Medicul Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății în Guvernul Ciucă

23 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Acesta este al șaselea demnitar care va ocupa fotoliul de șef al Ministerului Sănătății, de la debutul pandemiei până în prezent.

 

Alexandru Rafila

După o lungă perioadă de discuții și negocieri, PNL și PSD au ajuns, în sfârșit, la un acord în ceea ce privește primul ministru și componența guvernului. Nicolae Ciucă a fost, ieri, desemnat oficial, de președintele Klaus Iohannis, pentru funcția de premier. Dacă funcția de șef al guvernului a revenit PNL, cei de la PSD vor prelua cele mai multe ministere și cele mai râvnite portofolii, inclusiv pe cel Ministerul Sănătății, condus la acest moment de interimarul Cseke Attila, care în noul Executiv își va păstra actuala poziție de la Dezvoltare.

Noul ministrul al Sănătății în Guvernul Ciucă va fi medicul microbiolog Alexandru Rafila, fost membru PSD în perioada 2010-2013 și revenit în partid în 2020, după ce numele său a început să capete notorietate în spațiul public, odată cu izbucnirea pandemiei. După alegerile de anul trecut, acesta a devenit deputat pe listele PSD, iar peste câteva zile va prelua, oficial, funcția de ministru al Sănătății.

Alexandru Rafila va fi al șaselea ministru care se va perinda la acest minister de la debutul pandemiei, după  Victor Costache, Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă și Cseke Attila. 

 

În vârstă de 60 de ani, profesorul Alexandru Rafila este de profesie medic de sănătate publică, medic de laborator și microbiolog, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, promoția 1987 și doctor în medicină din 2004. Din 1992 a fost, pe rând, asistent universitar, șef lucrări, conferențiar și, din 2015, profesor și a deținut chiar funcția de șef al Catedrei de Microbiologie, Parazitologie și Epidemiologie a UMF Carol Davila, iar din 2012 este membru al Senatului aceeiași universtăți. Până în decembrie 2020 a fost șeful Laboratorului de Microbiologie de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, funcție la care a renunțat după ce a fost ales deputat PSD, devenind apoi vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

De-a lungul carierei a mai îndeplinit numeroase funcții de conducere, între care Secretar de Stat pe probleme de asistență medicală și sănătate publică sau consilier personal al Ministrului Sănătății pe problema politicilor de sănătate, în mai multe rânduri. Expertiza prod. dr. Alexandru Rafila este recunoscută și în străinătate, astfel că a fost expert OMS, NATO și al Comisiei Europene.

A deținut funcția de membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (2014-2017) și a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014), după care a fost  ales de OMS să reprezinte România în în comitetul de conducere al organizației.

 

În calitate de deputat, profesorul Rafila este inițiatorul proiectului de lege privind trecerea organizării Rezidențiatului în sarcina Ministerului Educației, despre care mulți medici susțin că ar avea ca miză controlul rezidențiatului de către „UMF-istan”.

Printre cei 8 inițiatori PSD ai proiectului, alături de medicii Patriciu Achimaş-Cadariu (UMF Cluj), Corneliu-Florin Buicu (UMF Târgu Mureș), Leonard Azamfirei (UMF Târgu Mureș), Florian Bodog (UMF Cluj), Adrian Streinu Cercel (UMF București), s-a aflat și deputatul buzoian Lucian Romanșcanu, care în Guvernul Ciucă va reveni în fotoliul de ministrul al Culturii, pe care l-a ocupat și în Guvernul Tudose.

Viitorul ministru al Sănătății a declarat, în această dimineață, că una dintre prioritățile sale este pregătirea pentru valul 5 al pandemiei, iar în program are creșterea accesibilității la testarea COVID pentru orice persoană care bănuiește că ar putea fi infectată, prin dezvoltarea serviciilor ambulatorii și accesul precoce al pacienților la servicii ambulatorii și încurajarea oamenilor ca de la primele simptome să se prezinte la medic.

 


Adaugati un comentariu


 

*