Medicii și pacienții solicită un acord lărgit cu Eurotransplant

12 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Această solicitare i-a fost adusă la cunostință ministrului Florian Bodog, în cadrul unei intâlniri pe care acesta a organizat-o la Ministerul Sanatății, în urma unui apel public lansat de organizațiile reprezentative ala pecienților transplantați.

 

Dr. Gheorghe Borcean – presedinte CMR

Ministrul Florian Bodog și-a ținut promisiunea făcută zilele trecute reprezentanților pacienților transplantați, astfel că, în cursul zilei de ieri, aceștia au participat la o dezbatere organizată le sediul Ministerului Sănătății, la care au fost prezenți și reprezentanți ai Colegiului Medicilor din România (CMR), în frunte cu președintele Gheorghe Borcean.

Pe parcursul discuțiilor, atât rerezentanții pacienților transplantați, cât și președintele Colegiului Medicilor, au susținut necesitatea încheierii unui acord lărgit cu organizația Eurotransplant, acord care să includă toate categoriile de transplant. Astfel, medicul Gheorghe Borcean a declarat, în cadrul discuțiilor cu ministrul Bodog,„ar trebui să intrăm pe Eurotransplant cu toţii, pentru a intra încă o dată în Europa, aşa cum dorim să intrăm cu celelalte aspecte ale vieţii noastre şi ale suferinţelor noastre, ale patologiilor şi ale morţii noastre. Se creează o bancă de organe şi dă posibilitatea de verificare a compatibilităţilor mult mai largă decât aceea care poate să existe în România. Este şi acesta un aspect, că s-ar putea ca pentru început mai multe organe din România să meargă în ţări străine şi mai puţine din ţări străine să ajungă către noi, dar asta depinde de modul în care vom acţiona şi vom dezvolta programul de transplant în România”, a subliniat președintele CMR. Acesta a mai precizat că decizia privind efectuarea unui transplant ar trebui să fie luată de o comisie formată din mai mulţi medici, întrucât „oricare decizie într-un astfel de subiect – care pe lângă partea medicală, pe lângă partea tehnică, pe lângă toate celelalte părţi administrative, are şi o mare componentă etică – ar trebui să fie luată într-un «şantier» la care să participe toţi cei care sunt implicaţi în acţiunea de transplant, care este acţiunea finală”.

 

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Și reprezentanții asociațiilor de pacienți transplantați i-au creut ministrului să faca demersuri pentru încheierea unui acord lărgit cu Eurotransplant, precizând că mulți pacienți care au pierdut lupta cu boala ar fi putut fi salvați dacă România ar fi avut un acord lărgit cu această organizație, care să includă toate categoriile de transplant. În acerst sens, Gheorghe Tache, președintele Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), a precizat la finalul întâlnirii de la Ministerul Sănătății„în primul rând, am sugerat ca atribuţiile şi competenţele Agenţiei Naţionale de Transplant să fie completate, sporite şi mai ales să fie mai bine adaptate Directivei UE. Mă refer la Directiva 45/2010 în ceea ce priveşte calitatea şi siguranţa activităţii de transplant. În primul rând, ne referim în mod deosebit la calitatea organelor prelevate, ne referim la asigurarea medicaţiei imunosupresoare inovative, la pregătirea specialiştilor în domeniu, la siguranţa transportului organelor prelevate, dar şi la colaborarea internaţională. Noi considerăm că este nevoie să ne înscriem în Eurotransplant, adică să colaborăm în acest cadru mai larg european pentru ca şansa pacienţilor, mai ales a celor care sunt în situaţii critice, să sporească, pentru a putea să beneficieze de organul salvator. Obiectivul principal este ca organele pe care noi le prelevăm să fie folosite în mod prioritar în ţara noastră, dar acolo unde există un risc major, unde pacientul este într-o situaţie critică, făcând parte din această componentă europeană, şansele cresc, pentru că se acordă atenţia cuvenită pacientului suferind care se află într-o fază critică pentru ca el să fie salvat. Este o nouă şansă spre viaţă prin înscrierea noastră în cadrul Eurotransplant”.

 

Florian Bodog

Reprezentantul Asociaţiei Române de Transplant Pulmonar, Adrian Popa, s-a arătat însă ușor pesimist la finalul dezbaterii, menționând că a observat o oarecare reticență a reprezentanților Ministerului Sănătății, atunci când a fost adus în discuție subiectul legat de acordul lărgit cu Eurotransplant. „Este o reticenţă faţă de Eurotransplant din partea instituţiei și nu ştiu de ce. Probabil că nu se cunoaşte exact modul în care lucrează Eurotransplant sau cum se lucrează cu Eurotransplant. Eu sunt convins că este nevoie de asocierea cu Eurotransplant, pentru că eu am făcut transplant pulmonar în Viena şi am ajuns acolo prin Eurotransplant. Ştiu că s-a făcut cum trebuie, transparent şi în siguranţă. Beneficiile pe care le-ar aduce asocierea cu Eurotransplant ar fi mult mai mari decât orice taxă”, a declarat Adrian Popa.

De cealaltă parte, ministrul Bodog a transmis printr-un comunicat că va prelua observaţiile şi propunerile pacienţilor cu privire la proiectul de lege a transplantului, care urmează a fi trimisă în Parlament pentru a fi puisă în dezbatere publică, apoi supusă aprobării. „Este un proiect care necesită o amplă dezbatere. Îmi doresc o lege clară şi funcţională, care să respecte directivele europene şi care să elimine orice suspiciuni. Vă rog să faceţi propuneri în favoarea pacienţilor. La fel cum am analizat împreună proiectul legii înainte ca acesta să fie postat în dezbatere publică, vom discuta cu dumneavoastră şi forma finală înainte de a fi trimisă spre adoptare”, a declarat acesta, reamintind că în proiectul noii legi au fost preluate 11 acte normative din domeniul transplantului uman.

 


Adaugati un comentariu


 

*