Focarul de la Ojasca se extinde, dar și Spitalul CFR a fost atins de Covid-19

18 iulie 2020 | 0 comentarii |

La nivelul județului, în ultimele 24 de ore s-au mai confirmat 29 de cazuri de infecție cu Covid 19, astfel că Buzăul are aproape 950 de persoane confirmate pozitiv la infecția cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei.

 

Numărul cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 continuă să se înmulțească la Buzău, ca și la nivel național. Astăzi, Direcția de Sănătate Publică Buzău a raportat 29 de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus, iar Grupul de Comunicare Strategică a transmis că, la nivel național, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 889 de noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, iar la ATI sunt internați în acest moment, 280 de pacienți aflați în stare gravă.

Buzăul a ajuns, astfel, la 941 de cazuri de infecție de la debutul pandemiei, iar dacă se va continua în același ritm, curând va fi depășit pragul de 1.000 de imbolnăviri, în timp ce la nivel național au fost confirmate 36.691 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar la nivel global s-au ajuns deja la 13.788.300 de cazuri de infecție. În acest context, medicii atrag atenți să se respecte măsurile de prevenție și protecție, să se evite locurile aglomerate și la apariția primelor simptome de boală să se apeleze la medic.

În același interval, la Buzău au fost declarate vindecate și externate 588 de persoane, iar alte aproape 100 au fost externate la cerere, în timp ce la nivel național numărul persoanelor declarate vindecate și externate este de 22.488, al celor asimptomatici externați la 10 zile după depistare este de 2.377, iar alți 913 pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Tot de la debutul pandemiei, 26 de buzoieni au decedat ca urmare a contractării noului virus, iar la nivel național, 2.009 persoane diagnosticate cu Covid-19 au decedat, chiar dacă majoritatea aveau și alte afecțiuni.

 

Conform datelor Direcției de Sănătate Publică Buzău, cei 29 de pacienți nou confirmați au vârste cuprinse între 1 și 87 de ani și au fost internați la Spitalul Județean de Urgență Buzău în compartimentele secțiile special destinate pacienților cu SARS-CoV-2 (Boli Infecțioase și Pneumologie), la Spitalul suport-Covid Râmnicu Sărat și la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală. Coronavirusul a atins și Spitalul CFR din Buzău. O asistentă medicală a fost testată pozitiv, iar în urma anchetei epidemiologice declanșate ca urmare a acestei situații va stabili dacă trebuie testat întregul personal medical și auxiliar și pacienții cu care aceasta a intrat în contact.

Cinci dintre persoanele confirmate astăzi cu noul virus (4 infirmiere și o îngrijitoare) provin din rândul personalului de la Secția Cronici Ojasca a Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, declarată încă de ieri focar de infecție Covid-19. De aici au fost prelucrate 32 de probe ale personalului medical și auxiliar, în urma cărora s-a confirmat 9 persoane infectate, tot aici fiind și 3 cazuri de paciente confirmate cu SARS-CoV-2. 

 

Mai calme sunt lucrurile, deocamdată, în Spitalul Săpoca, unde după depistarea primului caz de îmbolnăvire într-o rezervă a secției Neurologie a mai fost identificat, ieri, un singur pacient cu coronavirus și niciun caz de infecție în rândul personalului medical și auxiliar, după prelucrarea a 34 de probe. Pericolul însă nu a trecut, pentru că la începutul săptămânii viitoare, după perioada de incubație, se va testa întregul personal care a intrat în contact cu cele două paciente infectate.

Până acum, de la Spitalul Săpoca și secția exterioară Ojasca au fost prelucrate 66  din cele 74 de probe recoltate, din care 10 ale pacienților care au intrat în contact cu primii pacienți depistați pozitiv, iar restul ale personalului medical și auxiliar cu care cei confirmați au intrat în contact.

Între timp, toate secțiile spitalului au fost supuse dezinfecției, iar persoanlul a fost reinstruit în legătură cu respectarea măsurilor de prevenție și de protecție, iar fiecare pacient nou internat este tratat ca și când ar fi pozitiv.

 

Nelu Tataru

Numărul mai mare de pacienți confirmați infectați este explicat, de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, prin prelucrarea mai multor teste. În ultima perioadă, pe lângă unitățile publice care testează pacienții suspecți în funcție de anchetele epidemiologice realizate, a crescut foste mult numărul testărilor la cerere, în unități medicale private, multe dintre persoanele testate având nevoie de acestea înainte de a pleca în vacanță în străinătate.

Avem un număr mai mare de teste, e normal să avem şi un număr mai mare de confirmări. Atenţia noastră se îndreaptă foarte mult spre unităţile de primiri urgenţe, ca să monitorizăm adresabilitatea, şi către secţiile de Terapie Intensivă. Gestionarea acestor secţii de Terapie Intensivă şi a paturilor de Terapie Intensivă este în acest moment în centrul atenţiei şi tocmai pentru a putea fi punctual prezenţi acolo unde este nevoie”, a explicat Nelu Tătaru.

Ministrul a mai spus că odată cu aplicarea legii carantinei și izolării, promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis, se vor putea face și transferuri de personal medical, astfel încât „să nu fie neapărată nevoie să mutăm dintr-o parte în alta cazurile de Terapie Intensivă, acolo unde nu avem personal”.

 

Ministrul consideră că din cauza lipsei de pârghii avute la dispoziție de autorități și din cauza nerespectării regulilor de prevenție și de protecție de către populație, încă vreo două săptămâni „va trebui să ne obişnuim să gestionăm această creştere care a început în acest moment şi pe care trebuie să o punem tocmai pe fondul acestei relaxări şi a nerespectării regulilor. Aceşti pacienţi care sunt pozitivi vor duce boala 14 zile acolo unde vor merge, iar noi trebuie să ne asigurăm ca în aceste 14 zile, ei să meargă acolo unde ar trebui să fie, în izolare, pentru a-şi putea consuma boala şi nu în mişcare liberă printre anumite grupări populaţionale, unde pot infecta şi vor duce la creşterea numărului de cazuri de infecție”, a mai spus acesta.

Celor care susțin că nu există virusul și s-au relaxat mai mult decât li s-a recomandat, ministrul Sănătății le transmite că trebuie să mai facem un efort ca să putem eradica acest moment pandemic și le transmite că i-ar invita „să vadă  ce văd eu în aceste zile când merg prin spitalele din ţară şi să nu îşi dorească ca ce vedem noi acum în spitale să fie întâlnit şi la cei apropiaţi lor, sau chiar lor personal, fiindcă este o boală care nu alege şi nici nu iartă”, a punctat Nelu Tătaru.

România a înregistrat astăzi un record al infectărilor cu coronavirus. În ultimele 24 de ore au fost 889 de cazuri noi de COVID-19, din aproape 20.000 de teste. De la debutul pandemiei și până astăzi, la nivel național s-au prelucrat  943.733 de teste.

 


Adaugati un comentariu


 

*