Primul pacient vindecat de SIDA, în urma unui tratament nou
În ultimii ani, sunt consemnate cazurile a doi pacienți care par să se fi vindecat de această maladie în urma unui transplant de măduvă osoasă, însă în cazul de față nu a fost efectuată această procedură.
În cadrul ediției din acest an a Conferinţei internaţionale HIV/SIDA, care s-a derulat pentru prima dată în mediul on-line, în perioada 6-10 iulie, o echipă internațională de medici a prezentat cazul unui tânăr purtător al virusului HIV, ce provoacă SIDA, aflat în remisie de mai bine de un an, care ar putea fi primul pacient adult cunoscut, ce învinge această boală fără a avea nevoie de un transplant de măduvă osoasă.
Deși, datorită progreselor făcute în cercetarea medicală, care au dus la crearea unor medicamente foarte eficiente, diagnosticul de SIDA nu mai este sinonim cu o condamnare la moarte, pacienţii seropozitivi trebuie să urmeze un tratament pe viaţă. Încă nu există un tratament omologat care să vindece această boală, eliminând virusul din organism, însă în ultimii ani, doi pacienți par să se fi vindecat după ce au fost supuși fiecare unui transplant de măduvă osoasă.
În cadrul conferinței internaționale care a avut loc săptămâna trecută, echipa internaţională de cercetători a anunţat că studiază cazul unui al treilea pacient care nu mai prezintă semne ale infecţiei după ce a primit un tratament diferit.
Este vorba de un pacient din Brazilia, în vârstă de 34 de ani, care a fost diagnosticat în 2012 și a fost inclus într-un studiu ce vizează găsirea unor noi metode eficiente de tratament.
În cadrul studiului, acesta a primit mai multe medicamente antiretrovirale puternice, printre care Maraviroc – comercializat sub denumirea de Celsentri – şi Dolutegravir, comercializat ca Tivicay. După mai bine de 57 de săptămâni fără niciun tratament anti-HIV, acest pacientul a rămas negativ la testul de detectare a anticorpilor, ceea ce însemnă că organismul nu a mai eliberat acești anticorpi, întrucât nu mai detectează prezența virusului, care este posibil să fi dispărut.
Dr. Ricardo Diaz, expert în maladii infecţioase de la Universitatea din Sao Paulo, a precizat în cadrul conferinței că pacientul poate fi considerat vindecat de SIDA. „Important pentru mine este să am un pacient care s-a aflat sub tratament şi care controlează acum virusul fără tratament. Nu am mai putut detecta virusul şi a pierdut răspunsul specific la virus – dacă nu ai anticorpi, nu ai nici antigeni”, a explicat acesta.