasate.

Antibiotice Iasi are 383 milioane de lei capitalizare, iar in anul 2016 a facut profit de 30,4 milioane de lei, potrivit datelor publicate pe BVB.  Initial, compania  a propus alocarea a 8,4 milioane de lei pentru dividendele cuvenite actionarului majoritar, iar pentru cele cuvenite altor persoane juridice si fizice 7,4 milioane de lei, valoarea bruta a dividendelor din profitul pe 2016 fiind stabilita la 0,023 lei, echivalentul unui randament de 4,1% la pretul unei actiuni, plata dividendelor urmand a se face incepand din 15 septrembrie.

 

antibiotice iasiMinisterul Sanatatii si-a dat acordul pentru alocarea a 90% din profit spre dividende, astfel ca noua suma ce va fi distribuita investitorilor este de 25,7 milioane lei si nu 15,7 milioane lei cat ar fi fost daca se aproba prima propunere.

Imediat dupa aceasta miscare, actiunile pe Bursa ale producatorului iesean au crescut cu aproximativ 3%, iar noul randament al dividendului a ajuns la 6,66%.

Statul roman va incasa, astfel, 13,65 milioane lei (fata de 8,36 milioane lei potrivit propunerii initiale), in vreme ce SIF Oltenia, care detine 13,76% din pachetul total de actiuni, va primi 3,54 milioane lei, comparativ cu 2,16 milioane lei dupa prima propunere.

Antibiotice Iasi are o capitalizare bursiera de 365 de  milioane lei, numai de la inceputul acestui an realizandu-se tranzactii de 3,28 milioane lei, care au antrenat  aprecierea valorii de piata a producatorului de medicamente roman cu 8,8%.

Antibiotice Iasi (ATB) are in portofoliu 148 de medicamente generice, iar in 2016 a inregistrat din vanzari venituri de 333 milioane lei, cu 1,01%  mai mult decat in 2015, respectiv, un profit de 30,4 milioane de lei in 2016, in crestere cu 1,11% fata de anul precedent.

 

*Antibiotice Iasi este unul dintre cei mai mari producatori de medicamente de pe piata romaneasca, incepand sa isi desfasoare activitatea in anul 1955. Este primul producator de penicilina din Sud-Estul Europei si a fost listata pentru prima oara la Bursa de Valori Bucuresti in anul 1997.

Afacerile companiei s-au extins in ultimii ani in toata lumea, astfel ca la ora actuala este prezenta in peste 70 de tari de pe piete din Europa, Asia, SUA etc.

 


Adaugati un comentariu


 

*