Expoziție de pictură pe holurile spitalului

12 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Se întâmpla la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj, unde studenții Universitații de Artă și Design își expun, timp de o lună, lucrările.

 

Holurile Clinicii Medicale I din cadrul SCJU Cluj vor găzdui, timp de o lună, o inedită expoziție de pictură. Vernisată ieri în prezența unui public format din cadre medicale, studenți ai Universității de Artă și Design și iubitori de artă, expoziția este rezultatul unui parteneriat între unitatea medicală și viitorii artiști plastici. In acest spațiu neconvențional sunt expuse lucrări ale studenţilor Tincuţa Marin, Nicoleta Tarcea, Flavia Lugigan, Maria Șonfălean, Raluca Iancău, Mihai Guleş, Gabriel Cristian Lăpuşan, Gagyi Botond şi Todor Tamas, coordonaţi de prof. univ. dr. Ioan Sbârciu. Pe lângă bucuria vizuală oferită cadrelor medicale și pacienților, expoziția constituie și o terapie complementară, care ajută bolnavii să reacționeze mai bine la tratament. Odată cu prezentarea acestei selecții de lucrări ale unora dintre cei mai tineri reprezentanți ai Școlii de Pictură de la Cluj se reia o mai veche tradiție a colaborării dintre artiștii UAD și clinicile clujene unde, de-a lungul timpului au fost organizate astfel de manifestări artistice în scopul promovării artei clujene, al apropierii față de comunitate și al îmbunătățirii stării de spirit a bolnavilor internați în spitalele respective.

În cadrul Clinicii Medicale I, care găzduiește expoziția, își desfăsoară activitatea secțiile Cardiologie I, Cardiologie II Intervențională, Secția Clinică Medicină Internă I și Secția Clinică Gastroenterologie, iar locația nu a fost aleasă întâmplător pentru acest eveniment oarecum atipic pentru o unitate medicală.

 

Clădirea clinicii a fost reabilitată în toamna anului trecut, ocazie cu care au fost renovate saloanele, camerele de gardă, s-au făcut lucrări de reabilitare la instalațiile de apă, încălzire centrală, oxigen și la acoperiș, au fost montate geamuri termopan, iar în unele cazuri, a fost înlocuit și mobilierul. În total, valoarea lucrărilor se ridică la peste 1.900.000 lei, iar după finalizarea lucrărilor, clădirea a căpătat o cu totul altă față, iar condițiile oferite pacienților sunt mult mai bune.

Pentru a scoate în evidență aceste schimbări, conducerea spitalului a luat decizia găzduirii acestei expoziții, fiind încheiat parteneriatul cu Universitatea de Artă și Design, ai cărei studenți s-au arătat încântați să expună într-un astfel de spațiu. „Am apelat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca pentru a ne acorda sprijin în acest proiect, având în vedere excelenta colaborare anterioară pe care am avut-o cu Universitatea, în organizarea concursului pentru sigla spitalului. Dorim, prin acest eveniment, să valorificăm spațiile nou renovate, dar și să oferim spații moderne, mai plăcute, pentru pacienți și aparținătorii acestora, cu scopul de a le ușura timpul petrecut în spital. Am făcut o investiție semnificativă în reabilitarea clădirii, însă, din păcate, ținând seama că majoritatea clădirilor în care funcționăm au fost construite în jurul anului 1900, cel mai probabil, vom fi nevoiți, în 5-7 ani, să reluăm eforturile de reamenajare”, a declarat managerul spitalului, Petru Șușca, citat de Cluju.ro.

 


Adaugati un comentariu


 

*