Zeci de mii de persoane testate in cadrul unei campanii de prevenire a infectarii cu HIV si virusul hepatic

1 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Totodata, in cadrul aceleiasi actiuni, a fost infiintat Registrul National de Hepatita, o baza e date electronica extem de utila in managementul acesteri boli.

 

laborator - HIVTimp de mai multe, Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals si partenerii sai – Asociatia Romana Anti-SIDA, Fundatia Parada si Romanian Harm Reduction Network au derulat un proiect amplu finantat prin granturi norvegiene, avand ca scop imbunatatirea prevenirii si controlului HIV/SIDA si hepatitei B si C in Romania.

Proiectul derulat la nivel national a fost incheiat zilele trecute, ocazie cu care cei implicati au facut publice rezultatele derulate pe parcursul actiunii. Astfel, in cadrul programului avut loc activitati de screening, evaluare si diagnostic complex in cadrul populatiei generale fiind efectuate 37.500 de teste in randul populatiei generale cu factori de risc pentru infectii cu HIV sau cu virusul hepatic.

De asemenea, peste 3.000 de persoane, apartinand grupurilor vulnerabile, au beneficiat de servicii de reducere a riscurilor, asociate consumului de droguri injectabile si sexului neprotejat.

 

sidaO realizare foarte importanta este infiintarea in cadrul aceluiasi program a Registrului National de Hepatite, baza de date electronica ce contine informatii complete, legate de diagnostic, rezultatele evaluarilor medicale, stadializare, tratament si toate datele necesare pentru monitorizarea bolnavilor cu hepatita.

Totodata, au mai fost testate 12.500 de persoane, fiecare persoana in parte fiind testata pentru HIV, hepatita B si hepatita C. In urma testarii, din 12.500 de persoane testate, 7,6 la suta au avut test pozitiv pentru hepatita B, 3,28 la suta pentru hepatita C si 0,4 la suta pentru HIV.

In randul populatiei din categoriile de risc s-au realizat si sesiuni de informare pentru reducerea efectelor nocive ale utilizarii drogurilor, in cadrul carora au fost contactate  14.467 de persoane.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

S-a realizat totodata si un studiu privind cunostintele, atitudinile si practicile populatiei generale referitoare la infectia HIV si virusurile hepatitice B si C, studiu reprezentativ la nivel national, pe un esantion de 1.000 de persoane din populatia peste 18 ani. In paralel, s-a realizat un studiu pe aceeasi tema, pe un esantion de 200 de persoane apartinand comunitatii de utilizatori de droguri injectabile. Rezultatele studiului arata ca mai multe de jumatate dintre romani nu s-au testat, pana in prezent, pentru hepatitele B si C, un procent la fel de ingrijorator fiind inregistrat si pentru numarul de persoane care au trecut printr-un screening de HIV, fiind vorba de doar 17,7 la suta dintre romani.

Referindu-se la aceste rezultate, dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Bals, a declarat ca „este esential ca oamenii sa inteleaga ca testarea poate face, uneori, diferenta dintre viata si moarte, in contextul in care infectiile cu aceste virusuri au o evolutie asimptomatica. Impreuna cu Ministerul Sanatatii, pe baza rezultatelor testarilor, vom incerca sa remodelam politicile de sanatate publica prin care sa imbunatatim starea de sanatate a populatiei si, implicit, statisticile legate de infectiile cu cele trei tipuri de virusuri in randul publicului larg si sa diminuam riscul infectiilor pentru grupurile vulnerabile, cum sunt consumatorii de droguri injectabile”.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*