Reluarea activității de transplant pulmonar în România, influențată de evoluția pandemiei

Spitalul Sfânta Maria din Capitală, unde a funcționat singurul centru acreditat pentru acest gen de intervenții de la noi din țară, aruncă vina pe pandemie și pe Ministerul Sănătății, după anunțul făcut de Vlad Voiculescu.

 

Spitalul Clinic Sfanta Maria

Ministrul Vlad Voiculescu anunța, zilele acestea, într-o conferință de presă, că în România nu se mai pot efectua la acest moment intervenții de transplant pulmonar, întrucât singurului centru acreditat în acest sens i-a expirat acreditarea pe 9 martie, iar reprezentanții unității medicale nu au făcut nici un demers pentru prelungirea acesteia. Este vorba de centrul de la spitalul Sfânta Maria din Capitală, în care au fost efectuate până acum 8 transplanturi de plămâni, începând cu luna aprilie a anului 2018. Voiculescu a anunțat totodată că a fost încheiat un acord între România și Italia privind transplantul pulmonar, în baza căruia 5 pacienți români pot fi operați anual, în 10 centre din Italia, totodată fiind purtate tratative avansate și cu un centru de transplant pulmonar din Franța.

În această după-amiază, conducerea spitalului a transmis un comunicat de presă prin care susține că situația creată este doar una conjuncturală și temporară, cauzată de pandemie.

În document se menționează că, odată cu izbucnirea pandemiei, Clinica ATI a spitalului a fost desemnată unitate dedicată îngrijirii pacienților cu Covid-19, prin urmare, toate eforturile personalului medical orientându-se în această direcție.

 

În aceste condiții, activitatea de transplant nu a mai fost posibilă, acesta fiind și motivul pentru care, pe parcursul anului trecut, aici nu a fost efectuat niciun transplant. Între timp, a expirat și acreditarea centrului, care era valabilă până la data de 9 martie, așa cum a precizat și ministrul Vlad Voiculescu, iar faptul că încă nu au fost făcute demersuri pentru prelungirea acesteia nu înseamnă că unitatea medicală renunță definitiv la activitatea de transplant pulmonar, se menționează în comunicatul untății medicale.

Dosarul de acreditare este deja pregătit, iar motivul pentru care nu a fost depus încă la Agenția Națională de Transplant se datorează tot situației epidemiologice, susțin reprezentanții spitalului, subliniind că ne aflăm în plin val trei al pandemiei. Personalul medical al spitalului se concentrează în continuare pe îngrijirea pacienților cu Covid-19, fapt pentru care trimiterea dosarului de acreditare a fost amânată, ținând cont de faptul că oricum, încă nu se pot efectua transplanturi pulmonare la acest moment, Clinica ATI fiind în continuare unitate de suport Covid-19, se mai arată în comunicat.

 

Conducerea spitalului menționează însă că imediat după trecerea valului trei al pandemiei va depune dosarul la Agenția Națională de Transplant, „îşi va informa pacienţii în următoarele 30-45 zile privind situaţia la zi, şi va face toţi paşii necesari pentru a continua activitatea suspendată din cauza agravării la nivel naţional a efectelor îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2 şi a lipsei acute de paturi ATI pentru pacienţii cu forme grave de Covid-19”.

Se mai precizează că toate capabilităţile tehnice şi umane ale centrului de transplant din cadrul spitalului sunt la un nivel foarte bun şi urmează a fi redirecţionate către pacienţii care au nevoie de plămâni noi, imediat ce situaţia pandemică la nivel naţional va permite acest lucru.

Nu în ultimul rând, în comunicat se menționează că, atât decizia de transformare a clinicii ATI în unitate suport Covid-19 cât și cea de trimitere în străinătate a pacienților români care au nevoie de un transplant de plămâni aparțin și sunt asumate în exclusivitate de Ministerul Sănătății, astfel că echipei spitalului nu i se poate imputa nimic pentru situația creată.

Rămâne de văzut dacă activitatea de transplant pulmonar va fi reluată sau va începe un nou „război între conducerea spitalului și ministrul Vlad Voiculescu, care nu se știe cum s-ar putea soluționa de data aceasta, având în vedere că nici Firea nu mai este primar general al Capitalei și nici profesorul Deac nu mai este șeful Agenției Naționale de Transplant.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*