Transplantul pulmonar si vaccinul impotriva hepatitei B raman la stadiul de promisiuni

In cazul transplantului pulmonar, ministrul Bodog, ca si Voiculescu, spune ca nu se va putea efectua in Romania pana nu vor fi indeplinite toate conditiile necesare, iar in privinta disponibilitatii vaccinului, cele mai optmiste previziuni sunt peste cel putin doua luni si jumatate.

 

vaccinare_copiiVeste proasta pentru parintii care asteapta sa isi poata vaccina copiii impotriva hepatitei B si care isi pusesera sperante in asigurarile pe care ministrul Florian Bodog le daduse pana acum, conform carora vaccinul ar reveni pe piata romaneasca la sfarsitul acestei luni. In conditiile in care au mai ramas doua saptamani pana la termenul anuntat, ministrul Sanatatii a revenit ieri, cu noi declaratii, anuntand un nou teremen mai indepartat decat cel precizat initial.

Potrivit noilor promisiuni ale lui Florian Bodog, vaccinul impotriva hepatitei B nu va ajunge in tara nici luna aceasta, nici luna viitoare, nici macar pana la sfarsitul primaverii ci, probabil, undeva in perioada iunie-iulie. Pana atunci, indeamna parintiii sa-si vaccineze copiii impotriva hepatitei B cu vaccin hexavalent insa, dupa cum se stie, si in privinta acestui vaccin au existat probleme, iar dozele acare au fost trimise in teritoriu sunt insuficiente. „.Din pacate, contractul de vaccin hepatita B va putea fi onorat doar undeva in iunie-iulie ca sa intram in normalitate. Vor fi vaccinati copii, pentru ca am schimbat schema de vaccinare si se vaccineaza copiii cu hexavalent, dar in acelasi timp, aducem in tara si cantitatile de vaccin pe care le-am confirmat pentru a fi vaccinati copiii”, a declarat ministrul intr-o conferinta de presa.

 

operatie sfanta mariaMinistrul Florian Bodog a abordat si problema transplantului pulmonar in Romania, confirmand concluziile predecesorului sau, Vlad Voiculescu, care a constatat ca singurul centru acreditat pentru acest gen de interventie nu indeplineste toate conditiile necesare efectuarii transplantului de plamani.

Decizia lui Vlad Voiculescu de a nu-si da acceptul pentru ca la spitalul Sfanta Maria din Capitala sa se efectueze astfel de operatii a generat un intreg scandal, chiar situatii penibile, cu plangeri penale si acuzatii frizand ridicolul. Fostul ministru tehnocrat, Vlad Voiculescu, a fost acuzat atunci de primarul PSD-ist Gabriela Firea si de managerul spitalului, Narcis Copca, ca ar fi implicat in traficul international de organe, fiind direct interesat ca organele prelevate de la donatorii romani sa ajunga la clinici din strainatate, unde sunt transplantate pacientilor din alte tari.

De altfel, intregul PSD l-a criticat vehement pe ministrul Sanatatii din Guvernul Ciolos, acuzandu-l de interese personale, dar se dovedeste ca acum, ministrul social-democrat, Florian Bodog nu a putut ajunge la o alta concluzie si nici nu are curajul sa-si asume raspunderea efectuarii transplantului pulmonar fara a exista toate conditiile pentru ca viata pacientilor sa nu fie pusa in pericol.

 

Vlad Voiculescu vs Narcis Copca

Vlad Voiculescu vs Narcis Copca

In replica la neregulile de natura penala pe care ministrul de atunci le semnalase in procesul de acreditare a spitalului Sfanta Maria ca centru de transplant pulmonar, managerul Narcis Copca a formulat, impotriva acestuia, chioar si o plangere penala pentru abuz in serviciu.

Mai mult, scandalul a generat si o situatie extem de jenanta, care a pus intregul sistem medical intr-o lumina proasta, dupa ce expertii internationali solicitati de Vlad Voiculescu sa faca o evaluare independenta a centrului de la Sfanta Maria au fost instiintati de managerul Narcis Copca, ca nu sunt bine veniti si chiar erau amenintati ca vor fi dati in judecata daca vor da curs invitatiei ministrului Sanatatii.

Scandalul s-a stins odata cu alegerile din decembrie, dar la spitalul Sfanta Maria tot nu s-a facut niciun transplant pana acum si nici nu se va face in viitorul apropiat. A confirmat-o chiar ministrul Florian Bodog, al carui partid tuna si fulgera impotriva fostului ministru pe care il acuza ca se opune abuziv inceperii activitatii de transplant pulmonar in Romania.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, Bodog a declarat ca centrul de transplant pulmonar de la Sfanta Maria nu prezinta siguranta pentru pacienti, iar in aceste conditii nu se poate pune, deocamdata, problema inceprii activitatii de transplant. „Problema transplantului pulmonar este o problema extrem de sensibila si ma preocupa. Suntem in situatia in care avem un centru de transplant acreditat, care nu a facut niciodata transplant, pe care daca il introduc in programul national de transplant, exista riscul, facand aceasta interventie in tara, sa nu mai pot trimite pacientii in strainatate si atunci trebuie cantarit foarte atent acest lucru. Noi, la momentul de fata, nu avem niciun specialist angajat al acelui spital care sa fi facut vreodata transplant in mod independent. Este un alt fapt de care eu trebuie sa tin cont si eu sunt chirurg si stiu despre ce vorbesc. In situatia in care vom fi convinsi de faptul ca intr-un centru din Romania se poate face transplant in conditii de siguranta pentru pacient, nu am absolut nicio problema sa deschid programul pentru acel spital. Ceea ce pot spune public este ca voi avea intalniri saptamana viitoare cu toţi specialistii in domeniu pe acest subiect si vom lua o decizie. In momentul in care, noi ca minister vom primi toate asigurarile ca nu exista nicio problema de siguranta pentru pacient, vom da drumul acestui program”, a declarat in acest sens Florian Bodog.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*