Spitalul Sfanta Maria poate efectua transplant pulmonar. Cine isi asuma responsabilitatea?

La mai putin de 24 de ore dupa ce ministrul Sanatatii a dispus o noua evaluare a singurului centru acreditat, Agentia Nationala de Transplant sustine ca unitatea medicala indeplineste toate conditiile pentru efectuarea de transplant de plamani.

 

transplant pulmonarDaca nu ar fi in joc viata celor 70 de pacienti inscrisi pe listele de asteptare pentru un transplant pulmonar si care la acest moment nu au certitudinea ca vor putea beneficia de aceasta operatie intr-un centru medical specializat, modul in care autoritatile gestioneaza criza transplantului de plamani ar fi de tot rasul. In timp ce austriecii de la AKH i-au exclus din liste de pacientii romani, iar acest lucru este comunicat ministrului Sanatatii printr-un e-mail trimis de un profesor de la clinica, Florian Bodog face declaratii despre neajunsurile singurului centru acreditat in Romania, declaratii pe care primarul general al Capitalei spune ca acesta nu le-ar fi facut, iar Agentia Nationala de Transplant finalizeaza, peste noapte, o evaluare care i-a fost solicitata cu mai putin de 24 de ore inainte de a finaliza raportul cu concluziile.

Totodata, ministrul a demarat demersurile oficiale catre ministrul Sanatatii din Austria, incercand sa obtina un raspuns favorabil de la AKH, in privinta reluarii transplantului pulmonar pentru romani. In aceeasi directie a anuntat ca face demersuri si avocatul poporului, Victor Ciorbea, prin intermediul omologului sau austriac.

 

opratie transplantMinistrul Bodog anunta, ieri, ca a cerut agentiei sa faca o reevaluare a centrului de transplant de la Spitalul Sfanta Maria, centru pe care aceeasi agentie il acreditase in urma cu un an, si care s-a dovedit ulterior ca nu era inca pe deplin pregatit pentru a efectua acest gen de interventii. Asupra modului in care a fost acreditat acest centru, cat si alte centre similare din tara, au planat suspiciuni, la un moment dat, insa asupra acestui aspect s-a asternut tacerea, odata cu schimbarea guvernului si debarcarea fostului ministru al Sanatatii, care atrasese atentia asupra acestor nereguli.

Lucrurile s-au rezolvat, se pare, pe linie de partid. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a continuat sa sustina ca se poate face transplant pulmonar in Romania si s-a intalnit, miercuri, cu ministrul Sanatatii, pentru a lamuri acest aspect. Prin Directia spitalelor Bucuresti, Primaria Capitalei a solicitat reverificarea conditiilor de la Spitalul Sfanta Maria, astfel incat, in urma acestui control, sa se decida daca acest centru poate fi inclus in Programul National de Transplant. Era necesara verificarea standardelor pe care trebuie sa le indeplineasca unitatea medicala, pentru a putea efectua  operatiile de transplant, dar si dotarile, echipamentele si personalul disponibil.

 

Florian_BodogIn contextul in care presiunea pacientilor si a mass-media s-a adaugat la cea a primarului Capitalei si, probabil, a partidului care l-a trimis in Guvern, ministrul Bodog se pare ca nu a avut de ales si s-a executat”. A cerut ANT sa faca reevaluarea centrului, pe care il acreditase anul trecut, in situatia in care asupra modului in care a fost facuta aceasta acreditare planau suspiciuni.

Firesc ar fi fost sa fie ceruta expertiza unor specialisti neutri, din strainatate, asa cum a incercat fostul ministru, fara a si reusi, demersul sau fiind zadarnicit, la acea data, de amenintarile fatise ale managerul de la Sfanta Maria, medicul Narcis Copca.

Chiar daca ar fi apelat la expertiza unor specialisti straini, probabil ca Florian Bodog nu ar fi avut sanse de succes, tinand cont de atitudinea pe care a avut-o in trecut managerul Copca, atitudine care i-ar fi tinut, in continuare, departe pe specialistii straini pe care i-a amenintat ca-i da in judecata daca au curajul sa vina sa-i evalueze clinica, asa ca ministrul nu a avut alta alternativa decat aceea de a cere Agentiei Nationale de Transplant sa faca o reevaluare.

 

Dr. Radu Deac

Dr. Radu Deac

Asa cum spuneam, la mai putin de 24 de ore de la aceasta solicitare, raportul ANT a fost finalizat, uar in aceasta dimineata au fost prezentate concluziile, potrivit carora centrul de la Sfanta Maria indeplineste toate conditiile pentru a efectua transplant pulmonar. Evaluatorii au verificat modul in care unitatea sanitara indeplineste criteriile de acreditare: structura de personal- corespunzatoare, dotarea cu echipamente si aparate medicale pentru activitatea pentru care se solicita acreditarea – corespunzatoare, respectarea sistemului de vigilenta pentru raportare si investigare, inregistrarea si transmiterea informaţiilor – conforma, respectarea procedurilor de raportare recoltarii de plamani de origine umana – conforma, logistica pentru stocarea datelor – corespunzatoare”, a declarat, in aceasta dimineata, dr. Radu Deac, directorul ANT, citand din raportul final al comisiei.

Prin urmare, specialisti sunt, sectie de recuperare post-operatorie exista, asa ca, teoretic, ar trebui  sa se fi incheiat si criza, iar primul pacient ar trebui dprogramat deindata ce va aparea un donator compatibil, gasirea unui centru specializat in Europa nemaifiind o urgenta majora pentru pacienti si pentru autoritati. Ramane de vazut cine va avea curajul sa isi asume repsonsabilitatea pentru efectuarea primului transplant in Romania, in conditiile in care ANT sustine ca totul este in regula la centrul de la Sfanta Maria, desi insusi ministrul Bodog s-a indoit de acest lucru. In final, decizia ii apartine tot lui, urmand a fi anuntata dupa ce concluziile raportului ii vor fi aduse oficial la cunostinta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*