Ministerul Transporturilor renunță la spitalele CFR din rețeaua proprie

3 martie 2023 | 0 comentarii |

Guvernul a demarat, oficial, discuții pentru transferul acestor spitale către autoritățile locale sau către alte entități interesate, precum universitățile de medicină și farmacie.

 

Discutii transfer spitale CF (Foto: gov.ro)

Guvernul României a anunțat, vineri, că pregătește transferarea rețelei de spitale a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) către autoritățile locale sau către alte entități interesate, cum ar fi universitățile de medicină și farmacie. Reducerea drastică a transporturilor feroviare și a personalului face ca cele 15 spitale CFR, moștenite de MTI din perioada în care căile ferate erau considerate „a doua armată” a țării, să nu își mai justifice utilitatea în forma actuală și să se găsească o formulă prin care serviciile acestora să fie aduse „mai aproape de nevoile comunității”.

În anul 2013 s-a mai încercat preluarea spitalelor din rețeaua MTI de către Ministerul Sănătății sau de alte instituții locale, dar Sindicatele din Transporturi au făcut demersuri până la Curtea Internațională de la Veneția și aceste spitale au rămas la MTI, singura autoritate acreditată să reglementeze, să coordoneze și să controleze activitatea de examinare medicală și psihologică a personalului cu atribuții în siguranța transporturilor, iar Comisia Centrală Medicală și Psihologică în Siguranța Transporturilor a trebuit să rămână în subordinea MTI.

În 2018, vicepremierul de atunci, Viorel Ștefan, anunța că a fost adoptată noua legislație care reglementează parteneriatul public-privat, iar în baza noilor prevederi se va construi viitorul Spital Republican de la Mogoșoaia și va avea loc lansarea în operare a spitalelor CFR, astfel încât activitatea acestora să poată fi revigorată.

 

Spital CF Galați (foto arhiva)

Printr-un proiect de Hotărâre de Guvern de anul trecut, la inițiativa ministrului Vasile Dâncu, spitalele CFR (patrimonii mobile și imobile), aparținând domeniului public, administrate de Ministerul Transporturilor și infrastructurii, ar fi urmat să treacă în administrarea MApN, MAI sau în domeniul public al Consiilor Județene și universități. Și Ministerul de Interne și-a manifestat dorința de a prelua, gratuit, spitalele MTI, iar în vederea unui eventual transfer, au trimis adrese Instituției Prefectului din județele în care există aceste spitale.

Acum, la inițiativa Ministerului Transporturilor, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a organizat discuții cu factorii de decizie de la nivel guvernamental și local, pentru a identifica modalitățile prin care ar putea fi preluate spitalele din rețeaua MTI de către către autoritățile locale sau alte entități interesate, cum ar fi universitățile de medicină și farmacie. La întâlnirea de lucru organizată la Palatul Victoria au participat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, secretari de stat din ministerele Educației, Muncii și Solidarității Sociale, Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, președinți de consilii județene și primari, precum și reprezentanți ai spitalelor și ai universităților de medicină și farmacie.

 

Nicolae Ionel Ciuca

În urma discuțiilor s-a decis ca, într-o primă etapă, prin intermediul unui Comitet Interministerial coordonat de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu,  să se realizeze „cadrul normativ necesar la nivelul Guvernului. În cea de-a doua etapă vor fi identificate toate măsurile pentru a ne asigura că există capacitatea și resursele pentru ca autoritățile locale să poată consolida și chiar dezvolta capacitatea de tratament oferită de aceste spitale. Un rol important în acest sens îl vor avea universitățile de medicină, care vor contribui la pregătirea personalului medical din aceste rețele”, a declarat premierul Ciucă.

Universitățile de Medicină și Farmacie, unii primari și unele consilii județene au anunțat deja că vor să preia spitalele CFR în administrare. Cele 15 unități sanitare cu paturi aflate în rețeaua Transporturilor se află în București (spitalele Witing 1 și Witing 2), în Craiova, Sibiu, Constanța, Ploiești, Galați (cu secția exterioară Buzău), Brașov, Iași, Pașcani, Cluj, Oradea, Simeria, Timișoara și Drobeta Turnu-Severin și au peste 3.500 de angajați.

 

Secția Buzau a spitalului CF Galati

Primarul Buzăului, Constantin Toma a anunțat încă de anul trecut că a solicitat transferul gratuit al Secției Exterioare a Spitalului CF Galați de la MTI în domeniul public al Municipiului Buzău, intenția fiind aceea de a-l transforma, în final, în spital municipal. Între timp, în toamna anului trecut, consilierii locali municipali au aprobat încheierea unui acord de parteneriat între Primăria Buzău și o fundație ce aparține unui om de afaceri, în baza căruia ar urma să se realizeze un spital municipal. De atunci însă nu s-a mai auzit nimic despre acest proiect.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, spune că Primăria orașului „a depus cerere încă de acum opt ani” pentru preluarea spitalului CF din Craiova, în administrarea municipalității, iar acum „a fost format un grup de lucru la care vor participa reprezentanții mai multor ministere, ai universităților de medicină și ai autorităților locale, pentru transferul cât mai rapid către noii administratori”, a transmis primarul Craiovei, într-o postare pe Facebook.

 

Spitalul CF Iasi

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a precizat că instituția pe care o conduce are deja planuri pentru spitalul CFR. „Municipiul Timișoara este gata să preia în administrare Spitalul CFR, unul din spitale de tradiție ale Timișoarei, cu buni specialiști și cu o paletă largă de servicii medicale. Practic, dacă Spitalul CFR va fi transferat orașului, timișorenii vor avea de câștigat. Spitalul CFR ar spori capacitatea actuală a Spitalului Municipal cu încă 200 de paturi”, a precizat Dominic Fritz.

Un avantaj al preluării spitalului CFR de către primărie este accesul mai facil la fonduri europene pentru modernizare, Timișoara având ca obiectiv să-și întărească poziția de pol de servicii medicale de calitate pentru toată regiunea de vest în următorii ani.

La Iași, Spitalul CFR ar putea deveni spital universitar. Primarul Mihai Chirica spune că a discutat deja cu rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, iar principala variantă de preluare a Spitalului CFR de către Municipiul Iași este ca acesta să fie „în administrarea UMF, în vederea realizării unui spital universitar, în parteneriat cu autoritățile publice locale”, susține primarul.

 

Protest sindicate spitale CFR

Și unele consilii județene și-au exprimat intenția de preluare gratuită a unor spitale CFR. De exemplu, Consiliul Județean Hunedoara solicită preluarea Spitalului CF Simeria.

Deocamdată nu se știe care vor fi condițiile în care Ministerul Trasporturilor va transfera cele 15 spitale, dar reamintim că, la sfârșitul lunii ianuarie, Uniunea Sindicatelor din Spitalele (USS) CFR, afiliată la Federația Sanitas, a pichetat Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Sindicaliștii și-au exprimat nemulțumirea față de ministrul Transporturilor, care a refuzat să discute cu ei despre subiectul cedării celor 15 spitale și 21 de ambulatorii din rețeaua CFR și despre impactul acestei decizii asupra celor peste 3.500 de angajați și fără să existe „garanții că instituțiile care vor prelua unitățile medicale vor păstra destinația spațiilor în care se desfășoară activitatea medicală în prezent”. Sindicaliștii cred că în spatele acestor decizii ar sta „o mulțime de interese de grup”, iar  „miza” ar fi terenurile pe care se află aceste unități medicale care sunt situate, de regulă, în zone centrale.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*