Primul transplant hepatic pediatric realizat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, un succes

3 martie 2023 | 0 comentarii |

Fetiţa în vârstă de 11 ani, care a beneficiat de primul transplant de ficat în acest spital, realizat în luna februarie, se află într-o stare bună, iar autoritățile caută soluții pentru a stimula donarea.

 

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală a anunţat, în data de 18 februarie 2023, că o echipă complexă, formată din peste 20 de medici şi asistenţi medicali din două spitale a reușit să realizeze cu succes primul transplant hepatic în cadrul primului Centru de Transplant Hepatic pediatric din România, inaugurat la sfârșitul anului trecut și acreditat recent.

Organul salvator a provenit de la un îngeraș-donator de numai trei  ani, iar interveția salvatoare a fost realizată de o echipă mixtă formată din medici specializați în transplant de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” și de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de profesorul Irinel Popescu – „părintele transplantului de ficat din România” -, după 8 ore petrecute în sala de operație. „Această intervenţie este o performanţă, efortul echipelor medicale implicate fiind unul deosebit, ţinând cont atât de vârstele donatorului şi receptorului, cât și de întreaga coordonare logistică și de reusrse umane”, a trasmis atunci, Agenția Națională de Transplant.

 

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexndru Rafila, care a participat vineri, alături de medicii salvatori de la cele două spitale la o conferință de presă, a declarat că transplantul a fost un succes, iar fetiţa în vârstă de 11 ani care a beneficiat de intervenție este într-o stare bună. „A avut succes din punctul de vedere al specialiştilor şi implicit şi al meu pentru că fetiţa este într-o stare bună. A evoluat foarte bine. Aş vrea să mulţumesc echipei mixte de la Institutul Fundeni şi de la Spitalul Grigore Alexandrescu care a realizat acest transplant”, a spus ministrul Sănătății.

Urmează o perioadă lungă de monitorizare, fetița va avea un tratament cronic de bază cu imunosupresie și va veni tot timpul la evaluări, adică nu s-a terminat aici”, a menționat dr. Laura Bălănescu.

Ministrul Rafila a apreciat însă că „este important că lucrurile se schimbă în domeniul transplantului pediatric” și menționat că transplantul reprezintă o prioritate și pentru Ministerul Sănătății și este îmbucurător faptul că „avem acum al doilea centru în Bucureşti care se specializează în acest sens”.

 

Foto: Ministerul Sanatatii

România se confruntă, însă, cu o criză de donatori de organe, iar autoritățile caută soluții pentru a stimula donarea. Ministrul Sănătății a subliniat că activitatea de transplant urmează să se dezvolte în România, fiind „absolut esențială” pentru viața multor pacienți.

Trebuie să găsim şi o soluţie încât numărul de donatori, nu neapărat cei care în momentul de faţă sunt mai mult sau mai puţin întâmplători ca şi donatori, trebuie să reglementăm încât donarea de organe să poată să fie mult mai consistentă în România dacă vrem să dezvoltăm acest tip de activitate. Ne dorim să avem stabilitate şi posibilitate să dezvoltăm această activitate care în mod evident este esenţială pentru viaţa multora dintre oamenii din Români care au diverse afecţiuni, de obicei cronice, care sunt incompatibile cu viaţa în lipsa unui transplant. Dacă ne referim la copii, situaţia este cu atât mai delicată”, a mai spus ministrul Sănătății.

 

Reamintim că fetiţa care a beneficiat de transplant suferea de o afecţiune virală cronică, care a dus la alterarea funcţie hepatice, apariţia cirozei hepatice și a beneficiat de organul salvator prelevat de la un donator copil, care a decedat într-un accident de circulație.

Intervenţia chirurgicală de transplant hepatic pediatric realizată la Spitalul „Grigore Alexandrescu” face parte din Programul de transplant început de curând în unitatea medicală. Operația a fost efectuată de o echipă de chirurgi a Spitalului „Grigore Alexandrescu”, coordonată de conf. dr. Laura Bălănescu, şi o echipă de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din prof. univ. dr. Irinel Popescu (care a și coordonat intervenția) şi medicul Doina Hrehoreţ, alături de echipa de medici anestezişti formată din dr. Ruxandra Fota din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi din medicii Florin Rusu şi Alexandru Baetu din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, potrivit informațiilor transmise de unitatea medicală și ANT.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*