Plangere penala impotriva ministrului Vlad Voiculescu

24 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Conducerea spitalului Sfanta Maria din Capitala il acuza pe ministru de abuz in serviciu, ca urmare a refuzului acestuia de a aproba activitatea de transplant pulmonar in aceasta unitate.

 

Vlad Voiculescu

Inainte a-si pune in practica intentiile anuntate, de sesizare a autoritatilor competente privind unele aspecte penale in activitatea de avizare a centrelor de prelevare si de transplant de organe, ministrul Vlad Voiculescu s-a ales, el insusi, cu o plangere penala, in aceeasi zi in care a facut aceste afirmatii.

Asistam la un nou episod in razboiul derulat, de cateva zile, intre conducerea Ministerului Sanatatii, pe de o parte, si conducerea Spitalului Sfanta Maria, sustinuta de primarul general al Capitalei. Scandalul a pornit de la refuzul ministrului de a da aviz favorabil activitatii de transplant pulmonar la Centrul infiintat la spitalul bucurestean, din cauza unor nereguli depistate aici, care au dat nastere unei anchete extinse, care a scos la iveala si faptul ca unele centre de prelevare si transplant din tara au fost acreditate fara a indeplini conditiile necesare, iar lipsa dotarilor obligatorii face imposibila, in prezent, aceasta activitate.

Ministrul Vlad Voiculescu a prezentat ieri, pe larg, concluziile verificarilor Corpului de control la nivelul Agentiei Nationale de Transplant, reafirmand faptul ca Centrul de transplant pulmonar de la Sfanta Maria a fost acreditat fara a indeplini conditiile obligatorii.

 

Dr. Narcis Copca

Dr. Narcis Copca

In timp ce ministrul Sanatatii facea aceste afirmatii, o echipa a Inspectiei Sanitare se afla in control la spitalul in cauza. Managerul unitatii medicale, dr. Narcis Copca a anuntat, ulterior, ca nu au fost gasite nereguli, dar a reiterat afirmatiile facute la inceputul scandalului, cand a spus ca unitatea medicala pe care o conduce este acreditata pentru a efectua transplant pulmonar si l-a acuzat, din nou, pe Voiculescu, ca a refuzat neintemeiat plata unor astfel de interventii, preferand sa trimita pacientii la Viena.

Tot in cursul zilei de ieri, Narcis Copca a anuntat ca a depus o plangere penala impotriva ministrului Vlad Voiculescu, pe care il acuza de abuz in serviciu. Conducerea spitalului mentioneaza, in plangerea penala, ca printre consecintele acestei fapte se numara imposibilitatea unitatii medicale de a-si desfasura activitatea pentru care a primit acreditare si fonduri si imposibilitatea de a oferi servicii medicale pacientilor care au nevoie de aceste proceduri.

 

transplant-pulmonarIn plangerea adresata Parchetului se reclama, de asemenea, lipsa avizului consultativ pentru trimiterea pacientilor in strainatate, in conditiile in care spitalul Sfanta Maria detine acreditare pentru efectuarea de operatii de transplant pulmonar in Romania.

Cu cateva zile in urma, doctorul Copca vorbea despre posibilitatea depunerii unei plangeri penale impotriva ministrului, insa la acel moment preciza ca obiectul acesteia va fi „traficul de ogane”, Sesizarea adresata ieri, parchetului, se refera insa la posibile fapte de abuz in serviciu.

Vlad Voiculescu nu a avut nicio reactie oficiala in urma acestui demers, insa a ramas ferm pe pozitii, sustinand in continuare ca spitalul a fost acreditat fara a respecta cerintele obligatorii, iar la momentul actual nu are specialisti pneumologi si nici o sectie de pneumologie in care sa poata fi acordate ingrijirile post-operatorii pacientilor transplantati.

 

spitalTotodata, ministrul a criticat faptul ca primarul Capitalei, a refuzat sa accepte verificarea Corpului de Control al MS si a cerut ca in cazul in care nici conducerea spitalului, nici Primaria nu au nimic de ascuns, sa dea dovada de transparenta. Mai mult, pentru ca suspiciunile sa fie inlaturate din partea ambelor parti, a anuntat ca daca Primaria Capitalei, in subordinea administrativa a careia se afla unitatea medicala isi va da acordul pentru a se face verificari, la inceputul lunii viitoare, o echipa de experti internationali va merge impreuna cu Corpul de Control al MS pentru a verifica Centrul de transplant pulmonar.

Situatia de la Sfanta Maria se pare ca nu este unica, existand suspciuni intemeiate ca si alte centre din tara au fost acreditate fara a indeplini conditiile necesare. De aceea, toate centrele acreditate pana acum vor fi reevaluate in perioada urmatoare, iar la Sfanta Maria va fi efectuat un audit la care vor lua parte si specialisti de la clinici din strainatate, urmand ca acestia, impreuna cu cei de la Agentia Nationala de Transplant sa dea un verdict in privinta centrului de transplant pulmonar de aici.

 


Adaugati un comentariu


 

*