Campanie de informare cu privire la infecția HIV, adaptată rigorilor pandemiei

23 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Acțiunea a fost lansată pentru a marca două evenimente importante în comunitatea pacienților cu HIV, care au loc la un interval de doar câteva zile.

 

În perioada 22-29 noiembrie are loc Săptămâna Europeană a Testării HIV/ hepatita B şi C, urmată de câteva zile de Ziua mondială SIDA, eveniment marcat pe 1 decembrie. În cadrul săptămânii europene a testării, organizațiile nonguvernamentale, autoritățile și unitățile medicale sunt încurajate să se unească pentru a spori eforturile de testare şi pentru a promova conştientizarea cu privire la beneficiile testării timpurii pentru HIV şi hepatita B şi C. Prima ediție a avut loc în 2013, iar de atunci, sute de organizații s-au alăturat acestei inițiative, printre care și Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). În același timp Ziua Mondială SIDA este un eveniment de amploare internațională, organizat în semn de solidaritate cu persoanele din întreaga lume afectate de această maladie.

Pentru a marca cele două evenimente importante, UNOPA a demarat o campanie de informare, educare, conştientizare cu privire la infecţia cu virusul HIV, intitulată sugestiv „Nu-ți feri privirea!”.

Dat fiind contextul epidemiologic pe care-l traversăm, campania se desfășoară doar în mediul on-line şi urmăreşte transmiterea prin intermediul reţelelor de socializare a mai multor mesaje de actualitate pentru informarea şi educarea populaţiei cu privire la infecţia HIV.

 

Cu această ocazie, inițiatorii campaniei doresc să scoată în evidență patru aspecte importante referitoare la HIV/SIDA, respectiv testarea, transmiterea bolii, eficiența tratamentului și accesul la tratament. În ceea ce privește primul aspect, UNOPA reamintește că testarea HIV este disponibilă gratuit în toată ţara prin intermediul direcţiilor de sănătate publică sau spitalelor de boli infecţioase, reprezentând o cale importantă de prevenire a noilor cazuri, de acces precoce la tratament şi servicii medicale. „Testarea HIV se poate face şi în laboratoarele de analize private, contra cost, existând totodată şi variante de teste pe care oamenii le pot cumpăra şi le pot administra singuri, acasă, teste bazate pe salivă sau picătură de sânge”, mai precizează inițiatorii campaniei.

Cât despre transmiterea bolii, aceasta poate fi sută la sută prevenită, respectând același reguli recomandate pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. O categorie aparte o constituie consumatorii de droguri injectabile, care nu ar trebui să folosească de mai multe ori o seringă și in nici un caz să nu folosească aceeași seringă folosită deja de alt utilizator.

 

Iulian Petre

Reprezentanții UNOPA doresc să mai scoată în evidență faptul că o persoană seropozitivă care are acces la tratament adecvat are risc zero de transmitere a bolii prin contact sexual. Tratamentele actuale sunt atât de eficiente, încât virusul este anihilat și devine nedetectabil la analize, adică scade sub limita de detecţie a aparatelor specializate în acest sens. Astfel, un pacient nedetectabil poate duce o viață normală, fără a mai reprezenta o sursă de infectare pentru persoanele cu care întreține relații intime.

Prin urmare accesul la tratament, care reprezintă al patrulea aspect promovat în cadrul campaniei, este principala cale de asigurare a unei calităţi crescute a vieţii pentru cei infectaţi, dar şi o cale majoră de prevenire a noilor infecţii, pentru că o persoană bine tratată devine nedetectabilă şi nu mai transmite infecţia.

Pentru noi este o tradiţie de peste 20 de ani ca în această perioadă să desfăşurăm o campanie naţională de informare, educare, conştientizare cu privire la infecţia HIV. Până în pandemie, cu ajutorul organizaţiilor membre şi colaboratoare din toată ţara, derulăm activităţi în majoritatea judeţelor ţării. În acest context pandemic a fost nevoie să ne limităm la o campanie on-line, prin intermediul reţelelor de socializare, dar credem cu tărie că mesajele noastre de promovare a prevenirii şi testării HIV vor ajunge la sute de mii de oameni, în special tineri. Credem că e o nevoie majoră ca populaţia să aibă acces la educaţie pentru sănătate, mai ales în prezentul context dificil pe care îl traversăm cu toţii. Totodată cerem autorităţilor să se mobilizeze şi să construiască programe de screeening şi pentru infecţia cu HIV şi să asigure accesul la tratament fără întreruperi pentru persoanele seropozitive”, a declarat Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*