Imunizare pe bază de pătrunjel, experimentată de cercetătorii clujeni

20 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Pornind de la proprietățile bine cunoscute ale acestei plante, la Cluj a fost demarat un proiect ce propune o soluție mai ieftină și mai eficientă de extracție a vitaminei C, pentru a fi folosită în industria alimentară, farmaceutică sau cosmetică.

 

În această perioadă, protejarea organismului împotriva răcelilor, gripei și a altor afecțiuni specifice sezonului rece, trebuie să fie cuvântul de ordine, iar un rol important îl joacă în acest sens asigurarea aportului de vitamina C, care printre alte beneficii, întărește și imunitatea organismului. Organismul uman nu are capacitatea de a-și sintetiza singur vitamina C, iar din această cauză este necesar consumul de alimente sau suplimente care conțin această vitamină. Cele mai cunoscute alimente care conțin vitamina C sunt citricele, iar datorită acestei proprietăți, portocalele și lămâile sunt la mare căutare în această perioadă.

Asigurarea aportului de vitamina C, necesar pentru a proteja organismul împotriva afecțiunilor specifice sezonului rece, constituie de puțin timp și preocuparea cercetătorilor Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare din Cluj, care s-au orientat asupra unei surse mult mai bogate de vitamina C, care furnizează o cantitate de patru ori mai mare decât portocalele, cu costuri mai reduse.

Este vorba de pătrunjel, o plantă intens folosită în bucătăria românească, dar care, pe lângă calitățile culinare, are și o serie de beneficii pentru sănătate, mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg.

 

Una dintre calitățile specialie ale pătrunjelului, din acest punct de vedere, este conținutul foarte bogat de vitamina C, fapt ce i-a determinat pe cercetătorii clujeni să demareze un proiect privind extracția vitaminei din această plantă, pentru a fi folosită apoi în producția altor alimente sau suplimente care să asigure consumatorilor necesarul de vitamina C, în vederea unei mai bune imunizări a organismului, precum și a altor produse farmaceutice sau cosmetice.

Loredana Soran, directorul de proiect, spune că cercetarea a vizat un spectru mai larg de plante aromatice utilizate în bucătăria românească, alături de pătrunjel fiind luate în sonsiderare și mărarul, țelina sau cimbrul. „Făcând măsurători, am constatat că pătrunjelul se remarcă printr-un conţinut ridicat de vitamina C. Comparând cantitatea de vitamina C din pătrunjel cu cea din portocale, am constatat că pătrujelul conţine de patru ori mai multă vitamina C decât portocalele. Ca urmare, am îmbunătăţit metoda de extracţie a vitaminei C din pătrunjel şi am continuat analiza acestei plante, dorind să ştim câtă vitamina C ne-ar putea conferi. Pătrunjelul este utilizat pentru supe, pentru condimentarea mâncărurilor, dar o altă aplicaţie a sa poate fi în sucuri. Un kilogram de pătrunjel este echivalentul a patru kilograme de portocale din punctul de vedere al conţinutului de vitamina C, astfel încât această plantă este o alternativă mai ieftină la citrice pentru creşterea imunităţii în sezonul rece”, a precizat Loredana Soran.

 

Dincolo de recomandările favorabile consumului de patrunjel în această perioadă, atât sub formă de ingredient în mâncare cât și sub formă de suc, cercetătorii clujeni doresc ca proiectul lor să aibă aplicabilitate pe scară largă în domeniul alimentar dar și cel farmaceutic sau cosmetic, furnizând o sursă mai ieftină și mai eficientă pentru extracția vitaminei C. „Am dori, dacă sunt agenţi economici interesaţi, să transferăm către industrie această metodă, astfel că extractul de vitamina C din pătrunjel ar putea fi folosit în industria alimentară, cosmetică şi cea farmaceutică. Cea mai bună metodă găsită de noi în vederea extracţiei vitaminei C din pătrunjel este prin folosirea ultrasunetelor”, a mai declarat directorul de proiect.

Procedura de extracţie a vitaminei C constă în mărunţirea pătrunjelului, mojararea, ultrasonarea, centrifugarea iar, în final, soluţia rezultată se analizează la un cromatograf de lichide de înaltă performanţă.

Pe lângă conținutul ridicat de vitamina C, specialiștii institutului de la Cluj mai spun că pătrunjelul conţine mai multe proteine decât două ouă la un loc şi o cantitate însemnată de fier, asimilată bine de organism datorită prezenţei vitaminei C.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*