Percheziții DIICOT la clinica și locuința profesorului Mihai Lucan

20 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Acesta este cercetat împreună cu fiul său și un alt angajat al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca (ICUTR) pentru constituire în grup infracțional și delapidare cu consecințe deosebit de grave.

 

UPDATE 22.12.2017: În cursul zilei de ieri, profesorul Mihai Lucan și fiul său au fost aduși la audieri la sediul DIICOT București, audieri la finalul cărora procurorii au dispus reținerea celor doi pentru o perioadă de 24 de ore, solicitând în același timp instanței aprobarea unor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. În această dimineață, judecătorii au decis ca împoitriva profesorului Mihai Lucan și a fiului acestuia să fie luată masura controlului judiciar. Surse din rândul anchetatorilor susțin că în timpul perchezițiilor efectuate la locuința celor doi, ginerele doctorului Lucan ar fi încercat să fugă cu un rucsac plin cu ceasuri scumpe și ar fi încercat să ascundă 10.000 de euro în rezervorul unei mașini, dar a fost prins când încerca să sară gardul. Anchetatorii spun că în locuința profesorului au găsit bijuterii, ceasuri și aproape 600.000 de euro, iar la momentul în care a fost condus spre mașina care urma să îl ducă la audieri, din buzunarul acestuia ar fi căzut 5.000 de euro pe care acesta încercase să îi ascundă.

 

Prof. Mihai Lucan

Astăzi se derulează un nou episod în scandalul legat de devalizarea ICUTR Cluj, instituție medicală ajunsă în pragul falimentului, după ce conturile i-au fost bolocate din cauza datoriilor uriașe acumulate în ultimii ani. Principalul vinovat pentru această situație este considerat profesorul Mihai Lucan, unul dintre pionierii transplantului renal în România, care s-a aflat timp de mai mulți ani la conducerea institutului, perioadă în care ar fi devalizat sistematic unitatea medicală, în beneficiul clinicii sale private. Deși neagă că ar fi devalizat institutul, iar toate demersurile făcute au fost pentru a-l menține pe linia de plutire, profesorul Mihai Lucan este cercetat într-un dosar instrumentat de DIICOT, acuzațiile ce i se aduc fiind unele foarte grave, legate de activitatea sa ca manager al institutului.

În această dimineață, când încă nu se luminase bine de ziuă, locuința medicului Mihai Lucan, sediul clinicii sale private, Lukmed S.R.L., și alte trei locații au fost luate cu asalt de mascați și de procurorii DIICOT, care au efectuat cinci percheziții în dosarul în care acesta este cercetat, împreună cu fiul său, medicul Ciprian Lucan, și Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, un alt angajat al institutului de urologie de la Cluj. Cei trei sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional care ar fi delapidat institutul, timp de 11 ani, cauzând un prejudiciu estimat la 5.169.406,91 de lei.

 

Sediul clinicii Lukmed

Faptele de care sunt acuzați ar fi fost comise în perioada cuprinsă între începutul anului 2005 și finele lui 2016, perioadă în care profesorul Mihai Lucan a deținut funcția de manager al unității medicale. Sunt vizați și alți cinci salariați din institut, care au deținut în această perioadă funcții de conducere și ar fi sprijinit gruparea infracțională în schimbul menținerii în funcțiile respective.

Anchetatorii susțin că grupul infracțional organizat avea drept scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul, ICUTR Cluj, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul clinicii medicale particulare a profesorului Lucan.  În cei 11 ani, membrii grupului ar fi devalizat în mod sistematic institutul, în beneficiul clinicii private a profesorului Lucan, aceasta fiind principala cauză pentru care unitatea medicală ar fi ajuns în situația financiară dezastruoasă din prezent.

Prejudiciul, de peste 5,1 milioane de lei, reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, spitalizarea unui mare număr de pacienți şi a materialelor și bunurilor cu destinație în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca dar în beneficiul clinicii private a managerului.

 

Potrivit anchetatorilor, devalizarea institutului pe parcursul celor 11 ani s-ar fi făcut prin trei modalități distincte, unitatea medicală de stat find „căpușată” astfel de clinica privată patronată de managerul său. Prima metodă menționată de ofițerii DIICOT constă în folosirea resurselor financiare, materiale și umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilități, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul ICUTR, care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii private, fără a se achita contravaloarea serviciilor medicale prestate. Acestea au constat în analizele medicale ale ţesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize medicale de la pacienții asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii Lukmed, iar toate costurile au fost suportate din bugetul alocat ICUTR.

A doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale presupuse de serviciile medicale pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul institutului a pacienţilor asupra cărora fuseseră efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii private. Între institut și clinica medicului Lucan fuseseră încheiate în acest sens contracte succesive de prestări servicii, iar pacienții operați în clinica privată erau spitalizați pre și post operator în cadrul institutului, cheltuielile decontate fiind mai mici decât tarifele pe care unitatea le stabilea anual.

 

ICUTR Cluj

Cea de-a treia modalitate prin care a fost comisă devalizarea pe termen lung a unității medicale a constat în însușirea și utilizarea, de către clinica privată, a aparaturii aflate în dotarea ICUTR, deconturile pentru consumabilele aferente fiind achitate din fondurile spitalului de stat. Este vorba de un aparat medical performant utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia țesuturilor afectate, aparat însușit de clinica Lukmed începând din 2007. La acel moment, reprezentanţii ICUTR şi Lukmed au dispus transferul fizic și fără titlu al acestui aparat, din sediul institutului în cel al clinicii private, fără a se întocmi nici un fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens. Astfel, în perioada 2007 – 2013, atât aparatura respectivă, cât şi consumabilele aferente achiziționate din bugetul ICUTR au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii medicului Lucan.

În acest sens, anchtatorii dețin o serie de înscrisuri ridicate cu ocazia altei percheziții, efectuate în luna aprilie a acestui an, din care reiese că, în perioada 2007-2009, un număr de 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale care au fost efectuate în cadrul Lukmed cu ajutorul aparaturii medicale aparținând ICUTR Cluj, transferată fără titlu din incinta institutului în cea a clinicii private. Sumele aferente achiziționării kit-urilor necesare utilizării aparatului au fost achitate de către ICUTR, iar pacienților le-a fost percepută sume consistente de bani cuprinse între echivalentul în lei a 3.000 și 6.700 de euro pe intervenție, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum și kit-ul necesar, întreg setul costând aproximativ 3.800 de euro per pacient. Astfel, institutul ar fi fost prejudiciat cu 2.763.429,54 de lei, reprezentând costul total al instrumentarului format din ace speciale şi alte consumabile specifice folosite pentru intervențiile efectuate in clinica privată in cazul celor 159 de pacienți.

La finalul perchezițiilor de astăzi, profesorul Mihai Lucan și ceilalți suspecți cercetați în dosar vor fi audiați, urmând ca anchetatorii să decidă asupra măsurilor ce vor fi luate împotriva acestora.

 


Adaugati un comentariu


 

*