Sute de copii cu boli grave au beneficiat de sprijin gratuit, pe parcursul anului trecut

20 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Două asociații au derulat proiecte în beneficiul copiilor, cu sprijinul financiar oferit de fundația  United Way România.

 

Asociația M.A.M.E. și asociația P.A.V.E.L. au derulat, pe parcursul anului, trecut două programe de sprijin pentru copiii cu cancer și alte afecțiuni grave, cu suportul financiar asigurat de fundația United Way România.

Cele două organizații au prezentat astăzi rezultatele acestor programe după primul an de la implementare, exprimându-și intenția de a continua ceea ce au început în 2020.

Programul derulat de asociația PAVEL, denumit „Acces la servicii sociale integrate pentru copiii cu cancer”, are ca obiectiv creşterea speranţei de viaţă a pacienţilor cu cancer, copii şi tineri, prin informare şi prin oferirea unor servicii complexe socio-psiho-educaţionale, complementare celor medicale. Proiectul a fost derulat în parteneriat cu Institutul Oncologic București și Institutul Clinic Fundeni, având ca beneficiari 551 de copii şi tineri diagnosticaţi cu o afecţiune oncologică, pacienți ai celor două unități medicale.

Aceștia au primit, pe parcursul anului trecut, sprijin material pentru a avea acces la investigaţii medicale, transport şi dispozitive medicale, precum și hrană adecvată, iar unii dintre ei au fost sprijiniți și pentru obţinerea unor sponsorizări speciale. Totodată, 480 de beneficiari au primit servicii gratuite de asistenţă şi consiliere socială, iar 518 au participat la activităţi de terapie prin arte combinate.

 

În același timp,  333 de copii şi tineri au beneficiat de servicii gratuite de asistenţă şi consiliere psihologică, iar 465 au participat la activităţi de alfabetizare şi dezvoltare a abilităţilor şcolare cu scopul prevenirii abandonului şcolar. Pentru implementarea acestui program, asociația PAVEL a beneficiat de o finanțare de 45.000 de lei, iar reprezentanții asociației au anunțat că programul va fi continuat și pe parcursul anului 2021.

Celălalt proiect, implementat de asociația M.A.M.E., s-a derulat tot pe parcursul anului trecut, beneficiind de un sprijin financiar de 93.900 de lei, din partea aceleiași fundații, prin proiectul „Servicii psiho-socio-medicale în beneficiul copiilor grav bolnavi”. Prin intermediul acestui proiect au beneficiat 132 de copii diagnosticaţi cu afecţiuni grave şi 66 de părinţi care au avut acces gratuit la serviciile de recuperare psiho-socio-medicală de care aveau nevoie. Atât copiii, cât şi părinţii lor, au beneficiat de planuri personalizate de intervenţie, adaptate nevoilor lor specifice, precum şi condiţiilor socio-medicale individuale. Pe parcursul derulării proiectului au fost susţinute 1.430 de şedințe de consiliere psihologică, 640 de ore de consultanţă nutriţională şi 1.167 de ore de recuperare medicală prin kinetoterapie.

 

Au fost organizate şi 8 grupuri de suport emoţional şi consiliere nutriţională la care au participat părinţii copiilor beneficiari. „Activităţile derulate în cadrul proiectului şi serviciile oferite au avut un impact pozitiv în viaţa beneficiarilor şi au condus la integrarea mai facilă a acestora în comunitate, după lupta cu boala. Şedinţele de consiliere psihologică i-au ajutat pe cei mici să îşi îmbunătăţească starea emoţională, să îşi recapete încrederea în sine şi în propriile abilităţi, să îşi diminueze stările de anxietate şi să dezvolte comportamente sociale pozitive. De asemenea, suportul emoţional acordat părinţilor a contribuit la o gestionare mai bună a relaţionării şi a comunicării în familie şi le-a oferit posibilitatea să facă schimb de experienţe cu alţi părinţi pentru a înţelege mai bine nevoile cu care se confruntă şi cum pot depăşi mai uşor situaţiile dificile care pot apărea. Prin programele de recuperare medicală fizică, prin kinetoterapie, copiii au reuşit să îşi redobândească mobilitatea şi echilibrul, să îşi corecteze postura corporală şi să îşi îmbunătăţească reflexele. Participarea la şedinţele de consiliere nutriţională i-a ajutat pe cei mici să afle informaţii utile privind beneficiile unei alimentaţii echilibrate şi ale consumului zilnic de fructe şi legume, iar schimbările adoptate de fiecare familie în parte au adus beneficii majore în ceea ce priveşte starea lor de sănătate. Abordarea unor teme de interes în cadrul întâlnirilor de grup le-a oferit părinţilor posibilitatea de a învăţa cum să creeze un regim alimentar adecvat pentru copiii lor, ţinând cont de afecţiunile acestora, şi cum să îi susţină în adoptarea unui stil de viaţă sănătos” au precizat reprezentanți asociației,  adăugând că programul va continua și în 2021.

 


Adaugati un comentariu


 

*