MedLife testeaza listarea pe Bursa de Valori Bucuresti

7 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Incepand de astazi, pana pe 15 decembrie, cel mai mare furnizor privat de servicii medicale din Romania va incerca sa atraga investitori de retail si institutionali care vor putea achizitiona pana la 44% din actiunile companiei.

 

BVB(2)Grupul MedLife, unul dintre principalii furnizori de servicii medicale private din Romania, intentioneaza listarea la Bursa de Valori Bucuresti. Astfel, in perioada 7-15 decembrie 2016, sunt oferite publicului un numar maxim de 8.840.480 de actiuni (pana la 44% din companie), anunta BVB.

Oferta este impartita in doua transe, 15% dintre actiuni (1.326.072 de actiuni) fiind oferite investitorilor de retail, persoane fizice sau juridice care nu intrunesc criteriile de incadrare ca Investitori Institutionali, iar 7,51 milioane de actiuni vor fi oferite institutiilor de credit, firmelor de investitii, organismelor de plasament corectiv, societatilor de asigurare, fondurilor de pensii care pot subscrie pe durata a opt zile, la orice pret, pana la cel maxim.

Pe parcursul a sap­te zile lucratoare, in­vestitorii de retail sunt invitati sa subscrie la un pret maxim de 35 de lei/actiune, in primele patru zile (7-12 decembrie) beneficiind si de un discount de 5% (adica un pret de 33 de lei) fata de pretul final al ofertei, care va fi stabilit in data de 16 decembrie.

In plus, fiecare investitor va primi, garantat, in cadrul ofertei, cel putin 200 de actiuni subscrise valid de un investitor, conform principiului „Primul venit-Primul servit”, pana la un numar total de 350 de mii de actiuni. Pentru investitorii care depun subscrieri care nu sunt garantate se va aloca pro-rata.

 

Mihai Marcu

Mihai Marcu

La ora actuala, compania este controlata de Familia Marcu care detine 51% din actiuni (Mihail Marcu – 21%, Nicolae Marcu – 15% si Mihaela Gabriela Cristescu – 15%). Fondul Value4Capital, care a intrat in actionariatul MedLife in 2009 cu 20 milioane de euro, detine in prezent 36,2% din actiuni, iar IFC controleaza 12,7% din capital. Fondul private equity V4C va vinde intreaga sa participatie, in timp ce IFC va realiza un exit partial al detinerii sale curente in MedLife. Actiunile MedLife ar putea fi admise la tranzactionare in 21 decembrie, cu simbolul „M”.

Informatiile publicate de BVB arata ca in primele noua luni, Grupul MedLife a avut vanzari de peste 361,4 milioane de lei, in crestere cu 26,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Profitul net a scazut cu 99,5% in primele noua luni din acest an, fata de perioada similara din 2015. Datoriile pe termen lung insumeaza peste 196,5 milioane de lei, in urcare cu 26,1%, in raport cu intervalul ianuarie – septembrie 2015, datoriile totale fiind de 346 de milioane de lei la sfarsitul primelor 9 luni ale acestui an.

In luna octombrie, Grupul a tras o suma suplimentara de 1,6 milioane de euro din imprumutul sindicalizat pentru a finanta achizitia Centrului Medical Panduri, iar in noiembrie a rambursat 2,1 milioane de euro, reprezentand sume datorate si dobanzi acumulate din imprumuturi si contracte de leasing financiar. In aceeasi luna, 4 milioane de euro s-au atras din imprumutul incheiat la 30 septembrie cu International Finance Corporation, membru al Grupului Bancii Mondiale, din care 1,5 milioane de euro sunt disponibili in conturile bancare ale grupului.

 

bvb(3)Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel, declara recent ca listarea MedLife va aduce pe bursa, in urmatoarele 18 luni, si alti antreprenori romani. „Cred cu convingere ca MedLife va fi o tranzactie de succes, va stimula antreprenorii romani sa aiba incredere, curaj, sa-si listeze compania pentru a obtine capital. Sper din suflet ca piata sa sustina aceasta tranzactie. (…) Daca MedLife se va lista, sunt ferm convins ca in 18 luni vom avea si alti antreprenori romani care vor ridica capital de pe bursa. Lucrurile acestea nu sunt intamplatoare”, a spus Anghel.

Estimarile optimiste privind cresterea afacerilor in urmatorii ani facute de consortiul de interemediere pot fi un factor decisiv pentru inchiderea cu succes a ofertei Medlife.

Listarea la bursa a companiei, la un numar de 20 milioane de actiuni si la un pret maxim de 35 de lei/actiune, ar putea aduce o capitalizare de circa 700 milioane de lei (155 mil. euro), situand MedLife in top 15 cele mai mari companii listate la BVB. Compania testeaza astfel piata la o valoare sub cea vehiculata anterior, care potrivit brokerilor, poate fi cuprinsa intre 174-209 milioane de euro, ceea ce ca inseamna ca este posibil ca decizia sa fi fost luata dupa o sondare a investitorilor institutionali cu privire la valoarea companiei.

Cei care vor sa cumpere actiuni in oferta se pot adresa oricarei agentii Raiffeisen Bank sau oricarui broker eligibil, o societate de servicii de investitii financiare sau o institutie de credit care a semnat cu Raiffeisen Bank un angajament de respectare a conditiilor prevazute de Prospectul ofertei.

 


Adaugati un comentariu


 

*