Se modifica Legea Transplantului de organe
Ministerul Sanatatii a lansat proiectul de act normativ in dezbatere publica, dar reprezentantii asociatiilor pacientilor transplantati sustin ca sunt necesare anumite modificari.
Peste 5.000 de romani au, in acest moment, nevoie de un transplant de organe, pentru a supravietui. Medicii gasesc, insa, foarte greu donatori. In ultimii 20 de ani, in tara noastra s-au facut aproximativ 1.000 de transplanturi. Prea putine fata de numarul mare de bolnavi aflati pe listele de asteptare. Iar asta din cauza ca, desi avem echipe de medici foarte bine pregatite si capabile sa efectueze in conditii de maxima securitate astfel de interventii, putine familii sunt de acord sa doneze organele unor persoane dragi aflate in moarte cerebrala.
Pe de alta parte, in lipsa unui donator aflat in moarte cerebrala, un membru al familiei care ar vrea sa doneze unei fiinte dragi un rinichi, spre exemplu, pentru a-i salva viata, nu este intotdeauna compatibil sau starea de sanatate nu ii permite. In aceste conditii, prelevarea organelor de la pacientii aflati in moarte cerebrala si identificarea unei persoane compatibile aflata pe listele de asteptare este cea mai buna solutie.
Pentru asta, insa, este necesar ca populatia sa fie mai bine informata si sa aiba incredere in sistemul de transplant. La ora actuala, Legea Transplantului prevede ca „prelevarea de organe, tesuturi si/sau celule de origine umana de la persoanele decedate se face numai cu consimtamantul scris al cel putin unuia dintre membrii majori ai familiei sau al rudelor” (sot supravietuitor, parinti, descendenti, frate/sora, alta ruda in linie colaterala pana la gradul al IV-lea inclusiv) sau daca „in timpul vietii, persoana decedata si-a exprimat deja optiunea in favoarea donarii, printr-un act notarial de consimtamant pentru prelevare si inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule”.
Asociatiile pacientilor transplantati desfasoara campanii frecvente de informare a pubicului larg si incearca sa convinga cat mai multi romani ca acceptand donarea de organe nu au niciun motiv de teama, legea reglementand foarte strict conditiile in care se poate face prelevarea si donarea.
Medicul Crina Stefanescu, presedintele Asociatiei Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS, ea insasi salvata in urma unui transplant de ficat, explica de ce ar trebui sa acceptam donarea de organe. „Atunci cand avem in familie un caz de moarte cerebrala, chiar daca este dificil sa luam o astfel de decizie cand este vorba despre o fiinta draga, poate ar trebui sa ne gandim ca acceptand donarea, salvam una sau mai multe vieti. Probabil ca este greu sa constientizam si sa acceptam ca, daca nu mai putem face nimic pentru a-l salva pe cel pe care-l iubim, avem insa posibilitatea de a face ca o parte din persoana draga noua sa supravietuiasca odata cu vietile salvate, prin persoanele care vor beneficia de organele donate si a caror singura sansa la viata este transplantul”.
In Uniunea Europeana, in fiecare ora, 5 noi pacienti se adauga la lista de asteptare pentru un transplant de organ solid, arata si Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) care, de 11 ani desfasoara activitati de informare cu privire la donarea de organe si beneficiile transplantului.
„Informarea si constientizarea populatiei cu privire la caracterul legal si benefic al actului donarii in scop terapeutic, este modul in care ATR vine in sprijinul coordonatorilor de transplant. Consideram ca, cu cat ajungem sa discutam cu mai multi oameni, cu cat infoarmatia corecta despre donare si beneficiile transplantului ajunge la o masa mai larga si mai variata de populatie, cu atat la un moment de decizie, balanta intre emotie si ratiune se va inclina in directia ratiunii. In acelasi timp, informatia livrata de ATR este utila si pentru persoanele ajunse pacienti in insuficienta functionala de organ vital. Acestea sunt motive pentru care plecam la drum si strabatem tara”, declara Gheorghe Tache, presedintele ATR, prin intermediul unui comunicat de presa, mentionand ca „un singur donator poate salva viata a 8 pacienti prin donarea de organe si poate imbunatati viata altor 100, prin donarea de tesut si astfel continua sa traiasca impreuna cu cei salvati”.
ATR mai arata ca, in Romania, la 12 decembrie 2016, pe listele de asteptare a unui transplant de organ solid se afau 5.665 pacienti.
Presedintele ATR considera insa ca in conditiile in care numarul donatorilor continua sa fie foarte mic, o idee buna pentru cresterea numarului de donatori la nivel national ar fi introducerea acordului prezumat pentru prelevare. In sprijinul acestei afrimatii, Gheorghe Tache vine cu exemplul mai multor state in care Legea Transplantului prevede ACORDUL PREZUMAT si care se afla in fruntea ierarhiei europene in ceea ce priveste transplantul de la donatori in moarte cerebrala. In consecinta, propune ca proiectul de modificare a Legii Transplantului, lansata de Ministerul Sanatatii in dezbatere pulica, sa contina si o astfel de prevedere. „Ar fi bine ca actuala legislatie sa prevada inlocuirea acceptului informat cu cel prezumat, pentru ca in felul acesta, consideram noi, pacientii, ar creste mult sansa la o noua viata prin transplant. De acest accept beneficiaza tari dezvoltate cum sunt Spania, Croatia, Belgia”, sustine presedintele ATR.
Specialistii in transplant si multi dintre transplantati cred insa ca Romania nu este pregatita pentru o astfel de decizie, dar ministerul Sanatatii promite sa analizeze propunerile venite din partea asociatiilor de pacienti si a medicilor specializati in transplant.
In legatura cu modificarile propuse de Guvern la Legea Transplantului, dr. Crina Stefanescu, presedintele LIVERTRANS apreciaza ca acestea creeaza o stare de emotie. Pacientii transplantati, ca si cei aflati pe listele de asteptare se intreaba daca modificarile vor fi benefice pentru aceste proceduri salvatoare de vieti si spera ca legiuitorul sa se consulte cu profesionistii din domeniu, sa tina seama de experienta echipelor medicale implicate de cel putin 20 de ani in Programul National de Transplant. „Este o certitudine faptul ca numarul de donatori a scazut in ultimul an, dar sa fie din cauza lipsei acordului prezumat? Credem ca familia din Romania nu seamana cu cea din Spania sau Belgia, familia romaneasca este foarte implicata in tot ceea ce se intampla cu membrii ei. Stim ce nemultumiri au existat cand, in strainatate, s-au recoltat, pe baza acordului prezumat, organe de la pacienti romani aflati in moarte cerebrala”, isi exprima medicul buzoian ingrijorarea, mentionand ca una dintre cele mai importante verigi in cadrul Programului de Transplant o reprezinta coordonatorii acestui program, ei fiind cei care expun familiei situatia pacientului aflat in moarte cerebrala si posibilitatea lui de a deveni potential donator de organe.
Presedintele LIVERTRANS crede insa ca in acest moment este potrivit si posibil ca „Romania sa faca parte din Eurotransplant, organizatie care coordoneaza transplantul in mai multe tari europene si prin care pacientii romani aflati pe listele de asteptare ar putea primi organele mai repede. In Germania, spre exemplu, un pacient cu afectiuni hepatice severe, poate primi un transplant de urgenta in mai putin de 48 de ore. In plus, este nevoie de stimularea financiara a Agentiei Nationale de Transplant si a echipelor de prelevare de organe si de transplant din cadrul spitalelor acreditate, pentru ca, aceasta activitate presupune costuri foarte mari pentru mentinerea organelor eligibile pentru transplant, in stare corespunzatoare. Si nu in ultimul rand ar trebui discutata includerea in specialitatile chirurgicale a Medicinii de Transplant ca specialitate distincta. Medicii care fac performanta trebuie recompensati pe masura. Munca lor cere profesionalism, dedicare totala, rezistenta fizica si psihica, de aceea legea trebuie sa reflecte toate acestea”, puncteaza dr. Stefanescu.