Tratamente revolutionare pentru pacientii seropozitivi

7 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Managerul Institutului Matei Bals, Adrian Streinu Cercel spune ca un nou tratament ar putea deveni disponibil din toamna anului viitor si le-ar asigura pacientilor un confort terapeutic ridicat.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

Dr. Adrian Streinu Cercel

Zilele trecute, Institutul de Boli Infectioase Matei Bals a fost gazda unei dezbateri ce a avut ca tema principala problematica legata de pacientii infectati cu HIV, dezbatere desfasurata in contextul unei ample campanii la nivel european avand ca scop combaterea discriminarii acestei categorii de pacienti.

Cu aceasta ocazie, specialisti din domeniul medical implicati in tratamentul pacientilor seropozitivi au confirmat mesajul campaniei, care doreste sa transmita faptul ca pacientii cu HIV aflati in tratament nu mai prezinta la ora actuala niciun pericol de contaminare. Totodata, au fost prezentate cele mai recente date referitoare la numarul de pacienti seropozitivi din Romania, precum si informatii despre noi tratamente care ar putea deveni accesibile chiar de anul viitor.

In acest sens, managerul Institulului Matei Bals, medicul Adrian Streinu Cercel, a confirmat faptul ca aproximativ 80 la suta dintre pacientii romani cu HIV care urmeaza tratamentul actual sunt in situatia de a nu transmite infectia mai departe. „Majoritatea pacientilor care sunt tratati in Romania – undeva spre 80 la suta – sunt nedetectabili sau cu incarcaturi virale sub 1.000, deci sunt in situatia de a nu transmite infectia HIV in populatie mai departe. Practic, avem un 20 la suta din pacientii care sunt cu probleme de terapie si la care imaginam tot felul de scheme in asa fel incat sa putem sa fim foarte operativi si sa ii facem si pe ei nedetectabili. Nivelul de aderenta la terapie a crescut in ultimul an” , a declarat managerul de la Matei Bals.

 

laborator - HIVDr. Adiran Streinu Cercel a mai precizat ca aderenta la tratament a pacientilor seropozitivi a crescut la peste 86%, ceea ce inseamna ca sansele de supravietuire ale unui pacient cu HIV aflat in tratament sunt aproximativ egale cu cele ale unei persoane care nu are acest virus.

Ramanand la partea terapeutica, managerul de la Matei Bals a mai anuntat ca este foarte posibil ca, din toamna anului viitor, pacientii romani sa aiba la dispozitie un nou tratament care sa le ofere un confort terapeutic si mai ridicat. Studiile in privinta acestui tratament sunt in faza finala si sunt sanse mari ca noul medicament sa fie lansat pe piata anul viitor. Este vorba despre un medicament injectabil, care se administreaza o data pe luna.

Pana atunci, dr. Adrian Streinu Cercel a anuntat ca va mai fi lansat pe piata un alt medicament, sub forma unei pastile care cuprinde patru ingrediante medicamentoase. In ambele cazuri, medicul spune ca producatorii noilor medicamente au luat in calcul şi posibile rezistente date de celelalte tratamente, „astfel incat aceasta noua grupa de medicamente va putea sa fie utilizata si la pacientii care sunt poli-experimentati, asa cum sunt si pacientii din ţara noastra, majoritatea lor”.

 

Dr. Mariana Mardarescu

Dr. Mariana Mardarescu

In ceea ce priveste cele mai recente date referitoare la numarul pacientilor cu HIV inregistrati la acest moment in Romania, medicul Mariana Mardarescu, din cadrul aceluiasi institut, a declarat ca in evidente sunt cuprinsi peste 14.000 de persoane, dintre care 10.500 beneficiaza de tratament antiretroviral gratuit. Din cei peste 14.000 de pacienti, 58 la suta sunt barbati si 42 la suta femei, iar cele mai multe cazuri se inregistreaza in grupa de varsta cuprinsa intre 25 si 29 de ani.

De la inceputul anului au fost inregistrate 474 de noi cazuri de imbolnavire, 172 deintre acestea fiind in consemnate in Bucuresti si in zonele limitrofe. In 57 la suta din cazurile noi, virusul s-a transmis pe cale sexuala de intre parteneri de sexe diferite, in 20 la suta din cazuri transmiterea s-a facut prin injectarea intravenoasa a unor droguri, iar in 16 la suta din cazuri virusul s-a transmis prin contact sexual intre parteneri de acelasi sex, iar in 7 la suta din czauri transmiterea s-a facut pe alte cai.

Medicul Mariana Mardarescu a mai precizat ca in primele trei trimeste ale anului au fost testate peste 270.000 de persoane pentru depistarea infectiei cu virusul HIV, insa doar unu la suta din persoanele testate au fost depistate pozitiv.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*