Buzaul, sub Cod rosu de viscol

6 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Au fost inchise cinci drumuri nationale, dar ambulantele au intervenit prompt la solicitari. Gravidele si bolnavii care fac dializa au fost internati de ieri, in cea mai apropiata unitate medicala.

 

Comitetul pentru Situatii de Urgenta - Primaria Buzau

Comitetul pentru Situatii de Urgenta – Primaria Buzau

Jumatate din tara se afla sub Cod galben sau portocaliu de ninsoare si viscol, iar sase judete, intre care si Buzaul, se afla sub Cod rosu, din cauza viscolului care reduce vizibilitatea extrem de mult, vantul depasind 70-85 de kilometri la ora. Temperaturile minime au coborat pana la -25 de grade Celsius, dar la nivelul organismului se resimt temperaturi de -35 si chiar – 40 de grade.

Ca urmare a avertizarilor de Cod portocaliu si Cod rosu de ninsori si viscol puternic, emise de Administratia Nationala de Meteorologie, atat la nivel judetean cat si municipal s-a intrunit ieri, Comitetul pentru Situatii de Urgenta, pentru a stabili masurile de interventie.

Primarul Constantin Toma a dat asigurari ca au fost luate toate masurile pentru ca „totul sa se poata desfasura asa cum ne-am planificat, in sensul ca utilajele sunt, materialele antiderapante sunt, noi vom fi aici 24 de ore din 24, pentru a asigura interventiile in orice fel de situatie”.

Aceleasi asigurari au dat si prefectul Aurelia Cristea, care a spus ca s-au activat toate Comotetetele locale pentru situatii de urgenta, iar la nivelul Centrului Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiei la nivelul Institutiei Prefectului sunt gestionate si monitorizate toate actiunile in situatii de urgenta.

 

Comitetul pentru Situatii de Urgenta Prefectura Buzau

Comitetul pentru Situatii de Urgenta Prefectura Buzau

Presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, a dat asigurari casocietatile care asigura deszapezirea pe drumurile judetene au pregatite 61 de utilaje si un stoc de peste 1.600 tone de material antiderapant, iar gravidele si persoanele care necesita dializa vor fi aduse cu salvarile, la Buzau”.

 De asemenea, au fost dispuse masuri ce au avut in vedere persoanele fara adapost, respectiv persoanele cu dizabilitati, gravidele si persoanele cu probleme medicale majore – dializati, fiind asigurat transportul si internarea acestora la spatiile de adapostire, respectiv unitatile medicale competente.

Din punct de vedere operativ, pana la restabilirea starii de normalitate, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a dispus dislocarea, la nivelul judetului Buzau, a unei grupari de sprijin formata din o senilata/UTV(din cadrul I.S.U. Mures), o autospeciala de transport personal si victime multiple (din cadrul I.S.U. Vaslui) si o autofreza de zapada multifunctionala(din cadrul I.S.U. Suceava).  In continuare, situatia operativa este monitorizata prin Centrul Operational Judetean, toate institutiile cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta fiind pregatite sa intervina ori de cate ori va fi nevoie.

 

urgente maternitateAstfel, inca de ieri, zeci de gravide si peste o suta de persoane care au nevoie de dializa au fost transportate la spital pentru a nu fi probleme pe durata viscolului. Conform evidentei Directiei de Sanatate Publica, in zona estica si de sud-est a judetului, unde exista riscul izolarii unor localitati, se afla circa 40 de gravide si 140 de persoane care necesita dializa.  

Cinci drumuri nationale, respectiv, Drumul National 22, intre Ramnicu-Sarat si Braila – acesta fiind, de altfel, primul drum din tara care se inzapezeste, dar si pe DN2B Buzau-Braila, pe DN2C Buzau-Slobozia si Drumul European 85, care leaga Bucurestiul de zona Moldovei, intre Buzau si Slobozia si intre Buzau si Urziceni au fost inchise.

In cursul noptii, drumarii au intervenit in cateva cazuri pentru a repune pe drum cateva masini derapate usor, printre care si un microbuz de transport persoane care mergea catre Braila si care a cerut ajutor dupa ce a derapat in satul Bentu din comuna Galbinasi. Microbuzul a fost scos de un utilaj in scurt timp si a plecat cu un antemergator catre destinatie.

Ambulantele au intervenit insa fara probleme la cazurile medicale la care au fost solicitate, deplasandu-se, pana acum, fara utilaje de deszapezire, putand raspunde prompt apelurilor venite de la cei care aveau nevoie de de sprijin.

 

Senilata Buzau viscolPentru prevenirea unor situatii nedorite, autoritatile recomanda cetatenilor sa isi asigure un mimim de materiale: – sare si nisip pentru topirea ghetii si imbunatatirea aderentei pe caile circulabile; – unelte de indepartare a zapezii; – combustibil de incalzire in cantitate suficienta, in cazul in care va asigurati incalzirea in sistem propriu. Izolati-va termic locuinta si protejati-va locuinta cu jaluzele exterioare; – rezerva de apa si alimente neperisabile.

Totodata, IPJ Buzau recomanda conducatorilor de autovehicule sa evite deplasarile, iar daca este absolut necesar, inainte de a porni la drum, sa se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmeaza sa il parcurga, pe site-ul http://www.meteoromania.ro,  de situatia meteorologica existenta si sa isi echipeze autovehiculul cu anvelope corespunzatoare sezonului rece.

In timpul deplasarii, cei de la volan trebuie sa manifeste prudenta, sa reduca viteza de deplasare in zonele cu carosabil alunecos si in apropierea trecerilor pentru pietoni, sa-si asigure o buna vizibilitate din autovehicul, prin curatarea parbrizului, lunetei si geamurilor laterale, sa pastreze in mers o distanta suficient de mare fata de vehiculele dinainte, pentru a putea opri in conditii de siguranta, sa nu franeze sau sa vireze brusc si sa utilizeze, cu precadere, frana de motor.

De asemenea, daca raman blocati in trafic in afara localitatilor, sa traga pe dreapta, sa porneasca luminile de avarie si sa prinda o „carpa” pe antena radio ori la geam. – sa anunte evenimentul la numarul de urgenta 112 indicand locul unde a ramas blocat si sa ramana in autoturism pana ce fortele de interventie ajung la fata locului sau sa se adaposteasca, daca este posibil, in cea mai apropiata cladire.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*