Apa de la robinet, intre politica, sanatate si orgolii

23 martie 2017 | 0 comentarii |

Intre presedintele Consiliului Judetean si primarul Buzaului, Compania de Apa a generat o fractura ireconciliabila, desi ambii fac parte din aceeasi formatiune politica.

 

toma-neagu1Este stiut faptul ca apa este indispensabila vietii si ca de calitatea ei depinde sanatatea oricarei fiinte, pentru ca in timp ce apa curata este unul dintre cei mai buni doctori, cea impura sau purtatoare de germeni si microbi poate ucide. Doctorii ne recomanda sa consumam cel putin doi litri de apa pe zi, dar ne si avertizeaza sa avem grija din ce sursa o consumam si ne explica efectele dezastruoase pe care le pot genera asupra sanatatii si vietii, atat lipsa apei cat si o apa necorespunzatoare din punct de vedere al potabilitatii.

La fel de bine se stie ca apa ajuta plantele sa creasca si pomii sa rodeasca, dar tot ea, cand vine „potop”, ia cu ea totul la vale si lasa in urma urgie.

Si mai stim ca apa este capabila sa sape in stanca, asa explicandu-se drumul pe care si-l croiesc la vale pana si paraiasele, ca sa nu mai vorbim despre rauri si fluvii. Mai greu de imaginat este insa ca apa de la robinet poate sapa la fel de adanc, dar iata ca la Buzau se poate.

Felul in care presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, vede legalitatea politicii de investitii si de preturi in vederea furnizarii unei ape de calitate pentru sanatatea buzoienilor, si felul in care primarul Constantin Toma intelege ca trebuie sa stea aceste lucruri a facut ca intre cei doi sa se produca o fractura greu de imaginat, desi ambii fac parte din acelasi partid si s-au sprijinit, reciproc, sa ajunga in functiile detinute astazi.

 

primari-adi2Fiecare dintre „combatanti” sustine ca isi doreste o apa de calitate, care sa asigure sanatatea buzoienilor, in conditii de perfecta legalitate, dar fiecare priveste realizarea acestui obiectiv dintr-o perspectiva total diferita.

Asa s-ar explica faptul ca la Adunarea Generala a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) „Buzau 2008”, la care s-au reunit, in sala de sedinte a Consiliului Judetean, 27 de primari ai unitatilor administrativ teritoriale din judet membre in asociatie, au respins propunerile pe care primarul Toma le sustine inca de la instalarea in functie. Au aprobat insa propunerile initiatorului, respectiv ale presedintelui Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu fiind de acord, astfel, ca acestea sa fie sustinute in AGA Companiei de Apa, care va avea loc pe 28 martie.

 

scandal toma-neaguSedinta a debutat sub tensiune, cu anuntul presedintelui Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, de a se acorda atentie maxima procesului verbal pe care la sfarsit il va semna fiecare, intrucat, zilele trecute, el a fost chemat sa dea „cu subsemnatul” la politie, unde primarul municipiului Buzau, Constantin Toma, a formulat o plangere penala pe numele sau, potrivit careia „as fi falsificat procesul verbal al ultimei adunari generale si v-as fi indus in eroare si pe dumneavoastra si pe altii”, i-a atentionat presedintele Neagu.

Primarul Constantin Toma, prezent in calitatea de reprezentant al municipiului Buzau, a confirmat plangerea penala, mentionand ca doreste ca procesul verbal „sa mi se dea imediat dupa sedinta, nu dupa trei zile. Iar plangerea  a fost facuta impotriva domnului Petre Emanoil Neagu si impotriva lui Laurentiu Gavrila pentru ca prin discutii au influentat pana la blocarea totala sedinta AGA de la Compania de Apa”. In final, propunerile lui Toma au fost respinse, insa primarul a promis ca nu renunta la intentia de revocare a administratorului si a Consiliului de Administratie, numirea unui CA provizoriu si modificarea actului constitutiv al Companiei de Apa.

 

‏Mirela Oprea

‏Mirela Oprea

Ramane de vazut cum se vor derula „ostilitatile”, in conditiile in care consilierii judeteni au mandatat reprezentantul Consiliului Judetean in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Companiei de Apa Buzau, Mirela Oprea, sa voteze conform mandatului dat de plenul Consiliului Judetean, respectiv, de sa respinga propunerile primarului Constantin Toma.

Petre Emanoil Neagu a explicat ca a ales sa acorde un mandat special reprezentantului CJ „pentru ca exista o hotarare de Consiliu prin care reprezentantul CJ trebuie sa respecte hotararile luate in adunarea generala a ADI. Odata cu schimbarea reprezentantului CJ in AGA am ajuns la concluzia ca este OK sa fie asa, pentru ca nu avem nimic de ascuns”. Totodata, presedintele CJ a precizat ca „avizul ADI nu este consultativ, este imperativ, dar Consiliul Local Municipal, fiind actionar majoritar, poate propune ceea ce doreste, pe urma ramane de vazut legalitatea sau ilegalitatea hotararilor ce se iau acolo”.

Liderul consilierilor liberali, Raul Florescu, a apreciat insa ca totul nu este decat un razboi „intre palate” si singurul care are de suferit este cetateanul.

 


Adaugati un comentariu


 

*