Noua Lege a Transplantului, gata în două luni

De Ziua Donatorului de Organe, ministrul Sorina Pintea a promis că în perioada următoare se va constitui un grup de lucru care va elabora proiectul legislativ îndelung așteptat atât de medici, cât și de pacienți.

 

Sorina Pintea – Ziua Donatorului

Respectând tradiția consacrată deja, Asociația Transplantaților din România (ATR) a marcat, astăzi, Ziua Donatorului de Organe, la Institutul Clinic Fundeni. La eveniment au participat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun – consilier de Stat Administrația Prezidențială, ministrul Sănătății Sorina Pintea, președintele CNAS Răzvan Vulcănescu, acad. prof. dr. rector al U.M.F. Bucuresti Ioanel Sinescu – șeful Centrului de Transplant Renal al IC Fundeni, conf. dr. Carmen Orban -manager IC Fundeni, conf. dr. Alexandra Mureșan și dr. Andrei Leșan – Agenția Națională de Transplant, conf. dr. Narcis Copcă – manager Spital Sf. Maria, conf. dr. Liliana Tuță – președinte Societatea de Nefrologie din România, dr. Marius Filip – ANMCS,  medici care au facut posibil transplantul și medici care veghează viața pacientului după transplant, pacienți care au beneficiat ori au nevoie de un transplant, membri de familie ai Donatorilor-Ingeri.

Cu acest prilej a fost organizată o conferință de presă, urmată de un moment emoționant, dedicat comemorării celor care nu mai sunt printre noi, dar datorită cărora, alți oameni cu probleme grave de sănătate sunt în viață, mulțumită transplantului organelor primite de la aceștia.

 

Subiectul principal al conferinței de presă a gravitat în jurul revigorării activității de transplant și a creșterii șansei la o noua viață pentru pacienții înscriși pe listele de așteptare a unui transplant. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea susține că lucrurile au început să se schimbe, dar este necesar ca medicii să convingă familiile aflate în suferință să accepte donarea organelor celor dragi, chiar dacă nu este ușor. „Se vorbește foarte mult în ultima vreme despre transplantul de organe, însă activitatea de transplant nu poate funcționa dacă nu există organe care să fie transplantate, indiferent la ce organizație internațională am adera. Și aici trebuie să subliniez că rolul principal îl joacă medicii de la terapie intensivă, care trebuie să convingă aparținătorii pacienților în moarte cerebrală să fie de acord cu donarea de organe”, a declarat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a mai spus că tocmai pentru a îndrepta lucrurile a schimbat și conducerea Agenției Naționale de Transplant, unde în urma auditului realizat s-a constatat, printre altele, că responsabilii nu ştiau, la nivel centralizat, câte transplanturi s-au efectuat în spitalele din ţară şi cu ce rezultate, iar aplicaţiile informatice erau în proprietatea unei firme private, ceea ce înseamnă ca persoane din afara sistemului medical aveau acces la registrul pacienţilor şi la datele lor personale. Fosta conducere susţine însă că a procedat aşa pentru că ANT nu avea angajaţi specializaţi în IT, dar că angajaţii firmei au semnat contracte de confiedențialitate.

 

Diana Paun – Ziua donatorului

Prezentă la eveniment, conf. univ. dr. Diana Păun, Consilier de Stat Administrația Prezidențială, a transmis un mesaj de susținere a activității de transplant și aprecierea față de profesionalismul medicilor care fac posibil ca pacienți aflați în stare critică să primească o nouă șansă la viață.

Consilierul prezidențial și-a exprimat respectul față de donatorii îngeri și donatorii în viață, ca și față de familiile care acceptă donarea organelor unei persoane dragi, fără de care toate acestea nu ar fi posibile. Dr. Păun a subliniat însă că este necesară o legislație clară și coerentă, care să fie aplicată corect, precum și de o finanțare corespunzătoare, pentru a nu se pune în pericol viețile celor care ar putea fi salvați.

Apreciind că nu doar astăzi, când se celebrează Ziua Donatorului de Organe, ci și în restul timpului sunt necesare „campanii pro-donare și campanii de informare asupra transplantului de organe, care să contribuie la eliminarea unor prejudecăți și la conștientizarea, de către fiecare dintre noi, a faptului că avem opțiunea de a oferi noi înșine viață. Avem nevoie de o lume mai bună, mai empatică cu cei aflați în suferință și care au nevoie de sprijin!”, dr. Diana Păun i-a felicitat pe cei care se dedică activității de transplant și și-a exprimat speranța că România va înregistra, din nou, o evoluție pozitivă în acest domeniu, prin eforturile conjugate ale autorităților, medicilor și pacienților transplantați.

 

Gheorghe Tache – Ziua Donatorului

În acest context, ministrul Sănătății a promis că, în perioada imediat următoare se va înființa un grup de lucru ce va avea ca misiune realizarea unui proiect al Legii Transplantului, care va fi gata în cel mult două luni. Din acest grup vor face parte specialişti, politicieni, pacienţi transplantaţi și donatori care și-au dat acordul pentru prelevarea de organe. Ministrul a mai spus că modelul ales pentru realizarea proiectului Legii transplantului este cel spaniol, considerând că legea spaniolă în domeniu este cea mai potrivită pentru contextul actual din România.

Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România, a subliniat că adoptarea cât mai grabnică a acestei legi este și cea mai mare dorință a membrilor asociațiilor de transplantați, dar că noua lege trebuie să asigure și o mai bună informare a pacienților și aparținătorilor în privința acestei activități, pentru a încuraja donarea de organe fără de care activitatea de transplant nu se poate desfășura. În numele asociațiilor pacienților transplantați, acesta a transmis reprezentanților Guvernului că „ar trebui să fie create mai multe centre de transplant şi pregătiţi medici specialişti pe toate tipurile de transplant. Ne dorim ca şi activitatea de transplant privat să aibă mai mult acces pe această arie. (…) Ne dorim o lege nouă a transplantului, o lege care să fie clară, funcţională, transparentă şi în acord cu directivele Uniunii Europene”, a declarant preşedintele ATR, Gheorghe Tache.

 

De cealaltă parte, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate, Răzvan Vulcănescu, susţine că instituţia pe care o reprezintă a ajuns în anul 2016 la „un apogeu al decontărilor serviciilor în străinătate de circa 13.000.000 de euro. Nu considerăm corect, nu este drept ca un sistem de sănătate, aşa cum îl are România, acuzat de multe ori de subfinanţare, de lipsă de decizie, să i se diminueze atât de mult finanţarea prin plecarea medicilor şi pacienţilor, iar acum şi a banilor, pentru a-i putea trata în străinătate”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate, Răzvan Vulcănescu.

În cadrul conferinței a fost prezentat și un bilanț al activităților de transplant și donare de organe din România, care a cunoscut un progres spectaculos în perioada 2014-2016, propulsând țara noastră pe primul loc în UE la acest capitol. A urmat de un declin la fel de rapid, survenit pe fondul scandalurilor apărute în spațiul public, legate de domeniul transplantului. Aceste scandaluri au slăbit încrederea populației, ducând la o scădere dramatică a numărului de donatori și, implicit, al numărului operațiilor de transplant, în ultimii doi ani.

 

Potrivit datelor Agenției Naționale de Transplant, dacă în anul 2014, în România au existat 138 de donatori reali, în 2015 au fost 115, iar în 2016 au existat 123 de donatori, în 2017 numărul acestora a scăzut dramatic, la doar 65 de donatori. Tot anul trecut, la 193 de solicitari de acord pentru donare au fost primite 57 de refuzuri. Nici anul acesta perspectivele nu sunt foarte bune, până la acest moment fiind consemnați doar 30 de donatori.

Sorina Pintea a recunoscut că nici autoritățile nu și-au făcut treaba așa cum ar fi fost normal. „O parte din vină ne aparţine şi nouă, autorităţilor, pentru că, indiferent de scandalurile care au fost şi au fost, trebuie să recunoaştem, ar fi trebuit să nu încetăm a susţine această activitate. Ar fi trebuit să avem mai demult o lege a transplantului, care să spună foarte clar ce trebuie să se întâmple, ar fi trebuit să stimulăm mai mult coordonatorii centrelor judeţene, pentru că am stimulat altceva, financiar vorbesc, şi asta este o problemă. Ar fi trebuit poate să-l lăudăm mai mult pe doctorul Copcă, pentru că a avut curajul să facă primul transplant pulmonar, sau poate să-l susţinem pentru că eu cred că medicii aşteaptă susţinere, nu neapărat multe laude”, a declarat ministrul Sănătății.

 

Referindu-se stict la semnificația zilei de azi, când se aduce un omagiuDonatorilor Îngeri” și celor în viață, Sorina Pintea a spus că „astăzi, de Ziua Donatorilor de Organe, gândurile noastre se îndreaptă către îngerii care au dăruit viață. În egală măsură, vreau să le transmit recunoștința mea celor care au avut puterea ca din durerea lor să dăruiască viață. Pe toți cei care au înțeles că salvarea de vieți este virtutea oamenilor puternici. Din păcate, donarea de organe a scăzut dramatic în ultimii ani. Sper că reorganizarea Agenției Naționale de Transplant și o Lege a transplantului  care să reglementeze această activitate în mod corect și foarte transparent să convingă populația despre beneficiile aduse de donarea de organe”, a subliniat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

La orele prânzului a avut loc și o ceremonie de comemorare a „Donatorilor Îngeri”, la troița pe care Asociația Transplantaților din România a ridicat-o în 2014, în curtea bisericii „Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian”, aflată în curtea Institutului Clinic Fundeni.

Dupa ceremonia religioasă, pacienți, donatori și medici au relaționat și au schimbat impresii despre transplant și donatori.

 Comentarii (1)

 1. Prof Dr. Dr. C. C. POPESCU spune:

  Se cere… se lucreaza… se fac referiri la legi straine adecquate pentru Ro.
  Avem nevoie de specialisti -fonduri -aparatura -un sistem de prelevare si donare dupa criterii medicale.
  Avem nevoie de o cultura medicala a donatorului -care sa permita acordul de donare inca in viata…
  E nevoie de baza legala fara exceptii care sa nu te bage in puscarie – daca lucrezi ca medic in domeniu… ne trebuie constientizare la nivel national pentru acest lucru… Nu se face de azi pe maine si nici cu comisii de lucru…
  Este o problema sensibila a eticii medicale si trebuie tratata ca atare…
  Platim milioane in strainatate si nu avem bani pentru amaratii nostri de pacienti fara mijloace materiale…

Adaugati un comentariu


 

*