Corpul de control al Ministerului Sanatatii ajunge zilele acestea la spitalul Sfanta Maria

30 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Primarul general al Capitalei si-a dat acordul in acest sens, iar ministrul Sanatatii a anuntat ca se vor face verificari privind dotarile si achizitiile din unitatea medicala. In replica, managerul spitalului il ameninta pe ministrul Vlad Voiculescu cu plangere penala. 

 

firea si voiculescuDupa un schimb de replici in spatiul public, al carui singur rezultat a fost intarzierea clarificarii situatiei de la spitalul Sfanta Maria, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, si-a dat acordul pentru ca Ministerul Sanatatii sa trimita Corpul de control  spre a face verificari la Centrul de transplant pulmonar de la spitalul Sfanta Maria. Acordul primarului general era necesar, dat fiind faptul ca unitatea medicala se afla in administrarea Primariei.

Imediat dupa primirea acordului, ministrul Vlad Voiculescu a anuntat ca verificarile vor fi demarate in perioada urmatoare, iar in zilele de 8 si 9 decembrie, un alt control va fi facut de o comisie internationala, din care vor face parte si reprezentanti ai Agentiei Nationale de Transplant, precum si un reprezentant al Primariei.

In acest timp, activitatea de transplant pulmonar continua sa fie blocata, ministrul invocand faptul ca nu sunt indeplinite toate conditiile necesare. Conducerea spitalului Sfanta Maria sustine insa contrariul si il acuza pe Vlad Voiculescu ca da astfel de verdicte fara ca macar sa fi vizitat unitatea medicala, pentru a se convinge, la fata locului, cum stau lucrurile.

 

transplant-pulmonarOdata cu anuntul facut in privinta trimiterii Corpului de control la Sfanta Maria, Vlad Voiculescu a raspuns si acuzatiilor conform carora ar vorbi in necunostinta de cauza. „Nu am fost niciodata la Sfanta Maria si nu imi dau cu parerea asupra spitalului Sfanta Maria, decat pe baza documentelor pe care le primesc de la specialisti. Nu cred ca e bine ca ministrul sa fie un specialist in toate si sa mearga sa vada cu ochii lui si apoi sa ia o decizie doar pe baza lucrurilor pe care le-a vazut si a putut sa le judece cu capabilitatile de care dispune. Cred ca de asta exista experti, ca sa faca analize si sa imi inainteze un raport. Pe baza acestor rapoarte, eu pot lua decizii. Pentru tot ce am spus exista documente foarte clare, exista de asemenea grila de acreditare, pe care am facut-o publica. De asemenea, in grila de acreditare sunt specificate acele lucruri. Grila de acreditare nu am completat-o eu, este completata de inspectorii de la Agentia Nationala de Transplant, impreuna cu personalul sau, poate chiar cu domnul manager Copca”, a precizat ministrul Voiculescu.

 

Dr. Narcis Copca

Dr. Narcis Copca

De cealalta parte, managerul Narcis Copca solicita, in continuare, deblocarea fondurilor de la Ministerul Sanatatii, pentru inceperea activitatii de transplant pulmonar in tara, sugerand din nou ca refuzul ministrului Voiculescu de a aloca acesti bani este legat de intentia acestuia de a trimite mai multi pacienti la spitalul AKH din Viena. „Refuzul platii catre spital este, de fapt, dorinta de a nu face transplant pulmonar in Romania si de a-l face cu predilectie la AKH. Solicitam de urgenta, si pe cale penala si pe cale civila si pe cale media, domnului ministru, sa semneze cat mai repede dreptul asiguratului roman, respectiv plata transplantului pulmonar spre centrul acreditat de Guvernul Romaniei. Ii mai atrag atentia domnului ministru ca, pe langa procesul penal pe care o sa il aiba sau il are, noi o sa solicitam daune, pentru ca dansul, fara sa calce vreodata in acest spital, desi l-am invitat prin adrese de mai multe ori, l-am invitat la discutii barbatesti, la discutii de buna informare, de cunoastere a noastra, a echipelor medicale, constat ca dansul nu numai ca nu a fost in niciun spital din Romania si se trateaza la AKH, pentru ca asta este optiunea, dar la noi nu a vrut sa vina. In schimb, ne trimite fel si fel de controale, in parte mai mult sau mai putin abuzive”, a declarat, la randul sau, dr. Narcis Copca. Acesta a mai precizat ca in Romania, un transplant pulmonar ar costa aproximativ 87.000 de euro, in timp ce la AKH, costurile se ridica la aproximativ 120.000 de euro.

Referitor la costuri, ministrul declarase anterior ca in pretul operatiei efectuate la AKH, este inclus si transportul pacientului, iar o suma similara celei necesare unui transplant la Viena a fost ceruta, in prima instanta, ministerului, pentru un transplant pulmonar la Sfanta Maria. In urma solicitarii de justificare a acestor cheltuieli, spitalul nu a transmis nicio justificare, dar a revenit cu o noua factura, de 80.000 de euro.

 


Adaugati un comentariu


 

*