UPDATE: Primele efecte ale apelului la „rațiune” al asociațiilor pacienților – inivitație la dezbatere, la Ministerul Sănătății

10 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Totodată, ministrul Florian Bodog transmite că a solicitat preluarea tuturor observațiilor și propunerilor transmise în cadrul procesului de dezbatere publică a Proiectului Legii privind transplantul uman.

 

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a recționat la „Apelul la rațiune pentru viața pacientului” transmis public, de Asociația Transplantaților din România și Asociația Transplantaților de Ficat – LIVERTRANS. În această după-amiază, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a transmis, printr-un comunicat, că a invitat mâine, 11 ianuarie 2018, reprezentanții tuturor asociațiilor pacienților transplantați pentru continuarea procesului de dezbatere a Proiectului Legii privind transplantul uman și pentru discuții privind situația din acest domeniu.

Potrivit aceluiași comunicat, ministrul Bodog a solicitat preluarea tuturor observațiilor și propunerilor transmise în cadrul procesului de dezbatere publică, reamintind totodată că Agenția Națională de Transplant și direcția de specialitate a Ministerului Sănătății au elaborat un proiect de Lege privind transplantul uman în vederea armonizării legislației naționale cu directivele europene privind standardele de calitate și siguranță referitoare la organele umane destinate transplantului și a simplificării cadrului legislativ prin preluarea în noua lege a 11 acte normative din domeniul transplantului uman.

Facem precizarea că Ministerul Sănătății a decis ca proiectul final al noii Legi privind transplantul uman să fie trimis în Parlament pentru dezbatere publică și adoptare”, se menționează în finalul comunicatului MS.

 

***

Asociația Transplantaților din România și Asociația Transplantaților de Ficat – LIVERTRANS  fac un „Apel la rațiune pentru viața pacientului, solicitând ca specialiștii și pacienții transplantați să fie consultați, înainte de a se da „verdicte”.

 

Scandalurile din domeniul transplantului, izbucnite în urmă cu cinci ani, în urma transplantului renal al actorului Alexandru Arșinel, apoi scandalul transplantului pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria, din 2016, iar mai nou, cel al dezvăluirilor în dosarul anchetării profesorul Mihai Lucan, fac victime colaterale. Donatorii s-au înjumătățit, iar pacienții aflați pe listele de așteptare sunt în pericol.

Asociația Transplantaților din România (ATR) și Asociația Transplantaților de Ficat – LIVERTRANS trag un semnal de alarmă cu privire la scăderea drastică a numărului donatorilor și, în consecință, a numărului de vieți salvate, din cauza acestor scandalui și fac un „apel la rațiune pentru viața pacientului”.

Președinții celor două organizații ale pacienților transplantați, Gheorghe Tache și dr. Crina Ștefănescu, transmit, printr-un comunicat de presă, că pacienții cu nevoie de transplant și transplant, urmăresc „cu interes și îngrijorare dezbaterile din spațiul public cu privire la activitatea de transplant din țara noastră” și semnalează că „toate comentariile făcute cotidian în diferite spații media, toate cu tentă negativă asupra activității de donare, transplant și monitorizare, afectează în primul rând șansa la o nouă viață pentru pacienții înscriși pe listele de așteptare”.

Reprezentanții asociațiilor pacienților transplantați arată că din cauza acestor scandaluri, care au dus la scăderea încrederii potențialilor donatori și chiar a persoanelor care au nevoie de transplant, România a ajuns pe ultimul loc în Europa la numărul donatorilor și, a numărului de vieți salvate.

 

Gheorghe Tache, Crina Stefanescu

Gheorghe Tache și Crina Ștefănescu, președinții celor două organizații ale pacienților transplantați, susțin că „acest lucru poate fi confirmat de către medicii specialiști și coordonatorii de transplant, prin faptul că aparținătorii pacienților în moarte cerebrală, în cea mai mare parte, nu-și mai dau consimțământul pentru donare, reducând astfel șansa celor care așteaptă un transplant. Datele statistice europene arătau că, în 2016, România se situa pe penultimul loc ca număr de donatori la 1 milion de locuitori. Acum, în 2018, cu certitudine, suntem pe ultimul loc (și tindem să picăm și de pe acesta!!!), urmare a faptului ca în anul trecut nimîrul donatorilor a scăzut dramatic, ajungând la cca. 50% față de 2016”.

În comunicatul celor două asociații ale pacienților se subliniază că „poate nu întâmplător această scădere a început, a continuat și continuă, de când s-a adus în dezbatere publică activitatea de la ICUTR Cluj”. În aceste condiții, exprimându-și îngrijorarea față de numărul mare de organe care se pierd și a numărului tot mai mic de vieți salvate, cele două asociații solicită ca „în cadrul dezbaterilor să participe medicii specialiști, dar și pacienți beneficiari de transplant, pentru ca informația transmisă să fie corectă și completă. În acelasi timp, considerăm că mesajele ar trebui să prezinte și partea pozitiva a activității: beneficiile activității de transplant, caracterul legal și benefic al actului donării, nevoia și importanța donării pentru salvarea de vieți”.

 

Reprezentanții asociațiilor pacienților transplantați consideră că este nevoie de mai multă responsabilitate din partea tuturor factorilor implicați, dar și din partea celor care transmit în spațiul public informațiile, pentru că „prezentarea continuă și repetată DOAR de informație negativă determină, pe de o parte, publicul să nu mai fie de acord cu donarea, iar pe de altă parte afectează prestigiul întregului corp medical și performanțele medicale obținute în decursul anilor (unele în premieră). În plus, induce și neîncredere în rândul pacienților pentru a se mai înscrie pe listele de așteptare în vederea efectuării unui transplant”.

Atrăgând încă o dată atenția că pe cât de greu se câștigă încrederea, pe atât de ușor se pierde, iar „efectul pozitiv generat de o sută de știri reale despre transplanturi reușite poate fi anulat de o singură informație negativă”, reprezentanții asociațiilor pacienților transplantați subliniază că ei sunt cei mai interesați ca în cel mai scurt timp „organele competente să investigheze și să probeze orice încălcare a legii în materie”, solicitând celor care au dovezi „să le prezinte celor în drept, pentru a se clarifica acuzele vehiculate în spațiul public”. Gheorghe Tache și Crina Ștefănescu apreciază că numai în acest fel activitatea de transplant se va putea înscrie într-un ritm normal, în concordanță cu nevoile pacienților.

 


Adaugati un comentariu


 

*