Autoritatile buzoiene au inceput pregatirile pentru sezonul rece
Astazi au fost stabilite sarcinile ce revin fiecarei structuri si institutii in cazul situatiilor de urgenta specifice perioadei care urmeaza.
In aceasta dimineata a avut loc sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Buzau, in cadrul careia a fost prezentat si aprobat, de catre prefectul Carmen Ichim, planul de masuri specifice in cazul unor situatii speciale ce pot aparea pe raza judetului in sezonul rece. Din componenta acestui comitet fac parte reprezentanti ai administratiei locale si ai institutiilor abilitate sa intervina in cazul unor situatii de urgenta, fiecare institutie primind sarcini specifice pentru sezonul rece, in functie de activitatea proprie.
Una dintre institutiile care fac parte din comitetul pentru situatii de urgenta este si Directia de Sanatate Publica Buzau, care va raspunde in perioada urmatoare de buna desfasurare a unor activitati ce i-au fost atribuite, conform planului de actiune aprobat azi in sedinta extraordinara.
O prima misiune importanta este identificarea si catagrafierea, in zilele ce urmeaza, a persoanelor aflate la risc, care au nevoie de ingrijiri speciale si care trebuie protejate cu prioritate in cazul unor situatii de urgenta specifice sezonului rece.
Din aceste categorii speciale de risc fac parte pacientii dializati, gravidele aflate in trimestrul 3 de sarcina, gravidele cu risc, copii care necesita monitorizarea permanenta, bolnavii cronici care necesita monitorizare permanenta, persoanele peste 65 de ani dependente fizic sau cu nevoi speciale.
DSP, impreuna cu autoritatile locale si medicii de familie trebuie sa intocmeasca liste cu aceste persoane pentru fiecare localitate si apoi sa transmita aceste documente centrului operational judetean din cadrul ISU Buzau. Totodata, in cazul aparitiei unor situatii de urgenta specifice sezonului rece, DSP Buzau va raspunde si de coordonarea actiunilor privind transportul preventiv al persoanelor aflate la risc, catre unitatile medicale abilitate, impreuna cu Serviciul de Ambulanta Judetean si cu firma privata BGS.
Nu in ultimul rand, la fel ca si in anii precedenti, institutia va monitoriza si supraveghea, in perioada urmatoare, situatia afectiunilor respiratorii de pe raza judetului, pentru identificarea precoce a aparitiei unor posibile focare epidemice sau epidemii.
Tot in cadrul planului de masuri adoptat astazi, presedintilor comitelelor locale pentru situatii de urgenta de la nivelul localitatilor din judet, reprezentantilor DSP Buzau si celor ai filialei locale a Crucii Rosii li s-a trasat sarcina verificarii si pregatirii spatiilor necesare cazarii temporare a persoanelor surprinse de blocaje pe caile de comunicatii, pentru asigurarea asistentei medicale de urgenta, a alimentelor si materialelor de stricta necesitate.
Si Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a primit sarcini speciale pentru sezonul rece, acestea vizand in special verificarea operatorilor economici cu specific de alimentatie publica, angrenati in organizarea si desfasurarea unor evenimente cu prilejul sarbatoririi Craciunului si a Revelionului, dar si a spatiilor de cazare din hoteluri, pensiuni turistice si cabane montane. Aceste actiuni se adauga celor pe care DSVSA le desfasoara pe parcursul activitatilor zilnice.
In total, la nivelul judetului vor exista 250 de spatii pentru cazarea persoanelor blocate in trafic din cauza caderilor masive de zapada, amenajate in sediile scolilor, primariilor sau caminelor culturale.
Totodata, la nivelul municipiului Buzau functioneaza un centru de urgenta de zi si de noapte pentru persoanele fara adapost, in timp ce la Ramnicu Sarat sunt disponibile doua module cu 8 locuri pentru persoanele din aceeasi categorie.
Consiliului Judetean Buzau ii revine, printre altele, si sarcina finalizarii actiunilor de pregatire a bazelor de deszapezire, de asigurare a unui stoc minim de materiale precum si a indicatoarelor pentru semnalizarea suplimentara pe timp de iarna.
Documnentul adoptat astazi mai prevede ca, in situatii exceptionale sa fie sprijinta interventia serviciilor profesioniste pentru situatii de urgenta si Serviciului de Ambulanta Judetean. Administratorul drumului public va asigura utilaje pentru deszapezire sau antemergator, la solicitare, aceasta sarcina revenind, dupa caz, Consiliului Judetean – in cazul drumurilor judetene, consiliilor locale – in cazul drumurilor comunale sau sectiei Drumuri Nationale, in cazul drumurilor din aceasta categorie.